Doorlopend krediet

Tijdelijk wat extra geld nodig voor de verbouwing aan je huis, zonder dat je weet hoeveel dit exact gaat kosten? Dan kan een doorlopend krediet een passende lening voor je zijn. Maar wat is een doorlopend krediet? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n doorlopend krediet? Op deze pagina vind je antwoord op alle belangrijke vragen.

Let op: heb je een BKR registratie? Leen dan jouw geld via Saldodipje of Ferratum. Beide partijen kunnen jou geld lenen zonder BKR toetsing.

Indien je geen BKR registratie hebt, kan je via onderstaande partijen geld lenen.

Minimale inkomenseis voor een doorlopend krediet is €1500,- per maand

Aanbieder
Product
Rente
Aanvragen
Huiseigenarenkrediet
- via Kredietconcurrent
3,9 - 7,5%
Defam Premium DK
- via Kredietconcurrent
4,5 - 7,6%
NN Doorlopend Krediet
- via Kredietconcurrent
4,5 - 13%
Defam Doorlopend Krediet
- via Kredietconcurrent
4,7 - 10,3%
Qander Doorlopend Krediet
- via Kredietconcurrent
4,9 - 8,4%

Tip: Alleen door verschillende offertes op te vragen, kan je de leningen zorgvuldig met elkaar vergelijken.

Wat is een doorlopend krediet?

Deze kredietvorm is speciaal bedoeld om extra financiële ruimte te bieden voor een langere periode die niet vast staat. Een doorlopend krediet is een lening waarbij je een limiet krijgt/ vaststelt. Je bepaald zelf welk bedrag je wanneer opneemt. Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Elke maand los je een gedeelte af, plus de bijbehorende rente. Vaak is dit een vast percentage van het kredietlimiet. Let er wel op dat de rente variabel is en dat het dus kan stijgen of dalen. Wil je liever het totaalbedrag direct op je rekening? En dit tegen een vast rentepercentage? Lees dan meer over een persoonlijke lening.

Voor- en nadelen van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft zowel voor- als nadelen. We zetten deze voor je op een rijtje.

Voordelen

 • Je hoeft het bedrag niet in een keer op te nemen
 • Je betaald alleen rente over het bedrag dat je opgenomen hebt
 • Je kunt bedragen die je afgelost hebt, opnieuw opnemen
 • Je kunt aflossen zonder extra kosten

Nadelen

 • Het aflossen duurt langer, doordat je het geld dat je afgelost hebt weer kunt opnemen
 • Doordat de rente variabel is kan deze tijdens de looptijd van de lening stijgen
 • De betaalde rente is niet aftrekbaar als het gaat om lening voor verbouwing/ verbetering koopwoning
 • Je weet van te voren niet wanneer je van de lening af bent, door de mogelijkheid van heropnames

Voor wie is een doorlopend krediet geschikt?

doorlopend kredietDe doelgroep bestaat vooral uit mensen die tijdelijk wat meer financiële ruimte willen. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verbouwing, inrichten van een babykamer, een bijzondere reis of kinderen die gaan studeren. Het is belangrijk dat je het niet erg vind dat je een lening afsluit met variabele rente en een flexibele looptijd. De rente zal dus kunnen dalen maar ook stijgen. En je weet van te voren niet wanneer je de lening volledig zal hebben afgelost. Het vraagt daarom enige discipline om de lening wel weer zo snel mogelijk af te lossen.

Doorlopend krediet berekenen

Het bedrag dat je werkelijk kunt lenen wordt berekend door de kredietverstrekker. De meeste verstrekkers hanteren hiervoor dezelfde normen, die van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN).
Op het moment dat je de lening afsluit is het belangrijk dat je de maandlasten in de toekomst kunt blijven betalen. Er wordt daarom berekend wat je, na het aftrekken van belangrijke kostenposten, alsnog kunt betalen per maand aan aflossing.

Basisnorm en leennorm

Binnen de gedragscode van de VFN werken ze met een Basisnorm en een Leennorm. Wij leggen je uit wat dat inhoudt.

Basisnorm: ‘minimum netto inkomen’
De basisnorm is het minimale bedrag dat een huishouden als inkomen zou moeten hebben. Is jouw netto inkomen lager? Dan mag er aan jou geen lening worden verstrekt. Dit is ter bescherming van jezelf. Welk bedrag als basisnorm geldt in jouw geval, hangt af van de samenstelling van het huishouden. Deze basisnorm (dit netto inkomen) wordt bepaald door de VFN en de Nederlandse Vereniging van Banken. Zij krijgen hierover advies van Nibud, die jaarlijks de cijfers aanpassen.

Leennorm: ‘levensstandaard’
Mensen gaan ruimer leven, op het moment dat het inkomen hoger wordt en zij meer te besteden hebben. Dit wordt verwerkt en berekend in de leennorm. We nemen de basisnorm + 15% van het netto inkomen. Dit bedrag zou over moeten blijven voor de maandelijkse uitgaven die je als gezin hebt.

Rente van een doorlopend krediet: variabele rente

Een kenmerk van een doorlopend krediet is de variabele rente. We zetten op een rijtje wat het interessant maakt om te kiezen voor een lening met een variabele rente.

 • Je kunt tussentijds extra aflossen
 • Je kunt tussentijds extra opnemen
 • De looptijd staat niet vast
 • Je kan bij het afsluiten kiezen voor de laagste rente van dat moment
 • Je hebt maximale flexibiliteit

Doorlopende kredieten vergelijken

Online is het erg gemakkelijk om de kredieten van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Hierbij let je op de verschillende rentes die gevraagd worden. Maar kan je ook kijken naar de voorwaarden die worden gesteld. Is het bijvoorbeeld mogelijk om extra af te lossen? Betaal je een boete wanneer je de lening wilt oversluiten? Zo maar een paar voorbeelden om aan te geven hoe belangrijk het is om je in de voorwaarden te verdiepen en niet alleen de rentestanden te checken.

Op onze pagina gaat het natuurlijk voornamelijk om direct geld lenen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je direct een voordelige lening kunt gaan afsluiten. Het liefst tegen zo laag mogelijke kosten. Er zijn veel aanbieders van doorlopende kredieten. Door de kredieten met elkaar te vergelijken ontdek je ook het goedkoopste doorlopende krediet. Want de rente en de voorwaarden samen bepalen welke lening voor jou het goedkoopst is. Wanneer je geïnteresseerd bent in een bepaald krediet kan je vaak een vrijblijvende offerte aanvragen.
Vraag altijd meerdere offertes aan. Het is gratis en vrijblijvend, maar het geeft je wel een goed beeld van de situatie, voordat je een contract tekent. Heb je verschillende leningen en offertes gelezen en vergeleken? Dan kan je een weloverwogen beslissing nemen en de lening met een gerust hart afsluiten.

Doorlopend krediet aanvragen

Heb je hét doorlopend krediet gevonden met de laagste rente en de beste voorwaarden? Vraag dan een offerte aan. Doe dit eventueel bij meerdere kredietverstrekkers, zodat dat je de offertes met elkaar kunt vergelijken.

Het aanvragen van een offerte duurt maximaal vijf minuten. Het aanvragen van een doorlopend krediet is te versnellen door alvast de volgende gegevens op een rij te hebben:

 • Persoonlijke gegevens
 • Woonsituatie (koop- of huurwoning)
 • Gezinssituatie (alleenstaand, gehuwd, samenwonend, gescheiden)
 • Inkomsten en uitgaven (van laatste 2 weken)

De kredietverstrekker van jouw keuze zal bovenstaande gegevens doornemen. Ook wordt er nauwkeurig gekeken naar jouw rekeningafschriften. Aan de hand daarvan bepalen ze jouw maximale kredietlimiet. Zoals je weet wordt er ook een BKR-toetsing gedaan. Zolang je geen negatieve BKR-registratie hebt, zal dit voor jou geen enkel probleem opleveren of van invloed zijn op je maximale kredietlimiet.

Het kan zijn dat de kredietverstrekker een hoger of lager kredietlimiet voorstelt dan jij hebt aangevraagd. Lees de offerte daarom goed door. Ga je akkoord met het voorstel? Dan onderteken je deze, scan je de documenten in en antwoord per mail. Binnen enkele werkdagen zal je over het kredietlimiet beschikken. Wanneer en hoeveel geld je opneemt, is vanaf nu aan jou.

Doorlopend krediet aflossen

Stel je besluit geld te lenen in de vorm van een doorlopend krediet. Dat betekent maximale vrijheid en de mogelijk tot het opnieuw geld opnemen. Maar hoe zit het dan met het aflossen van een doorlopend krediet?

Met een doorlopend krediet ben je verplicht iedere maand 1 tot 2% van je leenbedrag af te lossen. In dit percentage is een deel aflossing en een deel rente verwerkt. Gelukkig betaal je enkel rente over het daadwerkelijk geleende geld. Kies je ervoor niet steeds opnieuw geld op te nemen, maar wel iedere maand netjes af te lossen? Dan wordt het aflossingsgedeelte binnen die 1 tot 2% steeds groter en het de rentekosten steeds lager. Tot dat je de lening volledig hebt afgelost.

Nu is het zo dat je bij een doorlopend krediet te maken hebt met variabele rente. Dit klinkt spannender dan dat het in werkelijkheid is. We zien namelijk dat de rentestanden al lange tijd historisch laag zijn en dat lijken ze ook te blijven voorlopig.

Doorlopend krediet opzeggen

Een persoonlijke lening eindigt wanneer je deze volledig hebt afbetaalt. Leen je geld in de vorm van een doorlopend krediet, dan is dat net even anders. Belangrijk om te weten en te onthouden is dit: jouw doorlopend krediet wordt door de kredietverstrekker níet automatisch beëindigd, ook al heb je jouw lening volledig afgelost. Je zal je lening zelf moeten beëindigen door contact op te nemen met de kredietverstrekker. De reden hier voor is optie ‘opnieuw opnemen van geld’. De kredietverstrekker weet niet wanneer jij besluit niet nogmaals opnieuw krediet op te nemen.

Hoe snel kan je een doorlopend krediet afsluiten?

Bij een doorlopend krediet moet je voor het afsluiten altijd rekening houden met een wat langere doorlooptijd. Het aanvragen van de lening en het ontvangen van de kredietofferte duurt over het algemeen niet lang. Het aanvragen van de lening kost je hooguit enkele minuten van je tijd, en veelal heb je binnen een uur de offerte in de mailbox staan. Je moet daarna de offerte ondertekenen en retourneren met de benodigde bescheiden. Ook dit duurt maximaal een uur. Daarna gaat het meer tijdrovende gedeelte in. De bank moet namelijk je documenten nog beoordelen. Dit kan 24 tot 48 uur duren. Als je dossier direct compleet is, ontvang je binnen acht werkuren het geld op je rekening. Als dit niet het geval is, zal het nog langer kunnen duren.

Wat moet je doen voor een snelle lening?

Als je echt snel geld wilt lenen dan is het handig om direct na het aanvragen van je lening zelf al wat documenten te verzamelen. De banken zullen altijd vragen om:

 • Kopie van je legitimatiebewijs
 • Recente inkomensspecificatie (niet ouder dan 2 maanden)
 • Bankafschrift met bij- en afschrijvingen van 2 weken

Daarnaast kan de bank nog vragen om laatste saldo-overzichten als er een lening afgelost dient te worden. Als je dit al klaar hebt liggen, kan je dit zo snel mogelijk samen met het contract naar de bank op sturen. Dat kan ontzettend snel gaan als je het zelf goed aanlevert.

Meest flexibele vorm van geld lenen

Het doorlopend krediet is de meest flexibele vorm van direct geld lenen. Met een doorlopend krediet kan je altijd geld opnieuw opnemen tot aan je kredietlimiet (het maximale bedrag van je lening). En je mag ten allen tijde boetevrij extra aflossingen doen. Daarmee kan je er dus voor zorgen dat je jouw lening vroegtijdig aflost. Een doorlopend krediet wordt voor veel verschillende zaken gebruikt. Het belangrijkste is echter dat je met een doorlopend krediet altijd geld achter de hand hebt, doordat je geld opnieuw op kunt nemen. Het doorlopend krediet wordt dan ook veelal gebruikt als geldreserve.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet zitten wel degelijk verschillen. Het is belangrijk om deze verschillen goed door te nemen, voordat je een lening afsluit. Waar een doorlopend krediet een flexibele leenvorm is, is een persoonlijke lening dat juist niet.

Kies je voor een persoonlijke lening dat kies je voor zekerheid en vastigheid. Voordat je de lening afsluit bepaal je het bedrag dat je wilt gaan lenen. Je zal dit bedrag in één keer op je rekening gestort krijgen. Vervolgens zal je iedere maand een vast bedrag aflossen. De rente staat ook vast en zal gedurende de looptijd gelijk blijven. Op deze manier is dus precies te berekenen wat je per maand kwijt zal zijn aan de lening en hoelang het zal duren voordat de lening helemaal is afgelost. Omdat het bedrag in één keer wordt gestort, is het niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen. Is het bij een doorlopend krediet zo dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend, zal je in dit geval rente betalen over het totaalbedrag van de lening. Je krijgt het totaalbedrag ten slotte ook direct op je rekening.

Of je kiest ervoor geld te lenen in de vorm van een doorlopend krediet. Dit is een flexibele leenvorm waarbij je met de kredietverstrekker een leenlimiet afspreekt. Geld lenen doe je wanneer je het nodig hebt en zoveel als je op dat moment nodig hebt, zolang je onder dat limiet blijft. Ook kan je het geld dat je al afgelost hebt, opnieuw opnemen. Bij een doorlopend krediet heb je te maken met een variabele rente. Gedurende de looptijd kan de rente stijgen of dalen. De laatste jaren hebben we te maken met een historisch lage rente, dus voor een enorme stijging hoef je geen bang te zijn.

Meest gekozen vorm van lenen

Een doorlopend krediet is de meest gekozen vorm van geld lenen. De populariteit van het doorlopend krediet is zo enorm in verband met de flexibiliteit van deze vorm van direct geld lenen. Overigens worden ook de dure roodstanden van de betaalrekening meegenomen in de berekening voor het totale saldo aan doorlopend krediet. Dit geeft een wat vertekend beeld omdat niet iedereen direct aan een lening denkt bij een roodstand. Daarnaast is het overigens zo dat de persoonlijke lening een aardige opmars aan het maken is. Door de zeer beperkte flexibiliteit zal de persoonlijke lening het waarschijnlijk niet gaan winnen, maar de zekerheid van de lening geeft hem een goede steun in de rug in ieder geval. Als je wilt weten wat voor jou de beste vorm van direct geld lenen is dan raden wij in ieder geval aan om, als je een lening afsluit, deze af te sluiten via een kredietbemiddelaar. Kredietbemiddelaars kunnen je gratis informatie geven over deze vorm van geld lenen.

Persoonlijke lening maakt inhaalslag

Het doorlopend krediet is nog wel de meest gekozen vorm van geld lenen. Hoewel we daarbij wel gelijk moeten aantekenen dat de persoonlijke lening met een inhaalslag bezig is. De meest logische oorzaak hiervoor is het rentepercentage. Het is de afgelopen jaren eigenlijk altijd zo geweest dat de rente van het doorlopend krediet lager was dan die van de persoonlijke lening. Daar is echter verandering in gekomen. Sinds enige tijd is de persoonlijke lening namelijk goedkoper dan het doorlopend krediet. De rente van een persoonlijke lening is sneller gedaald dan die van het doorlopende krediet. Er wordt nog wel veel voor het doorlopend krediet gekozen in verband met het lagere maandtermijn. Ook hier gaat echter waarschijnlijk een verandering in komen. De banken gaan namelijk steeds meer weg van het doorlopend krediet 1%, waardoor de verwachting is dat dit in de toekomst zal gaan verdwijnen.