Geld beleggen: handige tips voor beginners

Geld beleggen? Als je wilt beginnen met beleggen kan dat twee kanten op. De één ziet gouden bergen en kan niet wachten om te starten. De ander verdiept zich in alle informatie, en merkt dat er veel te leren valt voordat je het echt onder de knie hebt.

Aanbieder
Eerste storting
Kosten
Aanmelden
Minimaal €50
0% commissie

Wij helpen je de risico’s van beleggen in te schatten, terwijl je daar vervolgens snel mee kunt starten. Dus wil je weten wat het is, hoe je het slim aanpakt en wat eigenlijk de betekenis is van beleggen? We leggen je uit waarin je kunt beleggen, hoe het werkt en waarom aandelen, obligaties of andere effecten beter werken dan sparen.

Wat is beleggen?

Er zijn allerlei soorten beleggingen. Bij beleggen gaat het altijd om investeren, in iets waarvan je denkt dat dit waardevast zal zijn. Of dat zelfs in waarde zal stijgen. Je belegt niet bewust in iets dat minder waard wordt.

Beleggen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en bijvoorbeeld grondstoffen of zelfs cryptocurrencies zoals de Bitcoin. Houd wel rekening met het verschil tussen beleggen en speculeren. In het eerste geval doe je investeringen, vaak voor de (middel)lange termijn. Speculeren is veel actiever, omdat je posities maximaal een paar uur tot een paar dagen aanhoudt. Dus denk je dat de goudprijs of de waarde van een aandeel Tesla snel zal stijgen? En wil je binnen een dag het rendement maken? Je speculeert, in plaats van dat je belegt.

Let op: platformen zoals Plus500 en eToro zijn bedoeld om te speculeren. Je houdt de koers dagelijks goed in de gaten, om daar meteen op in te spelen. Beleggen doe je bijvoorbeeld via DEGIRO of Binck. Je neemt posities in die je langer vasthoudt, omdat je vertrouwt op de waardeontwikkeling.

Beginnen met beleggen: 5 handige tips

Je gaat beginnen met beleggen. Maar, hoe pak je dat goed aan? Je kunt slim beleggen door rekening te houden met deze 5 handige tips:

  1. Gebruik geld dat je niet nodig hebt
  2. Kies de termijn waarop je wilt beleggen
  3. Zorg voor voldoende spreiding
  4. Let op de kosten die je betaalt
  5. Zorg dat je het goed begrijpt

1. Gebruik geld dat je niet nodig hebt

Je kunt alleen geld beleggen dat je niet meteen nodig hebt. Beleggingen doe je voor de (middel)lange termijn, en in de tussentijd kun je er niets anders van kopen.

Veel beleggers sparen eerst voor hun belangrijke buffer. Als ze voldoende spaargeld achter de hand hebben doen ze beleggingen. Dat doen ze op die manier automatisch met geld dat ze niet direct nodig denken te hebben. Er kan altijd wat gebeuren, maar je wilt in principe geld gebruiken dat je minimaal een aantal jaren kunt laten staan.

2. Kies de termijn waarop je wilt beleggen

Als je gaat beginnen met beleggen bepaal je vooraf hoe lang je dat ongeveer wilt doen. Je hebt de keuze uit drie vormen:

Korte termijn

Ben je van plan om te speculeren op dagkoersen? Je belegt op de korte termijn, om bijvoorbeeld binnen een jaar een mooi rendement te maken. Er is eigenlijk geen sprake van beleggen, omdat de termijn daarvoor te kort is. Je neemt veel risico’s, door actief te handelen.

Middellange termijn

Wil je beleggen voor de studie van de kinderen, voor een extra zakcentje over 5 of 10 jaar of gewoon om het een tijd lang uit te proberen? Het gaat om de middellange termijn. Kies je beleggingen niet te risicovol, omdat je grote schommelingen (lees: dalingen van de beurzen) niet zomaar meer op kunt vangen.

(Zeer) lange termijn

Beleg je voor jouw pensioen of op een andere manier 15 jaar of langer? Je belegt voor de (zeer) lange termijn. Dat betekent dat je wat meer risico kunt nemen. Eventuele (flinke) koersdalingen kun je weer goedmaken in de resterende tijd. Tip: bouw het risico af naarmate de einddatum van je beleggingen in de buurt komt.

3. Zorg voor voldoende spreiding

Waarin beleggen de beste beleggers? Het is lastig om specifieke aandelen, obligaties en beleggingsfondsen aan te geven. Wat de beleggingen van succesvolle beleggers gemeen hebben is dat ze veel spreiding laten zien.

Als je zou beleggen in één bedrijf ben je daarvan volledig afhankelijk voor je rendement. Gaat het goed? Dan zie je dat in je beleggingen. Maar gaat het minder? Dan kun je veel verliezen. Door te spreiden demp je de extremen, zodat je een gemiddeld stabieler rendement overhoudt.

Je kunt spreiden in sectoren (technologie, voedingsmiddelen, etc.), in landen en regio’s (Verenigde Staten, Europa, Azië, etc.) en in type beleggingen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen).

4. Let op de kosten die je betaalt

Let als je geld gaat beleggen in ieder geval altijd goed op de kosten die je betaalt. Met name transacties zijn relatief duur, als je pas een relatief klein vermogen hebt. Dus beleg je met bijvoorbeeld €1.000 tot €10.000? Doe niet te veel transacties.

En let op de beheerkosten, bijvoorbeeld als je kiest voor beleggingsfondsen. Beheerkosten van 1% per jaar lijken niet hoog. Ten opzichte van 6% historisch gemiddeld jaarlijks rendement is het echter 17% van de verwachte opbrengst (1/6e van 6%).

5. Zorg dat je het goed begrijpt

Ken de beleggen betekenis en verdiep je in hoe het precies werkt. Weet waarom beleggen aantrekkelijk is en duik ook in de risico’s. Ontdek op die manier waar anderen in beleggen, waarom ze dat doen en welke risico’s je loopt. Want, hoe werkt beleggen in bijvoorbeeld crypto of in aandelen? Pas als je dat redelijk kunt beantwoorden zou je moeten beginnen met beleggen. Dat voorkomt dat je achteraf ineens geld kwijt bent, omdat je het eigenlijk niet goed begreep.

Let op: pas op met turbo’s en andere hefboomproducten. Je kunt met relatief weinig geld met hoge bedragen beleggen, omdat je tijdelijk geld bij leent. Je kunt dat doen tijdens het speculeren, maar je neemt daarmee grote risico’s.

Geld beleggen: onderschat de risico’s niet

Ga je geld beleggen? Onderschat de risico’s niet. Zorg ervoor dat je de aandelen die je kiest kent, net als de obligaties en bijvoorbeeld fondsen. Op die manier heb je een goed beeld van jouw beleggingen en weet je waar ze voor staan. Het voorkomt onhandige fouten en dat je trapt in typische valkuilen.

Beleggen levert op (de lange) termijn gemiddeld een aantrekkelijk rendement op. Met name een goede spreiding en goede kennis van de risico’s, beleggen en hoe het werkt dragen daaraan bij.