een lening afsluiten auto

Wat is de goedkoopste manier om de aanschaf van een nieuwe auto te financieren? En waarom is dit goedkoper dan de alternatieve autofinancieringen? Het is een vraag die de meeste van ons zichzelf zullen stellen wanneer ze op zoek gaan naar een autofinanciering. En wanneer je een goedkope autofinanciering hebt gevonden, wil je er het liefst ook nog op besparen. Wij geven je 7 tips waarmee jij kunt besparen op het lenen voor je auto.

Financieren van de auto


Hoe kies je de juiste autofinanciering? Er zijn drie gebruikelijke manieren om je auto te financieren. Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van de afzonderlijke financieringen. Ook geven we aan wat onze voorkeur heeft en waarom.

1. Geld lenen bij de bank

Geld lenen bij de bank in de vorm van een persoonlijk lening, dit heeft onze voorkeur. Het bedrag dat je leent voor de aanschaf van je auto, ontvang je direct op je betaalrekening. Voordat je de lening afsluit, kies je de looptijd van de lening. Hiermee geef je aan in hoeveel maanden je de lening wilt aflossen. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Je weet wat je per maand gaat betalen aan aflossing en rente en je weet hoe lang dit zal duren.

De auto is direct officieel jouw eigendom. Je bouwt dan ook direct schadevrije jaren op en profiteert van de no-claimkorting op je autoverzekering. Persoonlijke leningen zijn tegenwoordig bijna allemaal boetevrij af te lossen. Dus heb je de mogelijkheid om tussentijds wat extra af te lossen, kunnen wij dit zeker aanraden. Je bespaart daarmee weer op de rentekosten, doordat je het geld van de bank minder lang in je bezit hebt.

2. Auto leasen

De auto private leasen heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Is een auto leasen de vorm die het beste bij jou past? Dan adviseren we je om kijken naar het betrouwbare lease aanbod op Leasebak.nl.

Voordelen
Koop je een auto dan heb je te maken met een verzekering, onderhoud en afschrijving van de auto. Ook kan het voorkomen dat de auto of een onderdeel van de auto stuk gaat op het moment dat het financieel totaal niet goed uitkomt. Kies je voor private lease, dan heb je hier allemaal niet meer mee te maken. Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In dit bedrag zit alles inbegrepen: all risk verzekering, afschrijving, motorrijtuigenbelasting, eventuele reparaties en onderhoud.

Nadelen
De auto die je least is niet écht van jou. Is het leasecontract afgelopen, dan lever je de auto weer in. En wil je tussentijds van het contract af? Dan kost dat behoorlijk wat geld. Verzekeraars zijn niet verplicht om de schadevrije jaren, die jij tijdens je leaseperiode opbouwt, over te nemen. Heb je een verzekeraar gevonden die dit wel doet, dan zal dit maximaal drie jaar zijn. De rest van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd, komt te vervallen. Op deze manier profiteer je daarna minder of niet van no-claimkorting.

3. Op afbetaling bij de dealer

Een autolening afsluiten bij de dealer klinkt vaak aantrekkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Zo wordt je bijvoorbeeld de mogelijkheid aangeboden: ‘Koop nu en betaal pas over 5 jaar!’ Je betaalt dan achteraf gezien een hoge rente, of de looptijd is een stuk langer. Het komt zelden tot nooit voor dat je op deze manier goedkoper uit bent dan wanneer je een persoonlijke lening afsluit. De auto wordt pas echt van jou wanneer je de volledige lening hebt afbetaalt. Lukt dit je toch niet? Dan nemen zij jouw auto weer in beslag.

Overzicht

In onderstaand overzicht zijn de drie financieringen in één oogopslag met elkaar te vergelijken. In de linkerkolom zie je de onderwerpen waarop we de autofinancieringen met elkaar vergelijken.

 

PERSOONLIJKE LENING

AFBETALING BIJ DEALERPRIVATE LEASE
Eigendom

De auto is direct eigendom

De auto is eigendom na afbetaling

De auto is geen eigendom
RenteVaste lage rente, vanaf 4.1%Hoger rentepercentage

Hoger rentepercentage

MaandlastenVaste maandlastenHogere maandlasten

Vaste maandlasten

LooptijdVaste looptijd(Verplicht) langere looptijd

(Verplicht) langere looptijd

Extra aflossenExtra aflossen mogelijkExtra aflossen niet mogelijk

Extra aflossen tegen vergoeding

Schadevrije jarenDirect schadevrije jaren opbouwenDirect schadevrije jaren opbouwen

Maximaal 3 schadevrije jaren meenemen

 

Besparen op je autofinanciering

Wij geven je 7 tips die jou kunnen helpen bij het besparen op je autofinanciering. Zoals je net hebt kunnen lezen gaat onze voorkeur wat betreft het financieren van je auto uit naar een persoonlijk lening bij de bank, gevolgd door een auto leasen. Onze tips sluiten bij dit advies aan.

 1. Kies de juiste financiering voor de auto
  Als eerste is het aan jou om de juiste financiering voor je auto te vinden. Ons advies om te kiezen voor een persoonlijke lening kan je meenemen in je overweging, maar uiteindelijk beslis jij zelf. Jij weet tenslotte wat het beste bij jouw (financiële) situatie past.
 2. Bepaal de looptijd van de auto
  Wanneer je ervoor kiest om een persoonlijke lening af te sluiten voor het financieren van de auto, is het belangrijk om de afbetaal-periode af te stemmen op het verwachte gebruik van de auto. Daarmee bedoelen we het volgende: wanneer jij verwacht drie jaar met deze auto te gaan rijden, is het verstandig de looptijd van de lening ook op (maximaal) drie jaar vast te zetten. Staat de looptijd van de lening op vijf jaar? Dan zal je vijf jaar lang een deel van de lening terug moeten betalen, wat betekent dat je nog twee jaar langer de lening zal afbetalen dan dat je de auto in je bezit hebt.
 3. Bereken de maandlasten
  Wanneer je besluit een auto te kopen zijn de aanschafkosten niet de enige kosten die je maakt. Heb je de auto eenmaal in je bezit, dan zal je nog meer kosten maken. Zoals een verzekering, wegenbelasting, onderhoud en brandstof. Maak een inschatting van wat je per maand aan de auto kwijt zal zijn. Aan de hand van dit totaalbedrag kan je bepalen voor welk bedrag je een lening af wilt sluiten. En vervolgens kan je ook een inschatting maken of je dit bedrag iedere maand kunt missen, zolang de looptijd van de lening duurt.
 4. Niet meer lenen dan noodzakelijk is
  Ons advies is om niet meer te lenen voor de auto dan echt noodzakelijk is. Hierbij is het ook weer handig en belangrijk om een inschatting van alle kosten te gaan maken. Hoeveel denk je in totaal kwijt te zijn? Leen dat bedrag en niet meer. Leen je meer, zal je ook meer moeten terugbetalen plus de daarbij behorende rente. Daar komt bij dat de waarde van een auto snel daalt naarmate jij er een tijdje mee rondrijdt.
 5. Lenen en verzekeren
  Heb je een mooie auto gekocht dan komt de vraag of je deze ook wil verzekeren. Wanneer je een auto koopt met autofinanciering, raden wij aan om de auto te verzekeren. De kosten kunnen hoog oplopen wanneer je schade rijdt aan je auto. En wanneer je de auto total loss rijdt en deze op de sloop staat, wil je niet alleen nog een lening overhouden die je moet afbetalen. We raden je aan om voor het kiezen van een autoverzekering de aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Kies een autoverzekering met een passende dekking en de laagste premie.
 6. Houd rekening met de afschrijving
  Zodra je een auto hebt gekocht, wordt deze iedere maand minder waard. Koop je een nieuwe auto? Dan schrijf je met name de eerste jaren snel af. Nu kan je er voor kiezen om tussentijds extra af te lossen. Zo houd je de lening gelijk aan de afschrijving. En besluit je om je auto binnen de aflossingstermijn te willen verkopen? Dan los je gemakkelijker de rest van de autolening af wanneer het bedrag niet meer zo hoog is. Je kunt dan het geld dat je ontvangt voor de auto gebruiken om de lening direct af te lossen. Zo voorkom je dat je een lening afbetaalt voor een auto die je al niet meer in je bezit hebt. Mocht het je lukken om tussentijds extra af te lossen heeft dat ook nog een ander voordeel. Je betaalt namelijk minder lang de rentekosten dan wanneer jouw lening maanden langer duurt.
 7. De juiste kredietverstrekker kiezen
  Als laatste het allerbelangrijkste om te doen wanneer je een lening voor je auto aan wil vragen: vergelijken. Ga de kredietverstrekkers goed met elkaar vergelijken. Er zijn veel aanbieders en dat kan in je voordeel werken, wanneer jij die aanbieder weet te vinden die het beste bij jou past. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening kan oplopen tot 700 euro per jaar. Uiteindelijk wil je een lening met de beste voorwaarden en de laagste rente. Wat de beste voorwaarden zijn, is voor iedereen persoonlijk. Ga daarom niet zomaar af op wat andere zeggen, maar lees en onderzoek de voorwaarden zelf.

 

Waar let je op als je autoleningen vergelijkt

Zoals we al eerder aangegeven hebben, kan je een auto op verschillende manieren financieren. Je kunt de auto kopen op afbetaling, geld lenen bij de bank of een auto leasen. Onze voorkeur gaat uit naar een lening bij de bank.

Juiste leenvorm kiezen

Maar dan zijn er nog verschillende leenvormen: persoonlijke lening, doorlopend krediet of een minilening. Lenen voor de aanschaf van een auto is het voordeligst wanneer je kiest voor een persoonlijke lening. Na het afsluiten van een persoonlijke lening staat het volledige bedrag direct op jouw rekening. Je kunt op datzelfde moment de auto kopen van de autodealer en hebt deze officieel op je naam staan. Het opbouwen van schadevrije jaren start op deze manier ook vanaf de eerste dag dat jij in je nieuwe auto rijdt. De auto kan jou op geen enkele manier meer worden afgenomen.

Eenmaal gekozen

Eenmaal besloten voor de persoonlijke lening te gaan, zal je ontdekken dat er ontzettend veel kredietverstrekkers zijn die een persoonlijk lening aanbieden. Kies nooit direct voor de eerste aanbieder die je tegenkomt. Nu ben je op het punt gekomen dat het belangrijk is de aanbieders van de autofinancieringen met elkaar te gaan vergelijken. Let hierbij op de volgende punten:

 • De looptijd van de lening
  Wanneer is de lening afbetaald? Valt dit binnen de tijd die jij verwacht met de auto te gaan rijden? Zo niet, dan is het verstandig om te kiezen voor een kortere looptijd. Dit om te voorkomen dat je nog afbetaalt terwijl je de auto niet meer in je bezit hebt.
 •  De rente
  Hoe hoog is de rente op jaarbasis, inclusief alle kosten? Bereken wat de rente inclusief eventuele extra kosten zal zijn op jaarbasis. Op deze manier vergelijk je gemakkelijk met andere autoleningen.
 •  De geldigheidsduur van de offerte
  Heb je een lening gevonden met een interessante rente? Check dan ook hoe lang de rente in jouw offerte geldig blijft. Lage rentetarieven kunnen de volgende maand zo weer omhoog schieten.
 • De verzekeringen
  Aanbieders proberen meestal om verzekeringen aan de lening te koppelen. Bedenk en overweeg serieus of je deze verzekering ook echt nodig denkt te hebben. Blijk je ze niet nodig te hebben, maar zitten ze wel inbegrepen in de lening, dan ga je voor niets betalen.
 • De aflossing
  De aflossing zal bestaan uit het af te lossen deel van de lening plus de rente. Hoeveel ga jij straks per maand betalen? Verwacht je dit ook te kunnen betalen zolang als de looptijd van de lening duurt?

 

Lenen met een negatieve BKR-registratie

Heb je een negatieve BKR-registratie op je naam staan en gaat jouw voorkeur voor een autofinanciering uit naar een lening? Dan kan je kiezen voor een minilening. Een minilening is een relatief kleine lening tot 1500 euro. Vraag je de lening aan, dan kan je het geld dezelfde dag nog op je rekening verwachten. Het grote voordeel van een minilening is dat deze door iedereen aan te vragen is. Dus heb je een negatieve BKR-registratie op je naam staan, omdat het door omstandigheden vroeger niet gelukt is je betalingen op tijd na te komen? Dan heb je nog wel de mogelijkheid om een minilening aan te vragen.

Dit geldt ook voor mensen zonder vast contract of zonder loonstrook om te tonen bij de bank. De minilening vraag je gemakkelijk online aan. Hierbij wordt er niet om allerlei papierwerk gevraagd waar bij de aanvraag voor een persoonlijke lening wel om gevraagd moet worden.

Meer weten

Meer weten over ‘de autolening’? Op deze pagina geven wij je nog meer informatie over het kiezen van een passende autofinanciering.