Doorlopend krediet oversluiten

Hoor jij ook bij de 75% die te veel betaald voor zijn of haar doorlopend krediet? Tijd om in actie te komen en flink te gaan besparen. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over het oversluiten van je doorlopend krediet. 

Betaal je ook te veel rente?

Er zijn grote verschillen tussen de doorlopende kredieten die je aangeboden worden. De rente is variabel en veel banken hebben hier in het verleden misbruik van gemaakt. Zij hebben langzaam maar zeker de rentes verhoogd, met 0,2 of 0,3 procent per keer. Hierdoor zijn veel consumenten destijds op een rente van 6,9% begonnen, maar betalen nu 10% of zelfs nog meer. Een lening oversluiten kan je daardoor veel geld opleveren. Door veel consumenten wordt er te weinig gekeken naar de huidige rente en het te behalen voordeel. Veelal gedraagt de consument zich als slapende consument en laten zij de lening uit gemak gewoon zo lopen als het is.

Doorlopend krediet aanvragen

Doorlopend krediet oversluiten

Het oversluiten van jouw doorlopende krediet kan je veel geld besparen. Meer dan 75% van de mensen leent namelijk te duur. Je doorlopend krediet oversluiten kan er in veel gevallen voor zorgen dat je niet meer bij deze 75% hoort. Maar waar moet je op letten als je een doorlopend krediet gaat oversluiten? Wat zijn de mogelijkheden om jouw lening voordeliger te maken? En hoe zorg je ervoor dat je nu eens echt geld gaat besparen.

  • Check je huidige rentepercentage
    Heb je op dit moment een doorlopend krediet met een rente van 5% of meer? Dan is de kans groot dat je op dit moment teveel rente betaald. Jouw doorlopend krediet oversluiten kan je dan direct voordeel opleveren. En kan er dus voor zorgen dat je honderden euro’s of meer per jaar gaat besparen.
  • Bereken de totale kosten van beide leningen
    Let bij het oversluiten van een doorlopend krediet ook altijd op de totale kosten. Als de totale kosten van je nieuwe lening hoger zijn dan het in te lossen krediet, dan ga je meer betalen, in plaats van minder. Geld lenen wordt dan alleen maar duurder. Je kunt dit uitrekenen door het maandtermijn maal de resterende looptijd te doen. Je weet dan precies hoeveel je nog aan jouw lening moet betalen. Op de offerte voor jouw nieuwe doorlopende krediet staat al vermeld wat je in totaliteit aan je nieuwe lening moet gaan betalen. Dit staat op het ESIC formulier. Kies in ieder geval voor de voordeligste optie.
  • Vergeet het ‘rood staan’ en de creditcard niet
    Veel consumenten vergeten dat een doorlopend krediet meer is dan alleen maar een lening. Ook ‘rood staan’ op de betaalrekening, of je creditcard, wordt gezien als een doorlopend krediet. Juist dit doorlopend krediet oversluiten kan je veel geld besparen. Deze leningen brengen gemak met zich mee, maar de kosten zijn aanzienlijk. Daarom zijn juist dit de leningen waar je fors op kunt besparen.

Doorlopend krediet oversluiten met een negatief BKR

Indien je een negatieve BKR-registratie hebt dan is je doorlopend krediet oversluiten een stuk minder eenvoudig. Banken zijn zeer terughoudend en willen je eigenlijk geen financiering meer verstrekken.
Toch zijn er tegenwoordig nog wel mogelijkheden. Zo kan je wellicht nog terecht bij de kredietverstrekker die de negatieve codering heeft geplaatst. Geld lenen zonder BKR-toetsing is haast onmogelijk, maar voordelig omzetten lukt vaak nog wel bij de bank waar de lening loopt. Je huidige bank biedt de grootste kansen om je lening om te zetten naar een nieuwe lening met een lager rentepercentage.