Vooral voor kopers van een woning zijn er veranderingen doorgevoerd. Deze veranderingen zijn deels gericht op de duurzaamheid van woningen. Als je geen huis koopt maar wel een lening afsluit, zijn er ook veranderingen waar je rekening mee moet houden. Wij noemen de belangrijkste wijzigingen.
De hoge inflatie is inmiddels goed onder controle. Dit heeft de Europese Centrale Bank (ECB) afgedwongen met renteverhogingen en ook de sterk gestegen inkomens in Nederland helpen daar flink bij. De rentes zijn in 2022 hard gestegen. In 2023 bleven de rentes vrij stabiel. Wat kun je verwachten van 2024?
Wat doet de rente in 2024?
De rentestand is in sterke mate afhankelijk van het rentebeleid van de ECB. Economen verwachten voor 2024 geen verdere verhogingen van de ECB. Mogelijk komt er in de loop van het jaar zelfs ruimte voor renteverlagingen. Als dit lukt dan kan het lenen van geld ook weer goedkoper worden. Waarschijnlijk blijft de rente redelijk stabiel met kans op lichte dalingen.
Hoe gaat de huizenmarkt zich ontwikkelen?
Er is en blijft een grote vraag naar huizen. Het gaat zowel om koophuizen als huurhuizen. De krapte op de huizenmarkt is namelijk nog steeds erg groot. Dit zorgt voor verdere stijgingen van de waarden van huizen. Gerekend over het gehele jaar zal het naar verwachting zorgen voor 2,5% tot 4% hogere gemiddelde huizenprijzen in 2024. Als de rentes daadwerkelijk zakken, kunnen de huizenprijzen zelfs nog verder stijgen.
Door ontwikkelingen in de wereld kan er ook economisch een terugval ontstaan. In dat geval kan de huizenmarkt zich volledig anders ontwikkelen en zelfs sterk dalen.
Wat zijn de veranderingen voor kopers van huizen in 2024?
Voor dit jaar zijn er veel veranderingen doorgevoerd voor kopers van huizen. Het zijn vooral positieve veranderingen. Hieronder bespreken we de veranderingen in grote lijnen:
Energierekening gemiddeld lager in 2024
In 2022 zijn Nederlanders erg geschrokken van de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Ook in 2023 waren de energieprijzen nog steeds hoog, maar voor 2024 worden gemiddeld lagere energierekeningen voor gezinnen verwacht. Volgens het CBS betalen huishoudens gemiddeld €2.363 aan energielasten in 2024. Vooral gas is veel goedkoper geworden in vergelijking met 2022 en 2023. Gemiddeld gaan gezinnen in 2024 naar verwachting €220 minder uitgeven aan energielasten.
Investeren in duurzaamheid wordt steeds belangrijker
Energie voor huishoudens is goedkoper geworden, maar houd rekening met slechtere tijden. De focus vanuit de overheid blijft namelijk het verlagen van het verbruik. De energiebelasting is in 2024 verhoogd. Daar gaan we weinig van merken door de lagere prijzen voor energie, maar de overheid gaat de belastingheffing mogelijk steeds verder verhogen om het verduurzamen te stimuleren.
Zorg ervoor dat je in jouw huis investeert in duurzaamheid. Zo kun je toekomstige hoge lasten beperken. Het verduurzamen kun je beter niet door blijven schuiven, want het moet toch gebeuren.
Besparen op je maandlasten met een lening
Huiseigenaren kunnen relatief goedkoop lenen voor het isoleren van de woning. Als je het slim aanpakt kun je de rente en de aflossingen betalen met de besparing op de energielasten. Daarnaast doe je ook nog eens iets goeds voor het milieu.