Wat kost een kind?

based on 0 reviews

Het krijgen van een kindje is ontzettend bijzonder. Maar voordat het zover is moet je al wel de nodige kosten maken. En dat houdt niet op wanneer de kleine er is. Steeds meer mensen sluiten een lening af, zodat zij financieel gezien net wat meer lucht krijgen in deze dure maanden. Wij vertellen je precies welke lening in welke situatie geschikt is. Ook lees je hoeveel een kind kost per levensfase en hoe je kunt besparen.

2 kinderen
|

Zoveel kost een kind

Hoeveel een kind precies kost is natuurlijk niet te zeggen, wel kunnen we je een gemiddelde geven. Wanneer we uitrekenen wat een kind kost, verwerken we de uitgaven aan het kind plus een deel van de gezamenlijke kosten van het huishouden. Het CBS heeft berekend dat een kind ongeveer 15% van het besteedbaar inkomen kost. Krijg je meer kinderen, dan zal dit met kleinere stappen dan 15% toenemen. Twee kinderen kosten gemiddeld 25%, drie kinderen 29% en vier kinderen 35%. Deze percentages zijn gebaseerd op een tweeoudergezin.

Kijken we naar een eenoudergezin, zien we dat de percentages wat hoger liggen. De kosten van één kind bedragen dan 23% van het besteedbaar inkomen. Twee kinderen 31%, drie kinderen 37% en vier kinderen 42%. 

15% van het besteedbaar inkomen

Zoals je net hebt kunnen lezen, kost één kind 15% van het besteedbaar inkomen. Maar waaruit bestaat dat besteedbaar inkomen precies? Dit bestaat uit alle inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Naast de vaste maandinkomen rekenen we daar ook het vakantiegeld en andere toeslagen bij. Wanneer je een kindje hebt gekregen ontvang je kinderbijslag en wanneer je er recht op hebt ook kindgebonden budget. 

Kosten eerste kindje

Wanneer je een eerste kindje verwacht, gaat er financieel gezien ook het een en ander veranderen. Wij helpen je hierop voor te bereiden door je alvast te vertellen waar je rekening mee kunt houden. 

Deze financiële veranderingen kan je verwachten:

  • Het aanschaffen van een babyuitzet is een eenmalig grote uitgaven.
  • Het vaste inkomen daalt wanneer één van beide minder gaat werken.
  • Je zal meer boodschappen moeten doen (wellicht flesvoeding).
  • Je krijgt een hogere water- en energierekening.
  • Je gaat misschien kosten maken voor de kinderopvang/ oppas. 

De grootste kostenpost zit hem, voordat je kindje komt, in het inrichten van de babykamer en het aanschaffen van de complete babyuitzet. Een babykamer is in te richten voor €400. Voor een complete babyuitzet betaal je ongeveer €650. 

Bezuinigen

Gelukkig is er in dit hele proces wel de mogelijkheid om te bezuinigen. Zo kan je ervoor kiezen om de meubels voor de babykamer, de kinderwagen, de box et cetera via Marktplaats/ tweedehands te kopen. Kleertjes worden maar kort gedragen en kunnen prima nog een ronde mee. Het enige waar je beter niet op kunt bezuinigen is veiligheid. Zo is het verstandig om het autostoeltje wel nieuw te kopen of van familie over te nemen. Je bent er dan zeker van dat er niets mee gebeurd is en deze in geval van nood je kindje goed beschermd. 

Uitzet later aanschaffen

Je hoeft natuurlijk nog niet de complete uitzet in huis te hebben op het moment dat je kindje geboren wordt. Niet iedereen zal een wipstoeltje, een weekendbedje of een box daadwerkelijk gaan gebruiken. Ben je er niet zeker van of je het daadwerkelijk gaat gebruiken, wacht dan gewoon nog even met aanschaffen. Vaak krijg je tijdens de kraamperiode het een en ander cadeau. Ontzettend leuk en handig wat de kosten betreft. Het kopen van de kleertjes kan je daarom (op de kleinste maatjes na) pas doen op het moment dat je weet wat je nog mist. 

Overzicht kosten per levensfase

Jouw pasgeboren baby is je dierbaarste bezit. Dat de zorg voor dit kindje geld kost, wist je natuurlijk al. Maar hoeveel is het op jaar basis? En welke kosten maak je in de daarop volgende levensfases? In onderstaand overzicht geven we de gemiddelde kosten van een kind weer, per levensfase, per jaar.

Een kind van 0-2 jaar

Al voordat je kindje er is zal je kosten moeten maken. Je moet een baby uitzet bij elkaar sparen en een kinderkamer inrichten. Kosten die daar tot de tweede verjaardag bijkomen zijn:

BenodigdhedenKosten per jaar
Luiers290
Flesvoeding360
Opvanginkomensafhankelijk
Verzekering persoonlijk
Kleding110
Speelgoed50-300
(Uitjes)50-200

Een kind van 2-4 jaar

Nu je kindje twee jaar oud is zal het zijn of haar wereld gaan verruimen en die verder ontdekken. Het is een tijd van nieuwe dingen ontdekken en groeien. De kosten in deze fase zitten hem vooral in:

BenodigdhedenKosten per jaar
Luiers200
Voedingpersoonlijk
Opvanginkomensafhankelijk
Kleding400-700
Speelgoed50-300
Peuter slaapkamer100-500

Een kind van 5-12 jaar

Een kind van 5 is leerplichtig en zal naar de basisschool gaan. Wordt je zoon of dochter 6 jaar? Dan gaat de kinderbijslag wat omhoog. Dat is prettig, want ook in deze fase zal je kosten maken. Overige kosten zoals een beugel zijn nog niet inbegrepen. Houd hier, ook wat betreft het verzekeren van je kind, tijdig rekening mee.

BenodigdhedenKosten per jaar
Opvanginkomensafhankelijk
Schoolkosten50 bijdrage 20-100 schoolspullen
Kleding450-800
Zakgeld25-120
Sport/ muziekles100-500

Een kind van 13-18 jaar

Het basisschool tijdperk zit erop en je zoon of dochter gaat naar de middelbare school. Welke kosten komen er in die periode bij kijken? Neemt het af, of wordt het alleen maar meer? Houd ook rekening met eventuele extra kosten als huiswerkbegeleiding of een OV-kaart wanneer de afstand tussen huis en middelbare school groter is.

BenodigdhedenKosten per jaar
Schoolkosten100 bijdrage en 50-200 schoolspullen
Zakgeld180-360
Kleedgeld360-600
Sport/ muziekles150-600

Lening afsluiten als je zwanger bent

Steeds meer mensen kiezen er voor een lening af te sluiten wanneer ze in verwachting blijken te zijn. Op die manier kan je tijdelijk de kosten opvangen die komen kijken bij het krijgen van een kindje. 

Helaas raakt niet iedereen op een natuurlijke manier zwanger. Een alternatief is het kiezen voor een IVF behandeling of een adoptie. Van die IVF behandeling wordt een groot deel vergoed, maar er zijn alsnog wel kosten aan verbonden. Ook voor het dekken van deze kosten is het mogelijk een lening af te sluiten. Je hoeft bij het aanvragen van een lening niet aan te geven dat de reden hier van het zwanger raken of zwanger zijn is. Ook zal het zwanger zijn niet van invloed zijn op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. 

Beste lening in deze situatie

Misschien heb je van te voren een rekensommetje gemaakt en weet je precies wat het inrichten van de babykamer plus het aanschaffen van de complete uitzet jou gaat kosten. Dan kan je kiezen voor een persoonlijke lening. Deze lening biedt vastigheid en duidelijkheid omdat alles vooraf vastgesteld wordt. Je ontvangt het totaalbedrag in één keer op je rekening. Vervolgens start je met iedere maand een vast deel daarvan af te lossen. Op deze manier is al uit te rekenen wanneer je de lening volledig hebt afgelost. Afgeloste bedragen zijn niet opnieuw op te nemen. De rente op een persoonlijke lening is op dit moment laag en staat gedurende de looptijd van de lening vast. Dit is in jouw voordeel, met de lage rentestanden. 

Heb je op dit moment geen vast inkomen of een negatieve BKR registratie op je naam staan? Dan wordt het aanvragen van een lening behoorlijk lastig. De kredietverstrekker vindt het risico dat jij de lening niet zal terugbetalen namelijk te groot. Gelukkig is er wel een alternatief waarmee je alsnog een bedrag tot 1800 euro kunt lenen: de minilening. Je zal dit relatief kleine bedrag wel binnen 62 dagen terug moeten betalen, houd daar rekening mee. 

Conclusie: er is dus niet één lening beter dan de andere. Je zal naar je eigen situatie moeten kijken en aan de hand daarvan een beslissing moeten nemen. Vind je het prettig te weten waar je aan toe bent en hoeveel een lening je per maand kost, ga dan voor de persoonlijke lening. Willen kredietverstrekkers niet aan jou verstrekken, ontdek dan of een minilening iets voor je is.

Meerdere offertes opvragen

De praktijk wijst uit dat banken en kredietverstrekkers altijd het recht hebben een aanvraag af te keuren, zonder dat daar een gegronde reden voor is. Laat staan dat jij het eens bent met die reden. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij meerdere kredietverstrekkers. 

Een belangrijk bijkomend voordeel is dat je nu de rentetarieven en voorwaarden goed met elkaar kunt vergelijken. Welke voorwaarden passen het beste bij jouw situatie? Je zal tijdens het vergelijken ook zien dat grote banken hogere rentes vragen dan online kredietverstrekkers. Ze maken ten slotte ook meer kosten, waar jij als consument aan mee zal moeten betalen. Online kredietverstrekkers bieden leningen aan tegen lagere rentetarieven maar zijn daarmee dus niet minder betrouwbaar. Ze hebben minder hoge maandlasten en hoeven daarom minder door te rekenen aan de consument. 

Babykamer financieren

Voordat de kleine er is, is het inrichten van de babykamer toch wel de grootste kostenpost. Er wordt door online winkels en babywinkels steeds vaker geroepen dat je de spullen nú kunt kopen en deze pas later hoeft te betalen. Maar is dit kopen op afbetaling verstandig? Kopen op afbetaling betekent dat je rente zal moeten betalen over het aankoopbedrag. Deze rente is vaak hoog. Kies je voor het betalen in termijnen, dan dien je er ook rekening mee te houden dat je hoge boetes krijgt wanneer je een betalingstermijn mist. 

Om deze twee redenen lijkt het ons verstandiger een persoonlijke lening af te sluiten. Kies je voor een persoonlijke lening dan staat de rente vast. Je weet dus zeker dat je een paar procent rente betaald over het geld dat je leent, maar dat dit nooit meer kan worden.

Ook voorkom je door het afsluiten van een lening het risico op boetes bij het missen van een betalingstermijn. Wanneer je een lening afsluit doe je dat in het geval van een persoonlijke lening tegen een maandtarief dat je iedere maand kunt missen.

Extra inkomen door tegemoetkomingen

Heb jij recht op tegemoetkomingen? Dat je recht hebt als ouder op kinderbijslag is bij de meeste van ons wel bekend. Maar er zijn meer tegemoetkomingen. 

  1. Heffingskorting
    Dit betreft een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het helpt ouders de combinatie te kunnen blijven maken tussen de zorg voor het kindje en werk. De regeling is er voor werkende ouders met kinderen tot 12 jaar, voor alleenstaande ouders of de minst verdienende fiscale partner. Je inkomen moet hoger zijn dan €4.993 om in aanmerking te komen voor deze inkomensafhankelijke combinatiekorting.
  2. Kinderbijslag
    De kinderbijslag ontvang je per kwartaal. De overheid betaalt voor een klein deel mee aan de kosten die je maakt in de zorg voor je kind. Je bepaalt zelf waaraan je de kinderbijslag uitgeeft. Boodschappen of verjaardagscadeautjes mogen ook van dit geld gekocht worden. Je hebt recht op kinderbijslag voor thuiswonende, eigen kinderen. In sommige gevallen heb je er ook recht op voor uitwonende kinderen tot 18 jaar, of pleegkinderen tot 16 jaar.
  3. Kindgebonden budget
    Heb je een verzamelinkomen van €20.941, dan ontvang je het maximale bedrag aan kindgebonden budget. Verdien je meer, dan wordt het bedrag geleidelijk afgebouwd. Dit kindgebonden budget ontvang je iedere maand. Het staat los van de kinderbijslag en is dus niet of-of.
  4. Kinderopvangtoeslag
    Wanneer beide ouders werken, kan je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Hoe minder je verdient, hoe hoger de toeslag die je ontvangt. De toeslag geldt voor dagopvang van kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen. Breng je de kinderen naar een gastouder die werkzaam is via een gastouderbureau, dan kom je hier nog steeds voor in aanmerking. Let er wel op dat de instelling/ het bureau aangemeld is bij het Landelijk Register Kinderopvang.
  5. Pleegvergoeding
    Hebben jullie een pleegkind in het gezin opgenomen, dan kan je in aanmerking komen voor pleegvergoeding. Deze vergoeding ontvang je via de organisatie die de plaatsing heeft gedaan. Heb je gekozen voor deze pleegvergoeding, ontvang je niet ook nog kinderbijslag voor het pleegkind. Over de pleegvergoeding betaal je geen belasting, omdat het niet als inkomen wordt gezien.
  6. Vergoeding in studie- en kinderopvangkosten
    Ben je alleenstaande ouder en wil je graag je opleiding afmaken of een opleiding gaan volgen? Dan zijn er tegemoetkomingen in de studie– en kinderopvangkosten. Kijk op de site studiemetkind.nl voor meer informatie.

Bereid je goed voor met deze 6 tips!

Komt er een gezinsuitbreiding, dan zal dat naast dat het prachtig is, ook enkele financiële gevolgen hebben. Wij geven je 6 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

  1. Vraag kinderbijslag aan
    Kort nadat je jouw zoontje of dochtertje hebt aangegeven bij de burgerlijke stand, krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Je kunt vanaf dan via de website van de Sociale Verzekeringsbank de kinderbijslag aanvragen. Je ontvangt het bedrag vervolgens ieder kwartaal. Totdat je zoon of dochter 18 jaar oud is.
  2. Houd rekening met extra kosten
    Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kost een kindje geld. Er zijn eenmalige kosten die je maakt. Bijvoorbeeld wanneer je de kinderkamer inricht of de babyuitzet bij elkaar verzameld. Maar er zijn ook kosten die terug blijven komen. Denk aan: luiers, voeding, opvang en een hoger energie- waterverbruik. Het is goed een overzicht te maken van deze eenmalige en doorlopende kosten. Zodat je weet hoe je financiële plaatje er straks uit gaat zien. Gaat één van jullie beiden straks minder werken? Pas dan ook je inkomen aan in het financiële plaatje voor een realistisch overzicht.
  3. Recht op kindgebonden budget?
    Het kan zijn dat je recht hebt op kindgebonden budget. Dit betekent dat de overheid je wat extra tegemoetkomt in de kosten. Of je er wel of geen recht op hebt, hangt af van je inkomen. Je checkt dit op de website van de Belastingdienst.
  4. Zwangerschapsverlof
    Je hebt als werkende moeder recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Wanneer je een uitkering krijgt van het UWV, heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Zelfstandig ondernemers kunnen via het UWV ook een ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) krijgen. Het is belangrijk dat je deze minimaal drie weken voordat het verlof ingaat, aanvraagt bij het UWV.
  5. Ouderschapsverlof
    Je hebt als ouder het recht om tijdelijk minder te werken en meer tijd te besteden aan de zorg voor je kind(eren). Dit verlof kan je opnemen totdat je zoon of dochter 8 jaar wordt. Let er op dat de uren die je opneemt niet doorbetaald worden door je werkgever. In sommige gevallen loopt je pensioenopbouw wel gewoon door. Het voordeel aan ouderschapsverlof is dat je hetzelfde aantal contracturen behoudt. Hierdoor kan je na de ouderschapsverlof gewoon weer net zoveel uren gaan werken als je daarvoor al deed.
  6. Ligt verzekeringen in
    De geboorte van je kindje moet je doorgeven bij de verzekeraars. Ga na welke van onderstaande verzekeringen jij hebt afgesloten:
  • zorgverzekering
  • aansprakelijkheidsverzekering
  • rechtsbijstandverzekering
  • ongevallenverzekering
  • levensverzekering
  • reisverzekering
  • uitvaartverzekering

De gezinsauto

De ideale gezinsauto

Er bestaat niet één ideale gezinsauto. Want de auto die je uiteindelijk kiest moet er één zijn die jij mooi vindt en die binnen je budget past. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden wanneer je opzoek gaat naar de ideale gezinsauto. Voldoet de auto aan alle 6 de punten? Zet hem dan maar op je ‘favorietenlijstje’. Tijdens het maken van de proefrit kan je gerust wat spullen als een kinderwagen en een Maxi-Cosi meenemen. Zo kan je direct ervaren of deze gemakkelijk te vervoeren zijn. 

  1. Voldoende ruimte
  2. Air Conditioning of Climate Control 
  3. Isofix- of iSize-bevestigingspunten 
  4. Vijfdeurs auto
  5. Centrale deurvergrendeling of kinderslot
  6. Mogelijkheid airbag van de voorstoel uit te zetten

Occasion of gloednieuw

Wanneer je een kind krijgt, wil je alles graag zo veilig mogelijk. Toch is het niet nodig vanwege veiligheid een gloednieuwe auto te kopen. Ook tweedehands auto’s zijn goed en je bent een stuk voordeliger uit. Vergelijk de prijzen van het model auto dat jij zoekt op verschillende websites. Zo krijg je een goed beeld van wat een reële vraagprijs is. Vergelijk daarbij ook verschillende autoverzekeringen. Soms is het mogelijk hierop te besparen door over te stappen naar een andere autoverzekering. Controleer de premie van de autoverzekering. Deze kan oplopen nu je een groter auto koopt. 

Grotere auto tijdens je zwangerschap

Vanaf het moment dat je 30 weken zwanger bent en de eerste maanden nadat je kindje geboren is, zit je niet te wachten op een zoektocht naar een grotere auto. Je hebt dan wel wat anders aan je hoofd. Begin daarom op tijd met het zoeken naar de grotere gezinsauto. 

Geld lenen voor de gezinsauto

  • Persoonlijke lening
    Wanneer men een lening afsluit voor het kopen van een auto wordt meestal gekozen voor de persoonlijke lening. Deze lening wordt ook wel de autolening genoemd. Je leent een vast bedrag en krijgt dit direct op je rekening gestort. Vooraf staat de hoogte van de rente en de looptijd van de lening vast. Zo weet je precies wat je per maand moet betalen en wanneer de lening volledig is afgelost.
  • Bepaal de looptijd
    Erg belangrijk bij het afsluiten van een autolening is de looptijd. Laat de looptijd van de lening zo nauwkeurig mogelijk aansluiten op de tijd dat jij denkt met deze auto te rijden, of laat de looptijd korter zijn. Zo voorkom je dat je een lening afbetaalt voor een auto die je al niet meer rijdt. Laat je niet verleiden door lagere rentestanden bij een langere looptijd. Uiteindelijk betaal je meer rente en komt het totaalbedrag van de lening hoger uit dan bij een korte looptijd. De looptijd moet natuurlijk ook weer niet zo kort zijn dat het maandbedrag niet te betalen is. Dan loop je het risico een betalingsachterstand op te lopen en dat wil je voorkomen.
  • Vergelijk leningen
    Om een goed beeld te krijgen van de verschillende leningen en aanbieders is het goed deze met elkaar te vergelijken. Je vergelijkt de leningen onder andere op rente, voorwaarden, looptijd en boetevrij aflossen. Vraag gerust meerdere offertes aan en leg die naast elkaar. Je ziet zo wat de lening jouw persoonlijk zal gaan kosten en welke het beste bij jou past.
  • Verzeker all-risk
    Koop je een auto op afbetaling of financier je die met een lening? Dan is een veelgehoord advies om je auto all-risk te verzekeren. Rijd je schade of je auto total-loss, dan blijf je niet jarenlang met een schuld achter terwijl je geen auto meer hebt.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment