Kan je nu nog een mooi bedrag lenen bij de bank? Dan kan dat na 1 januari 2021 wel eens een stuk minder zijn. In opdracht van het AFM moeten de kredietverstrekkers de regels aanscherpen. Hierdoor wordt het lastiger een lening aan te vragen en worden de bedragen die geleend kunnen worden en stuk lager.

AFM scherpt de regels aan

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een onafhankelijke toezichthouder in de financiële wereld. Zij maken gebruik van verschillende maatregelen om het naleven van de wet- en regelgeving in Nederland af te dwingen. De maatregelen worden steeds aangepast aan de huidige situatie. Zo komen er ook op 1 januari 2021 weer nieuwe, actuele maatregelen.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat er minder mensen in de financiële problemen raken, doordat ze te veel geld geleend hebben. En dit vervolgens niet terug kunnen betalen, waardoor zij in de schulden raken. Het zijn dus stuk voor stuk regels om iedereen financieel gezond te houden.

Elke maand rondkomen

Wil je geld lenen, dan zal het bedrag dat jij kunt lenen aan de hand van een aantal normen bepaald worden. ‘Elke maand goed rond kunnen komen’, is zo’n norm die gehanteerd wordt. Wanneer jij een lening aanvraagt, wordt er gekeken naar je vaste inkomen en vaste lasten. Aan de hand daarvan berekent men hoeveel je overhoudt per maand. Het bedrag dat je overhoudt moet in 2021 hoger zijn. Oftewel; er is een grotere buffer nodig om te mogen lenen. Woon je alleen dan kan deze maandelijkse buffer volgend jaar rond de 300 euro liggen.

Snel een lening aanvragen

Nu je voor 1 januari al weet dat de regels aangescherpt gaan worden, kan je je lening ook nu vast regelen. Met de wetenschap dat je in december een aanzienlijk hoger bedrag kunt lenen dan volgend jaar, kan je beter niet te lang wachten. Let daarbij wel op dat je niet overhaast een lening afsluit. Lees altijd goed de voorwaarden door, voordat je een offerte ondertekent. Zo voorkom je dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan. Naar alle waarschijnlijkheid worden de regels op 1 april 2021 nog verder aangescherpt. Het maximale bedrag dat je dan als huishouden kunt lenen, gaat nog verder naar beneden.

Wanneer een lening afsluiten?

Met deze kennis in ons achterhoofd, wat is dan het beste moment om een lening af te sluiten? Wil je zoveel mogelijk lenen, dan is het belangrijk om een lening aan te vragen voor 1 januari 2021. Of in ieder geval voor 1 april 2021, wanneer er opnieuw een strengere norm gehanteerd gaat worden.

Laat je niet in de war brengen en maak geen overhaaste beslissingen. Het is altijd belangrijker om een lening te kiezen die goed bij je past. Een lening waarvan de voorwaarden ook bij jou passen. Neem de tijd om de juiste lening te kiezen en vraag gerust meerdere offertes op. Dit is gratis en geheel vrijblijvend. Op die manier weet je precies hoeveel je bij iedere kredietverstrekker per maand kwijt bent aan de lening.