Zakelijke lening

Een verruiming van het werkkapitaal, een verbouwing van de winkel of een nieuwe bus. Er zijn genoeg redenen waarom je geld nodig hebt voor je bedrijf. Bij het ondernemen kom je vaak niet onder een langlopende investering uit. Een zakelijke lening financier je bij een kredietverstrekker met een lage rente. Een openstaande lening moet wel goed betaalbaar zijn en het afgesproken rentepercentage moet niet te hoog zijn. Wat moet je weten over een zakelijke financiering voordat je er een afsluit?

 • Het bedrijf is gevestigd in Nederland
 • De onderneming heeft een Nederlandse zakelijke bankrekening
 • Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • De eigenaar woont in Nederland
 • De jaaromzet bedraagt minimaal €50.000

Tip: alleen door verschillende offertes op te vragen, kan je de leningen zorgvuldig met elkaar vergelijken.

Yeaz! zakelijke lening

 • Group 16 tot €50.000 lenen
 • onbeperkte looptijd

SwishFund zakelijke lening

 • Group 16 tot €1.000.000 lenen
 • 24 maanden looptijd

KredietVooruit zakelijke lening

 • Group 16 tot €250.000 lenen
 • 6 maanden looptijd

Hoeveel wil je lenen?
€ 100.000
€ 5.000 € 1.000.000
Looptijd
60 maanden
1 maand 240 maanden
Rentepercentage
10%
1% 30%
Maandelijkse kosten € 222
Totale kosten € 12,123
Rente te betalen € 789.99
ZAKELIJKE LENINGEN, VOORBEELDEN
Looptijd lening (maanden)69
Voorbeeld geleend kapitaal€15,000€25,000
Voor elke geleende euro betaald u€0.17€0.24
Totale kosten lening€2,550€6,000
Administratie- en aanvraagkostenAfhankelijk van de aanbieder kan een lening verstrekker een toeslag van 0,25% tot 2,5% vragen.

Wat is een zakelijke lening?

Zakelijk lenen houdt in dat je geld leent om te investeren in je bedrijf. Je maakt door te lenen liquide middelen vrij om bijvoorbeeld te investeren in een nieuwe productielijn. Ook als je tijdelijk behoefte hebt aan kapitaal kun je een lening afsluiten. De best passende financieringsvorm hangt af van je vermogensbehoefte en het bestedingsdoel. Voor tijdelijk extra personeel aannemen heb je een andere behoefte dan wanneer je een extra loods gaat bouwen. Met een zakelijke lening kun je langlopende investeringen financieren.

Wat zijn de kenmerken van een zakelijke lening?

 • Het geld dat je leent, moet je daadwerkelijk te gebruiken voor de doelen die vastgelegd zijn in een overeenkomst.
 • Vaak wordt er gevraagd om zekerheden. Hierbij kun je denken aan onroerend goed, voorraden of machines die je al in je bezit hebt.
 • Wanneer je een aanvraag doet, zal er een BKR-toetsing volgen. Hierbij wordt gekeken of er geen leningen met betalingsachterstanden op je naam staan.
 • De looptijd van een zakelijke lening bepaal je zelf, in overleg met de kredietverstrekker. Deze is afgestemd op je behoeften en investeringsdoel.

Wat is de beste zakelijke lening?

In Nederland zijn er behoorlijk wat zakelijke kredietverstrekkers actief. Wij hebben de zakelijke kredietverstrekkers voor je op een rij gezet, zodat het vergelijken een stuk eenvoudiger is. Wat voor jou de beste lening is, is dat waarschijnlijk niet voor een andere ondernemer. Bestaande ondernemers komen op een andere lening uit dan een startende ondernemer. Het maakt ook een groot verschil of je 50.000 euro nodig hebt of 500.000 euro. Voor commercieel vastgoed heb je andere voorwaarden voor een lening dan voor een vrije investering.

Ga dus altijd voor jezelf vergelijken en laat je niet lokken door banken met de voor jou bekende namen. Het gaat jou alleen maar om de kwaliteit van de lening en de kosten. Vervroegd aflossen moet mogelijk zijn en de rente moet zo laag mogelijk zijn.

Waar let je op bij het kiezen van een zakelijke lening?

Om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt, bespreken we hieronder vijf aspecten die je goed in gedachten moet houden bij het kiezen van een lening en een financiële instelling waar je leent.

 • Eist de kredietverstrekker een minimale omzet? – Kredietverstrekkers kunnen een minimale jaaromzet eisen voor het kunnen afsluiten van een lening. Je omzet moet bijvoorbeeld minimaal 50.000 euro bedragen. Zo willen ze het risico zo klein mogelijk maken.
 • In hoeveel jaar betaal je de lening terug? – De looptijd van de lening bepalen doe je samen met de kredietverstrekker, maar het kan ook zijn dat je een looptijd van de kredietverstrekker krijgt opgedragen.
 • Werkt de kredietverstrekker met een persoonlijke borgstelling? – Een borgstelling is een persoonlijk zekerheidsrecht. De DGA van een onderneming moet zich bijvoorbeeld garant stellen met zijn of haar privévermogen. Als de onderneming niet meer betaalt, kan de schuld verhaald worden op het vermogen van de DGA.
 • Verdiep je goed in de totale maandelijkse lasten – De maandelijkse aflossing en de rente moeten wel betaalbaar zijn. Het openstaande bedrag moet geen probleem gaan vormen.
 • Is een positief eigen vermogen een vereiste? – Een positief eigen vermogen laat zien dat een onderneming financieel gezond is. De nieuwe financiële verplichtingen door de lening maken de onderneming namelijk financieel zwakker.

Heb je jouw ideale bedrijfslening gevonden? Controleer dan nog eens goed de voorwaarden. Hoe zit het met extra aflossen, oversluiten of onderpand? Zo kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Snel zakelijk geld lenen

Een zakelijk krediet afsluiten wordt steeds gemakkelijker. Waar je vroeger nog een afspraak moest maken bij de bank, kun je tegenwoordig online zakelijk lenen, binnen 24 uur.

Heb je de zakelijke kredietverstrekker gevonden waar jij een zakelijke aanvraag voor een spoedkrediet gaat doen? Vraag dan een vrijblijvende, gratis offerte op. Het is een kwestie van de gevraagde gegevens invullen. Vaak wordt er gevraagd om persoonlijke gegevens, hoeveel je wilt lenen en de gewenste looptijd van de lening. Binnen een paar uur heb je een offerte op maat in je mailbox zitten. Snel zakelijk geld lenen was niet eerder zo gemakkelijk.

Hoe gaat het aanvragen van een lening?

Heb je snel een zakelijke lening nodig van tussen de 10.000 euro en 2.000.000 euro? Dan is er goed nieuws. Je kunt eenvoudig en snel geld lenen met een zakelijke lening. Een lening aanvragen kan binnen 5 minuten en de uitbetaling kan ook binnen 24 uur geregeld zijn. Je kunt snel en eenvoudig een verzoek indienen. Wanneer je weet hoeveel je zakelijk wilt lenen, dan kun je een zakelijke lening aanvragen door het doel en het financieringsbedrag in te vullen. Binnen enkele minuten hoor je of het afsluiten waarschijnlijk gaat lukken. Voordat je met onderstaande stappen begint, moet je eerst zorgen voor een zakelijke rekening. Uiteraard moet je ook een zelfstandig ondernemer zijn voor de aanvraag.

In 4 stappen een zakelijke lening aanvragen

Een bedrijfsfinanciering aanvragen kan in vier eenvoudige stappen.

Stap 1

Verzamel documenten en gegevens

Voor het aanvragen van een zakelijk krediet verzamel je de volgende gegevens en documenten.

 • Jaarcijfers van meerdere jaren. Wanneer je geen jaarcijfers hebt, kun je toch een aanvraag doen, door een ondernemingsplan te uploaden.
 • Aangifte inkomstenbelasting.
 • Prognose voor komend jaar. Neem daarbij de winst-en-verliesrekening mee.
Stap 2

Maak een ondernemingsplan

Beantwoord hierin de volgende vragen over jezelf als ondernemer

 • Wat is jouw rol als ondernemer?
 • Hoe is je financiële situatie?
 • Hoe ziet jouw bedrijf eruit?
 • Waarin ga je investeren en wat zal dit je opleveren?
 • Wat is het verdienmodel van je bedrijf?
 • Wat zijn de sterke en zwakke punten voor je bedrijf?
Stap 3

Vul de zakelijke kredietaanvraag online in.

Een lening is snel online aan te vragen. Heb je vragen over het indienen, neem dan contact op met de desbetreffende kredietverstrekker.

Stap 4

Teken de offerte.

Wanneer je de aanvraag hebt ingediend, krijg je al snel een offerte terug. Lees deze aandachtig door, en weet en begrijp wat er in staat. Ben je akkoord met de voorwaarden? Dan kun je de offerte ondertekenen. Binnen enkele werkdagen wordt het geld van de zakelijke lening op je rekening gestort.

Lening weer aflossen

Geld lenen is eenvoudig. Toch is het goed om van tevoren na te denken over de manier waarop je de lening gaat aflossen. Kies een vorm die bij jouw bedrijf past. Standaard betaal je een maandelijks bedrag aan aflossing, plus rente. Dit wordt dan automatisch afgeschreven. Maar het is ook mogelijk om per kwartaal te betalen. Let er op dat het rentepercentage dan ook hoger zal zijn.

In Nederland wordt bij het zakelijk lenen het meest gekozen voor lineair aflossen. Wellicht bekend van elke persoonlijke lening. Toch leggen we nog even kort de verschillende typen uit. Bij een lineaire rekening betaal je ieder termijn (bijvoorbeeld per maand) een vast bedrag aan aflossing + rente. Hierdoor daalt het totaalbedrag van de lening.

Omdat de rente een percentage van het resterende bedrag betreft, zullen de rentelasten steeds lager worden. Het deel aflossing blijft gelijk. Je hebt met deze leenvorm dus geen gelijke termijnen.

Heb je gekozen voor een variabele rente? Dan kunnen de rentekosten steeds wisselen. Ze hoeven dan niet per definitie steeds lager te worden. Een variabele rentebasis kan voordelig zijn, namelijk als de rentes zakken. Bij een stijgende rente worden de volgende maandlasten hoger.

Zakelijke lening oversluiten

Het oversluiten kan interessant zijn wanneer je ergens anders een bedrijfslening aan kunt vragen tegen een veel lagere rente. Ook is het mogelijk om meerdere rekeningen samen te voegen bij een kredietverstrekker. Hierdoor maak je het eenvoudiger en overzichtelijker voor jezelf en hoef je maar één bedrag per maand over te maken.

Zakelijk krediet herfinancieren

Voor het herfinancieren van je zakelijke lening kunnen verschillende redenen zijn.

 • Lagere rente
  Wil je graag een lagere rente voor je bedrijfsfinanciering, dan kun je deze herfinancieren. Het kan zijn dat je een duurdere lening afsloot toen je net begon als ondernemer, maar nu je meer verdient, kun je wellicht een bedrijfslening aanvragen tegen een lager rentetarief.
 • Kortere of langere looptijd
  Kies je voor een langere looptijd, dan hoef je minder per maand af te lossen en houd je geld over om te investeren. Of je kiest ervoor om de looptijd te verkorten, waardoor je eerder van de schuld af bent. Je maakt er op die manier een kortlopende zakelijke lening van.
 • Bedrijfskrediet ipv lenen van familie
  Heb je bij het opstarten van je bedrijf geld geleend van familie of bekenden? Dan kun je ervoor kiezen dit te vervangen voor een bedrijfskrediet of zakelijke lening.
 • Geen onderpand of privé garantstelling
  Heb je destijds bij het afsluiten van de zakelijke geldlening gekozen voor bijvoorbeeld je eigen woning als onderpand? Dan kan het goed zijn dat je daar nu vanaf wilt. Door een herfinanciering is ook dit aan te passen. Je kunt er voor kiezen nu niet meer privé garant te staan voor het lenen.

Aanvraag zakelijke lening zonder jaarcijfers

Bij het afsluiten van een zakelijke lening wordt standaard gevraagd naar je jaarcijfers. Zo kunnen kredietverstrekkers zien of je voor een lening in aanmerking komt. Vaak willen ze dat je minimaal 1 of 2 jaar een bedrijf hebt. Dat kun je aantonen door je inschrijvingsdatum bij de Kamer van Koophandel te tonen. Vanaf dat moment had je namelijk officieel een bedrijf.

Misschien ben je nog maar een korte tijd actief. Je kunt dus geen of weinig cijfers laten zien. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor het indienen van een zakelijke lening zonder het overleggen van jaarcijfers. In dit geval zal je een goed ondernemingsplan moeten hebben en waar mogelijk een onderpand voor de lening.

Een zakelijke lening aanvragen zonder een BKR-toetsing

Hetzelfde geldt voor geld lenen zonder BKR-toetsing. Een BKR-registratie krijg je niet alleen door leningen af te sluiten, maar de registratie heb je mogelijk al door het afsluiten van een mobiel abonnement. Een mobiel contract kan direct invloed hebben op de hoogte van het zakelijke leenbedrag. Er bestaan ook mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfslening zonder BKR-check.

Maar of het nu gaat om een zakelijke lening zonder het tonen van jaarcijfers of zonder BKR-toetsing, in de meeste gevallen zullen de volgende voorwaarden van toepassing zijn waar je aan dient te voldoen:

 • De onderneming staat minimaal een jaar ingeschreven bij de KVK.
 • De jaarlijkse omzet bedraagt minimaal 50.000 euro.
 • Je hebt een boekhouding en balans om te overleggen aan de geldverstrekker.

Lening zonder bank

Heb je geld voor investeringen nodig? Als je een zakelijke lening wilt afsluiten, moet je niet direct naar de bank gaan waar je ook je zakelijke rekening hebt. Voor het afsluiten van een zakelijke lening heb je geen bank nodig. Er zijn genoeg online kredietverstrekkers die zakelijke kredieten verstrekken. Je kunt deze zakelijke leningen online met elkaar vergelijken op rente en voorwaarden. De online kredietverstrekkers kunnen lenen tegen een scherpere rente dan de grote banken. Zij hoeven geen pand en medewerkers te betalen. Deze besparing wordt doorberekend in een lagere rente.

Lening zonder eigen geld

Wanneer je als ondernemer een bedrijf begint is het nodig om te investeren. En investeren kost geld. Dit geld heb je niet altijd ter beschikking. Je kunt er daarom voor kiezen om als starter een zakelijke lening zonder eigen geld af te sluiten. Dit kan in de vorm van een minikrediet bij de bank of bij een particuliere investeerder. Een zakelijke lening afsluiten zonder eigen geld, kan bij de bank als je een goed onderbouwd ondernemingsplan hebt.

Hoeveel kan ik zakelijk lenen?

Kredietverstrekkers werken met een minimum en een maximum leenbedrag. Hoeveel je precies kunt lenen hangt af van een aantal factoren. Belangrijke factoren zijn:

 • Wat is de omzet van je bedrijf?
 • Hoe hoog kan de aflossingsverplichting maximaal zijn?
 • Hoeveel heb je aan kapitaal nodig voor je plannen?
 • Hoe snel los je de lening af?

Niet elke kredietverstrekker zal er naar vragen, maar in sommige gevallen wel: een onderpand. Dit dient als garantie voor de aflossing van je bedrijfskrediet.

Er zijn ook kredietverstrekkers waar het niet nodig is om een onderpand op te geven. Vind je het geen prettig idee? Houd er dan tijdens het vergelijken van kredietverstrekkers rekening mee of ze om een onderpand vragen.

Waar moet je op letten bij het afsluiten?

Wil je een bedrijfslening afsluiten, ga dan goed na wat de gevolgen zijn voor jouw onderneming. Met een goed doordacht plan kom je niet voor verrassingen te staan. Staar je niet blind op wat je met de financiering zou kunnen doen, maar bedenk ook hoe je dit gaat aflossen. De maandelijkse of jaarlijkse kosten moet de onderneming zonder problemen kunnen dragen. De hoogte van deze kosten wordt bepaald door:

 • Hoogte van het leenbedrag
  Het kan per aanbieder verschillen welke bedragen ze beschikbaar stellen en wat de voorwaarden hiervoor zijn. De hoogte van het bedrag is bepalend voor je investering maar ook voor de aflossing en het rentebedrag.
 • Aflossing
  Er wordt in het contract vastgelegd over welke periode het bedrag moet worden afgelost. Op basis hiervan komt er een vast aflossingsbedrag naar voren wat je maandelijks betaalt.
 • Rentepercentage
  Naast de aflossing betaal je ook een rentepercentage over het geleende krediet. Of de rente vast of variabel is, is belangrijk om vooraf te bekijken en ook wat de invloed hiervan is op je cashflow.

Let er daarbij goed op wat er in het leencontract wordt vastgelegd over de mogelijkheden om het geleende geld op te nemen, wat de looptijd van de bedrijfslening is en of er wel of geen onderpand beschikbaar moet worden gesteld. Ook dien je te kijken hoe hoog de afsluitprovisie is en wat de mogelijkheden zijn als je eerder wilt aflossen en of dit wel boetevrij kan.

Zoals je ziet spelen er meerdere factoren mee die van belang zijn voor de geldverstrekker en voor degene die de financiering aanvraagt. Via onze onafhankelijke vergelijker kun je zien welke leningen er beschikbaar zijn en welke het beste passen bij jou en jouw onderneming.

Voorwaarden zakelijke lening

Je hebt een geweldig en uniek idee voor een nieuw concept of product en weet zeker dat dit een succes gaat worden! Om dit goed in de markt te kunnen zetten, moet je wel een investering doen. Er is alleen één probleem: je hebt niet voldoende geld om deze investering te doen vanuit je eigen onderneming. Je wilt dus zakelijk geld lenen om jouw idee uit te voeren. Aan welke voorwaarden dien je dan te voldoen en waar moet je goed op letten als je een bedrijfskrediet aanvraagt? Lees vooraf wat de voorwaarden zijn van de lening. Als je niet voldoet aan de voorwaarden, gaat het mogelijk wel lukken bij een andere kredietverstrekker. Laat je niet uit het veld slaan door één afwijzing.

Verschil tussen zakelijke lening en zakelijk krediet

Een aanvraag indienen voor je bedrijf kan op verschillende manieren. Je kunt een zakelijke lening of een zakelijk krediet afsluiten. Zoals je wellicht weet worden de termen zakelijke lening en bedrijfskrediet veel door elkaar gebruikt, maar er zijn verschillen.

Een zakelijke lening is te vergelijken met een persoonlijke lening. Je leent een bepaald bedrag en krijgt dit direct op je rekening gestort. Vervolgens los je iedere maand een deel af en betaal je het bijbehorende rentepercentage. Het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet zit hem in het feit dat een zakelijk krediet lijkt op een Flex en Zeker Lening.

Met de kredietverstrekker spreek je een kredietlimiet af. Tot dat bedrag mag je geld opnemen uit het krediet. Je kunt aflossen wanneer jij daar de mogelijkheid toe hebt. Heb je het afgeloste geld toch weer nodig, dan kan je dit opnieuw opnemen.

De lening moet bij je onderneming passen

In meerdere opzichten moet een lening goed bij jou en bij jouw bedrijf passen. Ten eerste moet de lening goed betaalbaar zijn. Het is nog maar de vraag of je persoonlijk aansprakelijk wilt zijn voor de lening. Het liefst verbind je niet bijvoorbeeld je eigen woning als onderpand aan de lening, maar het kan onvermijdelijk zijn. Kies bij voorkeur voor een vast percentage om stijgende lasten te voorkomen. Zorg voor een korte looptijd, maar de verplichting moet wel passen binnen de financiële situatie van je bedrijf.

Veelgestelde vragen

Een zakelijke lening kun je afsluiten bij de bank waar je al zaken mee doet. Verstandiger is om eerst een vergelijking te maken. Bij de kredietverstrekkers die het beste uit de vergelijking komen, vraag je een offerte aan. Door online te vergelijken weet je snel wat er wel en niet mogelijk is.

Verstandiger is om geen lening af te sluiten, maar ondernemers moeten vaak wel lenen om te kunnen ondernemen. Je moet namelijk geld hebben om je bedrijf verder te helpen. Kies wel zorgvuldig de lening uit. Ga dus eerst grondig vergelijken.

Als je een zakelijke lening afsluit, moet je aan de eisen voldoen. Over meerdere jaren moet je de definitieve jaarrekening hebben en uit aanvullende documenten moet blijken dat je onderneming de lasten kan dragen. Je leent voor een eenmalige grote uitgave om commerciële kansen te benutten, maar de kredietverstrekker moet het risico niet te groot vinden. Bij het aanvragen van een financiering heb je niet de zekerheid dat je de lening ook krijgt. Bijvoorbeeld een lopende lening kan een obstakel zijn. Of de bank kan eisen dat je met het geleende bedrag de bestaande schuld afbetaalt.

Gelukkig is de tijd voorbij dat alleen grote bedrijven een zakelijke lening kunnen aanvragen. Ook voor kleinere ondernemingen zijn er inmiddels veel mogelijkheden. Het maakt geen verschil of je een eenmanszaak, BV, NV of een VOF hebt. Met al deze rechtsvormen kun je een aanvraag indienen.

Wanneer je een bedrijfslening afsluit is het goed om je vooraf te verdiepen in de hoogte van de kosten. Zo kom je na het afsluiten niet voor onaangename verrassingen te staan.

Als je geld wilt lenen, is het goed om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo ontdek je waar je de meest gunstige rente kunt krijgen en welke voorwaarden het beste bij jouw bedrijf passen. Ook kan de hoogte van de overige kosten sterk verschillen.