Vanuit diverse media vernamen wij recent dat het aantal betaalachterstanden aan het stijgen is. Er werd is zelfs aangegeven dat 2,3 miljoen Nederlanders op dit moment één betaalachterstand hebben. Dan gaat het niet alleen om betaalachterstanden op leningen, maar ook bijvoorbeeld bij de belastingdienst (de grootste schuldeiser van Nederland), op de zorgverzekering of op de huurlasten. Het BKR registreert op dit moment als enige in Nederland de betaalachterstanden op leningen. Als u 2 maanden of meer achter staat op uw lening, kunt u een negatieve BKR registratie krijgen. Deze registratie zorgt er overigens direct voor dat geld lenen een heel stuk moeilijker zal gaan worden. Geld lenen zonder BKR toetsing is namelijk haast niet meer mogelijk.

Is het meten van betaalachterstanden op leningen actueel?

Wij hebben de cijfers met betrekking tot de betaalachterstanden ook nog eens kritisch bekeken. Het valt ons op dat er alleen gesproken wordt over “mensen met een achterstand”. De kans dat dit op korte termijn gaat afnemen is naar alle waarschijnlijkheid heel klein. Als u een keer een betaalachterstand met negatieve BKR registratie heeft gehad, dan blijft deze op uw naam vermeld staan tot vijf jaar nadat u dit krediet volledig heeft ingelost. In de praktijk kan het dus voorkomen dat u 20 jaar of meer aan een negatieve BKR registratie vast kunt blijven zitten. U blijft dan ook altijd tot de groep behoren met een betaalachterstand. Ook al zijn deze betaalachterstanden allang ingelost. Daarnaast zijn de normeringen van de banken steeds strenger aan het worden. In het verleden was het mogelijk om uw krediet in geval van nood een klein beetje te verhogen, omdat dit steeds moeilijker is geworden, kunt u op deze manier uw betaalachterstanden niet meer voorkomen.

Hoe voorkomt u een negatieve BKR registratie?

De belangrijkste manier om een negatieve BKR registratie te vermijden is natuurlijk het tijdig contact opnemen met de verstrekker van de lening. Door in gesprek te gaan en te blijven met de verstrekker is de kans veel groter dat u er gezamenlijk wel uit kunt komen. Wel zult u van uw kant duidelijk moeten maken dat u er echt alles aan doet om toch aan uw verplichtingen te kunnen blijven voldoen.

Betaalachterstanden bij Hypotheken

Een opvallend gegeven vonden wij overigens dat een persbericht van het BKR werd aangegeven dat de betaalachterstanden op hypotheken duidelijk aan het afvlakken, en zelfs ligt aan het dalen in is. Deze afvlakking en daling geeft aan dat het de goede kant op gaat. Al is het BKR dan nog wel zeer terughoudend in de berichtgeving. Op zich is dit merkwaardig. Want juist een BKR achterstand op de BKR blijft extra lang staan, omdat ook bij een BKR vermelding op de hypotheek geldt dat deze pas verdwijnt 5 jaar nadat het krediet is ingelost. En er zijn tegenwoordig niet veel mensen met een hypotheekvrije woning. Om u inzicht te geven in het verloop van de achterstanden op de hypotheek geven wij u hieronder de tabel waarin dit duidelijk wordt aangegeven.

Betaalachterstanden