Lening voor verbouwing

Vraag je je ook altijd af waar mensen de verbouwing aan hun huis van betalen? In de meeste gevallen komt dit niet uit eigen zak maar wordt hiervoor een lening voor verbouwing afgesloten. Hoe dit precies in zijn werk gaat en of ook jij hiermee je nieuwe keuken of uitbouw kunt financieren lees je hier.

3 x Verbouwing financieren

Er zijn verschillende vormen als het gaat om geld lenen voor een verbouwing. Je kunt dit doen door het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, of doormiddel van het verhogen van je bestaande hypotheek. Afhankelijk van jouw huidige situatie en de hoogte van het te lenen bedrag kan één van de volgende opties de goedkoopste zijn.

Persoonlijke lening

Wanneer het bedrag voor de verbouwing niet al te hoog is dan is een persoonlijke lening vaak de goedkoopste oplossing. Het afsluiten van een persoonlijke lening brengt niet tot nauwelijks kosten met zich mee. Hoewel de rente op een persoonlijke lening op dit moment hoger is dan de rente op een hypotheek, is de rente van de persoonlijke lening wel aftrekbaar. Om hier recht op te hebben gebruik je het geld voor je eigen woning en los je de lening in maximaal 30 jaar annuïtair af.

Doorlopend krediet

Geld lenen voor een verbouwing in de vorm van een doorlopend krediet heeft voor- en nadelen. Voordeel: je mag afgeloste bedragen weer opnemen tot aan het maximale bedrag. Ideaal wanneer je vooraf niet precies weet hoeveel je verbouwing gaat kosten. Of de verbouwing nou duurder of goedkoper uitvalt is allebei geen probleem, je betaalt alleen rente over het geleende bedrag.
Nadeel: de rente van een doorlopend krediet is niet aftrekbaar van de belasting. En vaak heeft een doorlopend krediet een hogere rente dan een persoonlijke lening of hypotheek.

Verbouwingshypotheek

Ga je op zoek naar geld lenen voor een verbouwing, dan kom je al snel in aanraking met het woord ‘verbouwingshypotheek’. Het grappige hieraan is dat dit eigenlijk helemaal geen vorm van hypotheek is maar slechts een benaming die aangeeft waarom je een hogere of een andere hypotheek zou willen: voor de verbouwing. Het is dus niets anders dan geld lenen om je verbouwing te financieren. Hierin heb je twee vormen:

  1. Je huidige hypotheek verhogen voor verbouwing
    Het eerste waar je aan denkt als je een lening voor verbouwing aan je woning zoekt is om je bestaande hypotheek te verhogen. Het verhogen van je hypotheek is eigenlijk het gebruik maken van de overwaarde die je hebt op je woning. Heb je deze opgebouwd dan kun je dit bedrag inzetten voor de verbouwing. Wat veel mensen echter vergeten is dat de maandlasten hierdoor omhoog gaan en je dit geld niet meer als buffer hebt, mocht je woning onder water komen te staan.
  2. Extra hypotheek voor verbouwing
    Heb je nog geen of te weinig overwaarde opgebouwd dan is een extra hypotheek voor verbouwing een optie. Je sluit hierbij een nieuwe hypotheek af op het bestaande hypotheekbedrag. Het grote nadeel hiervan is dat het geleende bedrag voor een verbouwing vaak niet opweegt tegenover de extra kosten. Sluit je namelijk een nieuwe hypotheek af, ook al is dit voor een laag bedrag, dan betaal je wederom notariskosten en de eventuele kosten voor een taxatierapport. Daarbij gelden er inmiddels andere voorwaarden dan toen je de huidige hypotheek afsloot waardoor de maandlasten voor de verbouwing uit verhouding kunnen raken met de hypotheeklasten van de eerste hypotheek.