Het is jaren geleden, maar sinds kort stijgen de rentes op persoonlijk leningen weer. Als we de rentepercentages vergelijken met januari 2019 zien we bij verschillende aanbieders een lichte stijging op de kredieten van 10.000, 20.000 en 50.000 euro.

Persoonlijke lening

Even in het kort: wat is ook alweer een persoonlijke lening? Dit is een lening waarbij het leenbedrag, de looptijd en de rente vooraf zijn vastgesteld. Het bedrag dat u wenst te lenen wordt in één keer op uw rekening gestort. Dit maakt het mogelijk om direct zoiets als een auto te kunnen afbetalen.

Rente op persoonlijke lening

Nu zijn er vier kredietverleners die hun rentes dit jaar licht verhogen. Dat zijn: Defam (onderdeel van ABN Amro), Findio en Interbank (Crédit Agricole) en BNP Paribas. Zoals u net heeft kunnen lezen gaat het bij een persoonlijke lening om een rente die vast staat.

Wanneer u een persoonlijk lening afsluit van 50.000 euro, met een looptijd van 60 maanden, betaald u gemiddeld 5,35% rente. Sloot u deze lening in januari af, dan was dit tegen 5,19% rente geweest. Dit lijkt een minimaal verschil. Maar wanneer u dit over de gehele looptijd bekijkt, loopt dit verschil op tot 220 euro.

Concurrentie als oorzaak

Hoogstwaarschijnlijk beginnen de rentes weer te stijgen doordat de strijd om de ‘goedkoopste kredietverstrekker te zijn’, is gestreden. Op dit moment worden er zelfs verliezen geleden door sommige kredietverstrekkers. Puur om de concurrentie om de laagste rente nog aan te gaan. Maar dit houden ze niet langer vol, vandaar de eerste renteverhogingen.

AFM stelt strengere eisen

Een andere oorzaak voor de rentestijgingen zijn de strengere eisen die het AFM (Autoriteit Financiële Markten) aan de kredietverstrekkers stelt. Het AFM is de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten. Deze strengere eisen gaan gepaard met meer werk voor de kredietverstrekkers.