Kosten creditcard: wat kost het?

Wat zijn de kosten en hoe kun je creditcards vergelijken? Het is heel belangrijk om goed te weten wat een creditcard kost. De kosten variëren van zo’n €15 tot €100 per jaar, dus het is de moeite waard om hier een vergelijking van te maken.

Tip: in veel gevallen is een creditcard duurder bij een hogere bestedingslimiet. Let daarnaast op de periode waarin je aankopen verzekerd zijn, omdat ook dit invloed kan hebben op de kosten.

Je maakt op verschillende manieren kosten voor een creditcard. Vaak gaat het om een vaste prijs per maand, per kwartaal of per jaar. Die vaste kosten betaal je altijd, onafhankelijk van of je er in die periode gebruik van maakt.

Kaart Aanbieder (Jaarlijkse) kosten Aanvragen
MasterCard Classic
 • Binnen 5 minuten aangevraagd
 • Aankopen 180 dagen verzekerd
 • Aanvullende reisverzekering
 • 24/7 fraudepreventie
 • Zicht op uitgaven via de App
Eerste jaar gratis!
daarna €20 per jaar
Visa World card
 • Aankopen 180 dagen verzekerd
 • Meest geaccepteerde creditcard ter wereld
 • Geld terug bij ontvangst verkeerd artikel
 • Zicht op uitgaven via de App
Eerste jaar gratis!
daarna €36,50 per jaar
American Express Silver Card
 • Binnen 5 minuten aangevraagd
 • Spaar airmiles
 • Tijdelijk 5000 airmiles cadeau!
Eerste jaar gratis!
daarna €75 per jaar

Betalen en geld opnemen

Wat kost een creditcard als je daar gebruik van maakt? Je kunt er mee afrekenen en geld mee opnemen, zowel in Nederland als in de rest van de Europese Unie en ook daarbuiten. Houd er rekening mee dat je buiten de EU over het algemeen extra kosten maakt. Het gaat om een percentage kosten, plus een koersopslag omdat je niet met euro’s betaalt.

We zetten een aantal kostenpercentages voor je op een rij:

Kosten bij betalen


Betaal je met je creditcard? De kosten variëren van helemaal niets bij Bunq tot 1,5% bij ICS en bijvoorbeeld 2% of zelfs 2,5% bij de grootbanken en bij Knab of American Express. Daarnaast betaal je een koersopslag, als je de betalingen buiten de EU doet of in een andere munteenheid dan de euro.

kosten creditcard

Kosten bij geld opnemen


Wil je geld opnemen? Je betaalt daarvoor €0,99 bij Bunq en bijvoorbeeld minimaal €4,50 bij ING, Knab, de Rabobank en American Express. Anderen berekenen 4% kosten, plus bijvoorbeeld 2% koersopslag.

Tip: geld opnemen met je betaalpas is over het algemeen goedkoper.

Gespreid terugbetalen

De hoogste kosten voor een creditcard betaal je op het moment dat je een aankoop niet meteen kunt terugbetalen. Je doet de betalingen met de kaart op het moment van aankopen. Veelal rekenen kaartaanbieders het totaal aan aankopen aan het eind van de maand met je af. Kun je niet meteen alles terugbetalen? Houd rekening met hoge rentepercentages om gespreid terug te betalen.

Kosten creditcard

Wil je de kosten voor een creditcard laag houden? Zorg ervoor dat je de aankopen aan het eind van de maand netjes meteen kunt afrekenen. Daarnaast helpen we je de kosten bij betalen en bij geld opnemen te vergelijken. Let daarnaast op de vaste kosten per maand, zodat je precies weet wat een creditcard kost en dat je daar voordelig gebruik van kunt maken.