Zakelijke lening

Een verruiming van het werkkapitaal, verbouwing van de winkel of een nieuwe bus. Er zijn genoeg redenen om een zakelijke lening af te sluiten. Investeren in je bedrijf kan goed zijn als ZZP’er, als starter maar ook wanneer je al jaren eigenaar van een goed lopend bedrijf bent.

Aanbieder
Informatie
Min. Rente
Aanvragen
Floryn
Floryn (voorheen InvoiceFinance)
- €1.000.000 lenen tot 6 maanden looptijd
0,5% per maand
kredietvooruit.nl
Krediet Vooruit
- €250.000 lenen tot 6 maanden looptijd
2,7% per jaar
BridgeFund
BridgeFund.
- €250.000 lenen tot 24 maanden looptijd
vanaf 1,5%
funding circle
Funding Circle
- €250.000 lenen tot 60 maanden looptijd
2,49% per jaar
b2businss lening
B2Business lening
- €100.000 lenen tot 18 maanden looptijd
2,7% per jaar
swishfund
Swishfund
- €250.000 lenen tot 12 maanden looptijd
1% per maand

Inhoud

TIP: ALLEEN DOOR VERSCHILLENDE OFFERTES OP TE VRAGEN, KAN JE DE LENINGEN ZORGVULDIG MET ELKAAR VERGELIJKEN.

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening houdt in dat je geld leent om te investeren in je bedrijf. Nu geld lenen zodat je op korte termijn je ambities waar kunt maken. We zetten een aantal kenmerken van een zakelijke lening voor je op een rijtje.

 • Het geld dat je leent dien je daadwerkelijk te gebruiken voor de doelen die vastgelegd zijn in een overeenkomst.
 • Vaak wordt er gevraagd om financiering zekerheden aan te geven. Hierbij kan je denken aan onroerend goed, voorraden of machines die je al in je bezit hebt.
 • Wanneer je een aanvraag doet, zal er een BKR-toetsing gedaan worden. Hierbij wordt gekeken of er geen leningen met betalingsachterstanden op je naam staan.
 • De looptijd van een zakelijke lening bepaal je zelf, in overleg met de verstrekker. Deze is afgestemd op je behoeften en investeringsdoel.
Direct aanvragen

Waarom een zakelijke lening?

Een zakelijke lening of zakelijk krediet kun je inzetten als bedrijfskrediet voor je onderneming. Je kunt hiermee een investering doen voor de verbetering en professionalisering van jouw onderneming. Deze investering hoef je niet alleen voor productontwikkeling te gebruiken maar kun je ook voor iets anders inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop of huur van een bedrijfspand, een acquisitie of investeringen in personeel. Ook voor de uitbreiding van marketing of sales-werkzaamheden kun je geld lenen. Het belangrijkste is dat de investering zichzelf op termijn zal terugverdienen.

In onderstaande tabel zie je een voorbeeld van een lening en de totale kosten (inclusief rente) die je uiteindelijk betaald.

B2 BusinessLening – zakelijke leningen, voorbeelden
Looptijd lening (maanden) 6 9
Voorbeeld geleend kapitaal €15,000 €25,000
Voor elke geleende euro betaald u €0.17 €0.24
Totale kosten lening €2,550 €6,000
Administratie- en aanvraagkosten Per lening berekenen wij een éénmalige toeslag van 2,5%.

Zakelijke lening aanvragen

Heb je snel een zakelijke lening nodig van tussen de € 2.000,- en € 50.000,-? Dan is er goed nieuws. Sinds kort kan je eenvoudig en snel geld lenen met een zakelijke lening. De aanvraag kan je doen binnen 5 minuten en de uitbetaling kan ook binnen 24 uur geregeld zijn. Dat is heel anders dan je op dit moment gewend bent met een zakelijke lening. Een zakelijke lening aanvragen is niet eerder zo eenvoudig geweest. Je kunt snel en eenvoudig via de direct aanvragen knop jouw lening aanvragen.

Meestal is het binnen enkele uren al bekend of je in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Is dit het geval? Dan wordt het geld direct overgemaakt naar je rekening. Geen tussenstations. Gewoon snel en betrouwbaar geld op je rekening ontvangen. Je weet snel waar je aan toe bent.
Natuurlijk wil je weten wat het kost om een zakelijke lening af te sluiten. De kosten voor een zakelijk lening zijn zeer transparant.

Direct aanvragen

Aflossing van een zakelijke lening

Het is goed om van te voren na te denken over de manier waarop je de lening wil gaan aflossen. Kies een vorm die bij jouw onderneming past. Standaard betaal je een maandelijks bedrag aan aflossing, plus rente. Dit wordt dan automatisch afgeschreven. Maar het is ook mogelijk om per kwartaal te betalen. Let er op dat het rentepercentage dan ook hoger zal zijn.

Lineair aflossen

In Nederland wordt het meest gekozen voor lineair aflossen. Wellicht bekend van een persoonlijke lening. Toch leggen we het nog even kort uit. Bij een lineaire rekening betaal je ieder termijn (bijvoorbeeld per maand) een vast bedrag aan aflossing + rente. Hierdoor daalt het totaalbedrag van de lening.

Lineair met vaste rente

Omdat de rente die je betaald een percentage van het
resterende bedrag betreft, zal de rente steeds minder
worden.

Lineair met variabele rente

Heb je gekozen voor variabele rente? Dan kunnen de
rentekosten steeds wisselen. En hoeven ze niet per
definitie steeds lager te worden.

Zakelijke lening oversluiten

Het is mogelijk om je zakelijke lening over te sluiten. Dit kan interessant zijn wanneer je ergens anders kunt lenen tegen een veel lagere rente. Ook is het mogelijk om meerdere rekeningen samen te voegen bij één kredietverstrekker. Hierdoor maak je het eenvoudiger en overzichtelijker voor jezelf en hoef je maar één bedrag per maand over te maken. Let er wel op dat er bij het oversluiten van een rekening kosten in rekening kunnen worden gebracht. Ga van te voren na hoe hoog deze kosten voor jou uit zullen vallen.

Voorwaarden zakelijk krediet

Gelukkig is de tijd voorbij dat alleen grote bedrijven met een hoge kredietwaardigheid een zakelijke lening kunnen aanvragen. Ook voor kleinere ondernemingen zijn er inmiddels veel mogelijkheden als het gaat om het aanvragen van financiering. Het maakt geen verschil of je een eenmanszaak, BV, NV of een VOF hebt. Voor al deze rechtsvormen kun je zakelijk krediet aanvragen.

Aanvraag zakelijke lening zonder jaarcijfers

Bij het afsluiten van je zakelijke lening wordt normaal gesproken gevraagd naar je jaarcijfers. Op deze manier kunnen kredietverstrekkers zien en beoordelen of je voor een lening in aanmerking komt. Vaak willen ze dat je minimaal 1 of 2 jaar een bedrijf hebt. Dit kan je aantonen door je inschrijvingsdatum bij de Kamer van Koophandel te tonen. Vanaf dat moment had je namelijk officieel een bedrijf.

Misschien ben je nog maar een korte tijd actief met je onderneming. Je kunt dus geen of weinig jaarcijfers laten zien. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor het aanvragen van een zakelijke lening zonder overleg van jaarcijfers. In dit geval zal je een goed ondernemingsplan moeten hebben en waar mogelijk een onderpand voor de lening.

Aanvraag financiering zonder BKR-toetsing

Hetzelfde geldt voor een lening zonder BKR-toetsing. Een BKR-registratie krijg je niet alleen door geld lenen maar de registratie heb je al bij het afsluiten van een mobiel abonnement. Deze kan direct invloed hebben op de hoogte van het zakelijke leenbedrag. Er bestaan ook mogelijkheden voor het verkrijgen van een zakelijke lening zonder BKR-check. In veel gevallen zal de verstrekking van de lening via een particulier verlopen en zullen er meerdere toetsingsmomenten tussendoor plaatsvinden ter controle.
Maar of het nu gaat om een zakelijke lening zonder BKR-toetsing of zakelijk krediet zonder dat je jaarcijfers hoeft te laten zien, in de meeste gevallen zullen de volgende voorwaarden van toepassing zijn waar je aan dient te voldoen:

 • De onderneming staat minimaal een jaar ingeschreven bij de KVK
 • De jaarlijkse omzet bedraagt minimaal 50.000 euro
 • Je hebt een boekhouding en balans om te overleggen aan de geldverstrekker.

Zakelijke lening met negatieve BKR-registratie

Zoals we hiervoor al aan gaven wordt er lang niet altijd gekeken of je een (negatieve) BKR-registratie op je naam hebt staan. Het BKR houdt leningen van particulieren bij, niet van bedrijven. Het is vaak belangrijker om goede jaarcijfers aan te kunnen tonen. Maar ben je hoofdelijk aansprakelijk voor je onderneming omdat je een eenmanszaak hebt, een VOF of werk je als ZZP’er? Dan krijg je wel te maken met de BKR-toetsing.

En heb je een negatieve BKR-registratie op je naam staan, dan wil je natuurlijk die BKR-toetsing zien te voorkomen. Er zijn nieuwe aanbieders op de markt gekomen de laatste jaren. Zij bieden zakelijke leningen aan zonder dat ze een BKR-toetsing doen. Deze leningen zijn vaak wel wat duurder dan de ‘gewone’ zakelijke leningen. We noemen een aantal namen van kredietverstrekkers die leningen verstrekken zonder een BKR-toetsing.

Welke rechtsvorm moet je bedrijf hebben?

Als eenmanszaak, Vennootschap onder Firma of Naamloze Vennootschap kan je een zakelijke lening afsluiten. In de meeste gevallen ben je persoonlijk aansprakelijk voor de aflossing van de bedrijfslening. Dat houdt in dat je persoonlijke vermogen, roerende en onroerende goederen worden aangesproken, wanneer je als bedrijf niet aan de aflossingsverplichting voldoet. Heb je een Besloten Vennootschap? Dan is dit niet het geval en kan je niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Houd rekening met de kosten

Wanneer je een zakelijke lening afsluit is het goed om je vooraf te verdiepen in de kosten. Zo kom je na het afsluiten en wanneer je al vast zit aan het contract, niet voor verrassingen te staan.

 • Je betaald een deel van de lening als maandelijkse aflossing
 • Je hebt te maken met een afsluitprovisie als de rente wordt berekend over de hoofdsom (het totaal) van de lening
 • Je betaald rente over het bedrag dat je hebt geleend

Het is goed om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo ontdek je waar je de meest gunstige rente kunt krijgen en welke voorwaarden het beste bij jouw bedrijf passen.

Bereken hoeveel je zakelijk kunt lenen

Bij de meeste kredietverstrekkers zal je te maken krijgen met een minimaal en maximaal leenbedrag. Hoeveel je precies kunt lenen hangt af van een aantal factoren.

 • Wat is de omzet van je bedrijf
 • Hoe hoog kan de aflossingsverplichting maximaal zijn

Door hier rekening mee te houden, zorg je dat je niet meer leent dan dat je ook kunt aflossen. Zo voorkom je een betalingsachterstand en de daarop volgende boetes.

Niet elke kredietverstrekker zal er naar vragen, maar in sommige gevallen wel: een onderpand. Dit dient als garantie voor de aflossing van je bedrijfskrediet. Hier wordt dan bij de aanvraag al naar gevraagd. Denk goed na wat je opgeeft als onderpand.
Er zijn ook kredietverstrekkers waar het niet nodig is om een onderpand op te geven. Vind je het geen prettig idee? Houd er dan tijdens het vergelijken van kredietverstrekkers rekening mee of zij om een onderpand vragen.

Zakelijke kredietverstrekker: Qeld

Bij Qeld willen ze je maar wat graag verder helpen wanner je een uniek idee voor een nieuw concept of product hebt en zeker weet dat dit een succes gaat worden! Om dit goed op de markt te kunnen zetten dien je een investering te doen. Er is alleen één probleem: je hebt niet voldoende cash om deze investering te maken vanuit je eigen bedrijf. Je wilt dus een zakelijke lening aanvragen om jouw idee goed tot uitvoering te kunnen brengen. Aan welke voorwaarden dien je dan te voldoen bij Qeld? En waar moet je goed op letten als je een zakelijk krediet aanvraagt?

Om een zakelijke lening te krijgen moet je uiteraard aan verschillende voorwaarden voldoen. Het grote voordeel is echter dat dit bij de zakelijke lening zeer beperkt is. Geen stapels papierwerk, maar gewoon een geldlening die voornamelijk op je cashflow is gebaseerd. Als je cashflow boven de € 75.000,- is wordt de kans op het verkrijgen van werkkapitaal een stuk groter. Er is geen voorwaarde qua onderpand. Extra prettig dus, geen bezwaring van je woning, of een pandrecht op je rekening of spullen. Gewoon het geld helemaal vrij om te besteden. Dat is het voordeel van een lening aanvragen bij een specialistisch bedrijf.

Waar op letten bij het afsluiten?

Wil je een zakelijke lening afsluiten, ga dan goed na wat de gevolgen zijn voor jouw onderneming. Met een goed doordacht plan kom je niet voor verrassingen te staan en kun je hiermee de onderneming naar een hoger niveau tillen. Staar je niet blind op wat je met de financiering zou kunnen doen maar bedenk ook hoe je dit gaat aflossen. De maandelijkse of jaarlijkse kosten moet de onderneming zonder problemen kunnen dragen. De hoogte van deze kosten worden bepaald door:

 • Hoogte van het leenbedrag
  Het kan per aanbieder verschillen welke bedragen ze beschikbaar stellen en wat de voorwaarden hiervoor zijn. De hoogte van het bedrag is bepalend voor je investering maar ook voor de aflossing en het rentebedrag.
 • Aflossing
  Er wordt in het contract vastgelegd over welke periode het bedrag moet worden afgelost. Op basis hiervan komt er een vast aflossingsbedrag naar voren wat in veel gevallen maandelijks dient te worden betaald.
 • Rentepercentage
  Naast de aflossing betaal je ook een rentepercentage over het geleende krediet. Of de rente vast of variabel is is belangrijk om vooraf te bekijken en wat de invloed hiervan is op je cashflow.

Let er daarbij goed op wat er in het leencontract wordt vastgelegd over de mogelijkheden om het geleende geld op te nemen, wat de looptijd is van het zakelijk krediet en of er wel of geen onderpand beschikbaar moet worden gesteld. Ook dien je te kijken hoe hoog de afsluitprovisie is en wat de mogelijkheden zijn als je eerder dan de looptijd wilt aflossen en of dit wel boetevrij kan.
Zoals je leest spelen er meerdere factoren mee die van belang zijn voor de geldverstrekker en voor degene die de financiering aanvraagt. Via onze onafhankelijke vergelijker kun je zien welke zakelijke leningen er beschikbaar zijn en welke het beste passen bij jou en jouw onderneming.