Studenten creditcard: waarop letten?

Studenten creditcard aanvragen? Het is een populaire keuze onder studenten en scholieren die graag reizen of online aankopen doen. Je kunt de creditcard aanvragen als student, ook als je nog geen vast inkomen hebt dat voldoende zekerheid biedt om de aankopen te verantwoorden.

Normaal gesproken kijkt de kaartverstrekker goed naar het inkomen dat je verdient en op de betaalrekening stort. Op basis van dat inkomen heb je de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen met een specifieke bestedingslimiet.

Ontvang je alleen studiefinanciering of heb je een bijbaan voor een paar honderd euro in de maand? Dat is niet genoeg om de reguliere bestedingslimiet van een creditcard te verantwoorden. Toch kun je gebruik maken van een speciale creditcard voor studenten. De bestedingslimiet ligt over het algemeen wel wat lager dan bij reguliere kaarten.

Kaart Aanbieder (Jaarlijkse) kosten Aanvragen
MasterCard Classic
 • Binnen 5 minuten aangevraagd
 • Aankopen 180 dagen verzekerd
 • Aanvullende reisverzekering
 • 24/7 fraudepreventie
 • Zicht op uitgaven via de App
Eerste jaar gratis!
daarna €20 per jaar
Visa World card
 • Aankopen 180 dagen verzekerd
 • Meest geaccepteerde creditcard ter wereld
 • Geld terug bij ontvangst verkeerd artikel
 • Zicht op uitgaven via de App
Eerste jaar gratis!
daarna €36,50 per jaar
American Express Silver Card
 • Binnen 5 minuten aangevraagd
 • Spaar airmiles
 • Tijdelijk 5000 airmiles cadeau!
Eerste jaar gratis!
daarna €75 per jaar

Let op: lagere bestedingslimiet

Een studenten creditcard is over het algemeen goedkoper beschikbaar dan een reguliere kaart. Je betaalt een lager bedrag per maand of je kunt daar zelfs gratis gebruik van maken. Banken en andere kaartverstrekkers proberen studenten op die manier enthousiast te maken om een kaart aan te vragen, waarmee ze online en op reis kunnen betalen.

studenten creditcardHoud er rekening mee dat de bestedingslimiet ook wat lager zal zijn dan bij een reguliere kaart. Veel van de aanbieders bieden bijvoorbeeld een limiet van €1.000. Dat is over het algemeen voldoende voor de meeste studenten. Dus wil je meer dan dat bedrag kunnen besteden? Soms kun je ouders borg laten staan of gebruik maken van hun creditcard.

Speciaal voor studenten: met ouders die borg staan

Vind je het belangrijk om een hogere bestedingslimiet te gebruiken, bijvoorbeeld om verdere reizen te maken of grotere (online) aankopen te doen? Sommige aanbieders van de creditcard voor studenten bieden je de mogelijkheid om ouders borg te laten staan.

Zij geven als het ware aan dat ze de kosten zullen dragen als het jou als student niet lukt om het bedrag terug te betalen. Dit geeft de aanbieder meer zekerheid, waardoor jij gebruik kunt maken van een hogere bestedingslimiet. Het is belangrijk dat je jouw ouders mee laat tekenen voor de aanvraag, dus houd er rekening mee dat hier iets meer tijd overheen kan gaan.

Studenten creditcard

Zoek je een goedkope creditcard? In veel gevallen kun je daar het eerste jaar gewoon gratis gebruik van maken. Dat betekent dat je tot €500 of €1.000 per maand met de kaart kunt bestellen of kopen, zonder dat je daar veel extra kosten voor maakt. Houd er wel rekening mee dat je een eventuele koersopslag betaalt als je niet in euro’s afrekent. En dat de aanbieder mogelijk kosten berekent voor de betalingen en geldopnames die je doet, zowel in Nederland als in de rest van de EU en natuurlijk in de rest van de wereld.