Verbouwingskrediet

Ben je van plan om binnenkort je huis te gaan verbouwen? Dan is een verbouwingskrediet, in de vorm van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening, een goede manier om je verbouwing te financieren. Er zullen hoogstwaarschijnlijk een hoop vragen bij je naar boven komen. Wat kost het om je badkamer of je keuken te verbouwen? Kan ik beter mijn hypotheek verhogen of een lening afsluiten? En wanneer je kiest voor een lening wil je natuurlijk weten welke lening het meest geschikt blijkt, een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Lees snel verder, want wij geven je op al deze vragen een antwoord.

Hypotheek verhogen of verbouwingskrediet afsluiten

Het financieren van een verbouwing kan op verschillende manieren. Het voordeligst is sparen tot je voldoende geld bij elkaar hebt om de gehele verbouwing direct zelf te betalen. Maar in de meeste gevallen is dit niet haalbaar en zal er gezocht moeten worden naar een alternatief. Je kunt er voor kiezen om een (tweede) hypotheek af te sluiten of een doorlopend krediet of persoonlijke lening af te sluiten.

Rente hypotheek lager dan rente lening

De rente zal bij het afsluiten van een hypotheek iets lager zijn dan de rente van een lening. Maar voor een hypotheek tot stand komt, komen daar wel een aantal kosten bij kijken. Zo zal je opnieuw notariskosten moeten betalen en is het nodig een taxatie te doen van je woning, wat ook niet goedkoop is. Ons advies gaat daarom uit naar het afsluiten van een lening. Bij bedragen tot 25.000 euro is dit uiteindelijk voordeliger. Check voor de zekerheid of dit in jouw persoonlijke situatie ook het geval is. Je kunt kiezen uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Beide hebben zo hun voordelen.

“Bij bedragen tot 25.000 euro is het voordeliger een lening af te sluiten dan je hypotheek te verhogen.”

Voordelen doorlopend krediet

Om je te helpen kiezen welke lening het beste bij jou past, noemen we van beide leningen de voordelen. Voor een doorlopend krediet wordt meestal gekozen wanneer van te voren moeilijk te zeggen is hoeveel de verbouwing zal gaan kosten. Of wanneer de verbouwing in meerdere fases gedaan wordt. Een doorlopend krediet hoef je namelijk niet in één keer op te nemen. Van te voren spreek je een kredietlimiet af, tot dat bedrag ben je vrij om op jouw moment geld op te nemen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk geleend hebt. Blijkt dat de verbouwing toch wat duurder wordt dan vooraf begroot? Dan mag je bij een doorlopend krediet afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Op deze manier houd je tijdens de gehele verbouwingsperiode extra financiële ruimte. Extra aflossen kan altijd, kosteloos.

Voordelen persoonlijke lening

Kies je voor een persoonlijke lening dan bepaal je vooraf hoeveel geld je wilt lenen, vervolgens wordt dit bedrag in één keer op je rekening gestort. De rente en looptijd van de persoonlijke lening staan vast. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent. Je weet nu hoeveel je per maand kwijt bent aan rente en aflossing. En je kunt uitrekenen op welk moment je de persoonlijke lening in zijn geheel zal hebben afgelost. Gebruik je het geld dat je leent volledig als verbouwingskrediet, dan is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. In de meeste gevallen is ook het extra aflossen van de persoonlijke lening boetevrij.

Aanbieder
Product
Rente
Aanvragen
Defam GreenLoans Duurzaamheidslening
- via Kredietconcurrent
vanaf 6,60%
button laagste rente
Freo Persoonlijke lening
- via kredietconcurrent
vanaf 6,80%
Lloyds Bank Persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 6,90%
Lender & Spender Persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,50%
Defam Premium persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,50%
Directa Persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,70%
Defam Huiseigenarenkrediet
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,90%
Qander Persoonlijke Lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 8,00%
Defam Persoonlijke Lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 8,30%
BNP Paribas Persoonlijke basis lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 8,70%
Santander Persoonlijke lening
- via Santander
vanaf 10,40%

De ideale looptijd

Waar je bij een doorlopend krediet niet te maken hebt met een looptijd die vast staat, heb je dat bij een persoonlijke lening wel. Besluit je te gaan voor een persoonlijke lening, dan zal je van te voren na moeten denken over de looptijd van je lening.

Om de ideale looptijd van je lening te bepalen kijk je eerst naar het doel van de lening. Besluit je een dakkapel of een hele nieuwe badkamer te plaatsen, kan je je afvragen hoe lang je daar gebruik van denkt te maken. Stem de lening zo nauwkeurig mogelijk af op de verwachte gebruiksduur van bijvoorbeeld de nieuwe dakkapel of badkamer.

Sluit de lening nooit te hoog af. Houd rekening met gebeurtenissen in de toekomst die je financiële situatie kunnen veranderen. Bijvoorbeeld het met pensioen gaan of een dag minder gaan werken in de week. Door daar nu al over na te denken, zorg je ervoor dat de lening ook in de toekomst goed betaalbaar blijft.

Wat kost verbouwen

Voordat je een aannemer in de arm neemt of zelf aan de verbouwing begint, is het verstandig eerst een inschatting te maken van wat een verbouwing gaat kosten. Die inschatting helpt je uiteindelijk ook te bepalen welke lening beter bij jou past.  Om tot een redelijk betrouwbaar bedrag te komen, kan je jezelf het volgende afvragen:

   1. Welke ruimte ga ik verbouwen en hoe groot is die?
   2. Kies ik voor luxe of eenvoudige materialen?
   3. Waarvoor moet ik iemand inhuren en wat kan ik zelf?
   4. Kan het zijn dat ik meerwerk tegen kom? (Isoleren, leidingen verleggen)

Badkamer verbouwen

Eén van de verbouwingen die wij Nederlanders het vaakst uitvoeren met een verbouwingskrediet is het verbouwen van onze badkamer. Een goede badkamer zorgt voor veel meer wooncomfort, maar is ook een waardevermeerdering van de woning. Het is dus een verbouwing die je op korte termijn een hoop comfort geeft en op lange termijn ook nog wat oplevert.

Het is logisch dat de kosten voor een verbouwing van een badkamer enorm uiteen lopen. Het verbouwen van een kleine badkamer met eenvoudige sanitair is een stuk voordeliger dan een grote, luxe badkamer. De gemiddelde kosten van het verbouwen van een badkamer liggen rond de 11.500 euro. Heb je een kleine badkamer van zo’n 4 m2? Dan moet je rekening houden met een totaalbedrag van 7000 euro. Ga je een grote badkamer van minimaal 8 m2 verbouwen en gebruik je daarvoor luxe sanitair? Dan zullen de kosten al snel oplopen tot 25.000 euro. Het verbouwingskrediet is naar maat aan te vragen. Zo kan je exact voor jouw verwachte uitgaven een verbouwingskrediet aanvragen.

Meerwerk badkamer verbouwen

Houd er rekening mee dat er soms meerwerk bij komt kijken zoals het verleggen van leidingen of het verplaatsen van een muur. Kosten hiervoor zal je bij het totaalbedrag op moeten tellen. Maar aan de andere kant zijn er ook mogelijkheden om te besparen. Zo kan je wellicht elementen uit je huidige badkamer hergebruiken of de verbouwing grotendeels zelf uitvoeren. Sanitair aanschaffen wordt goedkoper wanneer je dit online of in de uitverkoop doet.

Welke lening?

Wanneer je denkt een redelijk precieze inschatting te kunnen maken van hoeveel je wilt lenen, kies je voor een persoonlijk lening. Heb je nog geen idee hoeveel geld je er aan kwijt zal zijn, of wil je de verbouwing in meerder fases doen? Kies dan voor een doorlopend krediet, waarbij je geld opneemt wanneer het jou uitkomt.

Keuken verbouwen

De keuken wordt steeds vaker het hart van het huis. We koken en eten er niet alleen, maar zitten er ook voor een goed gesprek of gezellig spel steeds vaker. Omdat we er iedere dag komen en gebruik van maken, willen we dat het een plek is waar we lekker onze gang kunnen gaan. Is dat op dit moment niet zo, dan kiezen we er steeds vaker voor onze keuken te verbouwen.

Het verbouwen van de keuken dankzij een verbouwingskrediet begint met het opstellen van een budget; hoeveel mag de totale verbouwing gaan kosten? De kosten voor de verbouwing van een keuken lopen uiteen. Zo zal een verbouwing waarbij de duurste apparaten en een natuurstenen aanrechtblad gebruikt worden een stuk duurder uitvallen dan een basiskeuken met een eenvoudig keukenblad. De gemiddelde verbouwing van een keuken kost zo’n 15.500 euro. In dit bedrag zijn de apparaten, aanrechtblad en vloer-, wand- en plafondafwerking meegenomen. Ga je een woonkeuken verbouwen en heb je te maken met een bijzondere inrichting? Dan zullen de kosten snel oplopen tot zo’n 25.000 euro.

Besparen op verbouwingskosten

Nu zijn er natuurlijk altijd mogelijkheden om op de verbouwingskosten te besparen. Vraag allereerst meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen met elkaar. Dit geeft je een goed beeld van de kosten en of de vraagprijs een redelijke vraagprijs betreft. Overweeg om apparatuur uit je huidige keuken opnieuw te gebruiken. Wil je wel nieuwe apparatuur kopen? Kijk en vergelijk dan online of koop deze in de uitverkoop. Ook wanneer je zelf (een deel van) de verbouwing uit kan voeren, kan dit de kosten enorm drukken. Dit is ook het moment om alvast rekening te houden met besparen in de toekomst. Door nu bijvoorbeeld te kiezen voor energiezuinige apparaten en een waterbesparende kraan.

Welke lening?

Kies voor een persoonlijke lening wanneer je vooraf goed berekend hebt hoeveel deze verbouwing gaat kosten. Aan de hand van de offerte kan je wellicht een goede inschatting maken. Gaat de verbouwing van je keuken langer duren en weet je nog niet wat je aan onverwachte kosten zal tegenkomen? Kies dan voor een doorlopend krediet. Je kunt zelf bepalen wanneer je een bedrag opneemt of aflost.

Toilet verbouwen

Het toilet is dan misschien geen grote ruimte, maar het is wel prettig wanneer je een fijne toiletruimte in huis hebt. Zo kan een oud toilet je keer op keer irriteren wanneer je de ruimte binnen stapt. En wanneer je gasten over de vloer hebt, hoop je maar dat het allemaal werkt en het er een beetje fatsoenlijk uitziet. Genoeg redenen dus om je toilet eens onder handen te nemen. Een bijkomend voordeel van het verbouwen van je toilet doormiddel van een verbouwingskrediet is dat je kunt kiezen voor een waterbesparend sanitair.

Wat moet er allemaal gebeuren in jouw toilet? Ben je van plan alleen het tegelwerk opnieuw te doen en een nieuwe toiletpot te plaatsen, of wordt het een compleet nieuwe toiletruimte? Als we uitgaan van een verbouwing waarbij de hele ruimte wordt gestript en daar nieuw tegelwerk en sanitair voor terugkomt, rekenen we zo’n 2.500 euro. Een compleet nieuwe toiletruimte, waarbij ook leidingen worden aangelegd en muren worden opgebouwd kost minimaal 5.000 euro.

Nu is het zo dat de keuzes die je maakt tijdens de verbouwing effect hebben op het totaalbedrag. Wil je natuurstenen tegels en luxe sanitair? Dan zal het totaalbedrag hoger uitvallen dan wanneer je gaat voor een standaard uitvoering. Natuurstenen tegels kosten al snel rond de 80 euro per vierkante meter.

Meerdere offertes aanvragen

Vraag altijd meerdere offertes aan. Pas dan krijg je een eerlijk beeld van de prijzen die vandaag de dag gevraagd worden voor de klus die jij gepland hebt. En het stelt jou vervolgens in de mogelijkheid te kiezen voor het beste aanbod. Bedenk goed wat je eventueel zelf kunt doen en wat je door een professioneel bedrijf laat doen. Daarnaast kan je de overweging maken te kiezen voor waterbesparend sanitair. Een zuinig toilet, een waterbesparende kraan en led verlichting zorgen er in de toekomst voor dat je voordeliger uit bent.

Zolder verbouwen

VerbouwingskredietSoms is het noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer jullie nog een kindje verwachten en je straks een slaapkamer te kort komt. En soms is het gewoon erg fijn om extra ruimte in huis te hebben. Deze kan je gebruiken als werkplek, hobby- of wasruimte. Het verbouwen kost je nu geld, maar de waarde van je woning zal er naderhand wel door toenemen.

Wat er zoal moet gebeuren op zolder is bepalend voor de kosten van de verbouwing. Is het enkel nodig de zolder op te knappen of moet er om te beginnen al een vaste trap en een dakkapel worden geplaatst. De gemiddelde kosten voor het verbouwen van een zolder liggen rond de 11.000 euro. Voor dat bedrag kan je het volgende plaatsen: dakkapel, gipswand, elektra, verwarming, en isolatie. Dan houd je nog een bedrag over voor de afwerking van de muren, vloer en plafond.

Vergelijk meerdere offertes

Vraag bij meerdere klusbedrijven offertes op en vergelijk deze met elkaar. Dat stelt je in de mogelijkheid te kiezen voor de voordeligste partij. Let op dat je jouw wensen zo concreet mogelijk doorgeeft, hierdoor zijn zij in de mogelijkheid de offerte zo nauwkeurig mogelijk op te stellen. Overweeg altijd of er dingen zijn die je zelf kunt doen, hierdoor kan je op de kosten besparen. En denk na over het wel of niet plaatsen van een dakkapel en dakisolatie.

Een dakkapel op zolder is een enorme verademing, letterlijk. Je krijgt naast meer ruimte ook daglicht en de mogelijkheid een raam open te zetten op zolder. Naast dat je er zelf plezier van zal hebben, blijkt het ook rendabel in de toekomst. Het effect dat een dakkapel heeft op je woning is namelijk voor 50 tot 100% gelijk aan de kosten van de dakkapel. Daar komt bij dat een dakkapel goed geïsoleerd is waardoor je energie bespaart.

Het energiebesparende effect wordt nog groter wanneer je besluit de totale zolder te isoleren. Tijdens de verbouwing is het moment om dit te doen. Naast dat het energie bespaart zorgt het ook voor meer wooncomfort van je woning. ‘s Winters blijft het er lekker warm en ‘s zomers lekker koel. Op die manier kan je het hele jaar prettig gebruik maken van je nieuw verbouwde zolder. Als derde voordeel noemen we het energielabel van je woning dat hoger uitkomt nadat jij je zolder hebt geïsoleerd.

Welke lening?

Het verbouwen van je zolder is een mooie investering in je woning. Maar zal wellicht ook behoorlijk wat kosten. Nadat je de verschillende offertes met elkaar vergeleken hebt, heb je een idee hoeveel je zal moeten lenen. Kies voor een persoonlijke lening wanneer je dit bedrag in één keer op je rekening wilt ontvangen. Vind je het lastig in te schatten hoeveel geld je wil lenen en wanneer je het geld nodig hebt? Kies dan voor een doorlopend krediet. Zodat je geld kunt opnemen of aflossen wanneer het jou uitkomt.

Meer informatie

Wil je meer informatie over een verbouwingskrediet en wat een verbouwing precies gaat kosten? Lees dan verder op de website van Vereniging Eigen Huis. Zij hebben voor verschillende verbouwingen richtprijzen opgesteld. Het geeft je natuurlijk geen garantie dat jouw verbouwing niet duurder uit zal vallen, maar het geeft je wel een richtlijn om rekening mee te houden.

Subsidie duurzame verbouwing

Voor een aantal duurzame verbouwingsprojecten als isoleren of aanleggen van een zonneboiler kan je subsidie krijgen. De subsidie die je ontvangt is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Ben je benieuwd hoeveel subsidie jij kunt ontvangen voor het verduurzamen van je woning? Doe dan een handige en gratis check op verbeterjehuis.nl.

Verbouwen als investering

Natuurlijk leveren een nieuwe badkamer, keuken of toilet je meer woonplezier op. Maar daarnaast kan met zo’n verbouwing de waarde van je woning wel degelijk laten stijgen. Wanneer het weer wat jaren mee kan heeft dit toegevoegde waarde. Een extra woonruimte zoals een aanbouw of dakkapel levert meerwaarde op. En daarnaast verhoog je de waarde van je woning door het goed te isoleren. Zo’n slecht idee is een verbouwingskrediet dus niet.

Geld lenen voor andere leendoelen