Ieder jaar worden de leennormen aangepast. Dit is in 2016 niet anders. De leennormen in 2016 zijn weer zwaarder dan de leennormen van 2015. U moet in 2016 dus eigenlijk weer meer verdienen om een lening af te sluiten bij de banken. Dit lijkt heel negatief maar gelukkig zijn er door de maatregelen van de overheid voldoende mensen die in 2016 juist meer kunnen lenen dan in 2015.
Dit heeft vooral te maken met de belasting die wordt geheven op werkenden.

Leennormen in 2016, wat verandert er?

Alle leennormen zijn in 2016 verhoogd ten opzichte van de voorgaande jaren. De normen zijn weer met enkele procenten verhoogd. Groot voordeel is echter dat, als u inkomen heeft uit loondienst, dit ook behoorlijk verhoogd is. Dit komt omdat de belasting op werk in 2016 fors wordt verminderd. Dit geldt vooral voor de inkomens uit arbeid van rond de 2000 bruto per maand. Deze gaan er ongeveer tussen de 70 en de 80 Euro netto per maand op vooruit. Een mooi verschil.

Nog meer wijzigingen in 2016?

Niet alleen de leennormen in 2016 worden aangepast, er zijn nog een aantal veranderingen die eraan zitten te komen. Wat de rente gaat doen weten we natuurlijk niet vooraf. Ook hebben wij geen glazen bol waardoor zichtbaar zal gaan worden wat er nog meer aangepast zal gaan worden.
Wel hebben wij vernomen dat er een aantal extra banken in 2016 mogelijk actief gaan worden op de markt. Meer concurrentie zal over het algemeen het voordeel bieden dat de rente lager kan gaan worden. Een lagere rente betekent weer dat u gewoon voordeliger kunt gaan lenen. Het zou dus nog wel eens een mooi 2016 kunnen gaan worden. Ondanks het gegeven dat de leennormen in 2016 strenger worden. Voor direct geld lenen zal er overigens niet veel veranderen. Het ziet er niet direct naar uit dat de banken sneller zullen gaan worden.

Meer lenen in 2016?

Het lijkt er dus op dat u per 2016 meer kunt lenen. Of dit ook daadwerkelijk zo is hangt van uw exacte financiële situatie af. De relatief lagere inkomens gaan er stevig op vooruit. En de hogere inkomsten gaan er maar een fractie op vooruit. Er zit nog wel een wijziging aan te komen voor mensen die nu “vast zitten” aan hun lening met een te hoge rente. Mensen die als het ware vast zijn komen te zitten in hun lening. Banken rollen hiervoor speciale acceptatierichtlijnen uit, om hun eigen lening voordeliger om te kunnen gaan sluiten. Meer informatie zou u hiervoor kunnen opvragen bij uw eigen bank waar uw te dure lening loopt.