Als u geld gaat lenen is het niet altijd nodig om een groot bedrag te lenen. Een kleine lening afsluiten kan soms net zo hard nodig zijn als een grote lening. Zeker als het gaat om een lening waarbij er een nota eigenlijk al net iets te lang is blijven liggen. Het liefst zou u dan binnen 10 minuten geld lenen om het probleem direct op te lossen. Toch zijn dit juist ook de momenten om nog eens na te denken of het ook anders kan. Heeft u al meerder leningen lopen waarbij het juist handig zou zijn om alles bij elkaar te voegen? En deze leningen iets te verhogen omdat u dan een lagere rente gaat betalen? Een kleine lening afsluiten duurt vaak namelijk net zo lang als een grote lening afsluiten. Maak gebruik van het moment en ga uw leningen samenvoegen. Dit kan u in veel gevallen honderden euro’s per jaar besparen.

In welke vorm een kleine lening afsluiten?

Als u een kleine lening wilt afsluiten kunt u natuurlijk kiezen voor een minilening. Hierbij heeft u geen “last” van een BKR toetsing en deze kleine leningen zijn vaak snel geregeld. Er is echter een groot nadeel, en dat zijn de bijkomende kosten. Als u een minilening van bijvoorbeeld € 500,- afsluit moet u veelal binnen 30 dagen een bedrag van € 600,- of meer terugbetalen. Met gezond verstand kunnen we duidelijk aanhouden dat dit geen goed idee is. Een rente van 100 euro in 30 dagen is natuurlijk belachelijk. Het kan dan veel verstandiger zijn om een doorlopend krediet af te sluiten. Bij een doorlopend krediet kunt u namelijk het bedrag opnemen dat u nodig heeft, alleen daar betaald u rente over en alles wat u heeft afgelost verlaagd u maandelijkse betaling aan rente. De rente, zelfs als u een kleine lening afsluit, mag maximaal 15% op jaarbasis zijn. Dit is een stuk beter dan de 20% die u per maand moet betalen bij een minilening.

Waar kunt u het best terecht voor een kleine lening afsluiten?

Er zijn veel loketten waar u een kleine lening kunt afsluiten. Het beste loket is naar onze bescheiden mening de eigen bank of een professionele kredietbemiddelaar. In de meeste gevallen is de laatst genoemde overigens het voordeligst. U kunt bij dit soort partijen denken aan Kredietconcurrent en lenen met advies. Deze partijen bemiddelen voor u bij de banken. En hierdoor bent u veelal voordeliger uit. Zo leent u bij de Rabobank vanaf € 25.000,- tegen 6,9% waar dit bij Kredietconcurrent vanaf 4,5% kan voor hetzelfde bedrag. Daarnaast is het advies met betrekking tot de leningen bij Kredietconcurrent vaak beter dan bij de eigen bank. Dit komt omdat het voor de eigen bank een bijproduct is, en voor de bemiddelaars is het echt hun vak.