Geld lenen in de vorm van Crowdfunding wordt steeds populairder. Hoewel het op de volledige markt van het geld lenen nog altijd een zeer klein deel is, is de groei wel indrukwekkend. En de verwachting is dat dit de komende jaren nog sneller toe zal gaan nemen.
Vraag is dan natuurlijk wat crowdfunding nu in zo’n korte tijd zo populair maakt. Is dat omdat er bij het geld lenen door crowdfunding geen BKR toetsing en registratie plaats vind? Is dit door de soepele acceptatienormen die deze aanbieders erop na houden? Of zijn er nog andere redenen?

Crowdfunding en BKR

In het verleden was het voor aanbieders van de crowdfunding leningen niet mogelijk om een toetsing en registratie bij het BKR te doen. Dit is de afgelopen jaren echter aanzienlijk veranderd. De diverse crowdfunding platformen zijn steeds professioneler geworden. Crowdfunding en BKR gaan nu goed met elkaar om. De crowdfunding aanbieders met een AFM vergunning zijn veelal aangesloten bij het BKR. Zij kunnen dus een toetsing doen bij het BKR. En de lening die u gaat afsluiten wordt ook aangemeld bij het BKR. Geld lenen zonder BKR toetsing wordt dan ook steeds lastiger. Een lening afsluiten zonder BKR toetsing is via Crowdfunding veelal geen optie.

Acceptatienormen voor Crowdfunding

Voor een groot deel worden de leningen via crowdfunding gebruikt voor het bedrijfslening. Toch zijn er ook een aantal projecten te vinden voor de particulier. Wat de exacte acceptatierichtlijnen zijn kunnen wij niet direct terugvinden. Wel valt ons op dat er bij de crowdfunders soepel gerekend wordt. De kans op een financiering (mits u een goed BKR heeft) is dus veel groter bij een crowdfunder dan bij een “normale bank”.

Crowdfunden en BKR en leningen oversluiten

Crowdfunden wordt vooral gebruikt voor het financieren van nieuwe projecten. Dit lijkt ons een gemiste kans. In het verleden zijn er veel leningen, voornamelijk doorlopende kredieten, gesloten, waarbij de banken ook nog de rente langzaam maar zeker hebben verhoogd. Als u tot deze groep consumenten behoord kan het zeer verstandig zijn om contact op te nemen met een crowdfunder om daar eens na te gaan of uw financiering op deze wijze voordeliger omgezet kan worden. Net als bij het gewone doorlopend krediet, of de persoonlijke lening worden er geen kosten in rekening gebracht als u uw lening aanvraagt. Tenminste niet bij de aanbieders met een AFM vergunning en aansluiting bij het BKR.

Direct geld lenen en Crowdfunding

Dat geld lenen met Crowdfunding en BKR niet goed samen gaat, hebben wij inmiddels bij u kenbaar gemaakt. Maar hoe zit het met direct geld lenen en crowdfunding? Bij Crowdfunding moet u rekening houden met een lange doorlooptijd tussen goedkeuring van uw aanvraag, en het ontvangen van het geld. Reden hiervoor is dat uw project “volgeschreven” moet worden. Dit volschrijven kan enkele dagen, en zelfs soms enkele weken duren.
Direct geld lenen en crowdfunding gaan dan ook niet goed samen.