Geld lenen voor vakantiehuis

Een vakantiehuis kopen op een populaire vakantiebestemming in binnen- of buitenland kan een goede investering zijn. Een bijkomend voordeel is dat je zelf ook voordelig vakantie kunt vieren. Hoe kun je een vakantiehuis financieren? Persoonlijke leningen kunnen uitkomst bieden, maar er zijn ook andere manieren om je vakantiewoning te financieren.

Voer een nummer in van 5000 tot 100000.

Financieren van een vakantiewoning

Lenen voor een vakantiewoning kan op verschillende manieren. De verstandigste manier zorgt voor de laagste rente, maximale flexibiliteit en het kleinste risico. Je sluit dus niet zomaar een lening af. Het moet een verantwoorde lening zijn tegen de laagste kosten.

Het ideaal is een vakantiewoning kopen met geld dat je al hebt. Dit is de goedkoopste manier. Op deze manier maak je het hoogste rendement en lage maandlasten. Een recreatiewoning financieren kan ook met een lening met toch nog een goed rendement. Een vakantiewoning met geleend geld financieren kan op de volgende drie manieren:

  • Afsluiten van een tweede hypotheek op je eigen woning (overwaarde)
  • Kiezen voor consumptief krediet (persoonlijke lening)
  • Een hypotheek afsluiten op de vakantiewoning

De derde optie is niet altijd mogelijk. Dit hangt voornamelijk af of de fundering van de vakantiewoning van beton is. Als dat niet het geval is, dan is een van de eerste twee opties de betere oplossing om alsnog financiering te krijgen voor je vakantiehuis. Wij gaan je meer vertellen over deze twee opties.

Tip: Het hebben van eigen geld is een groot voordeel bij het kopen van een vakantiewoning. Hiermee kan je onvoorziene zaken zoals reparaties of aanpassingen mee bekostigen.

Om in aanmerking te komen voor een lening dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. We vragen je daarom op voorhand om te bevestigen dat je in het verleden niet in achterstand bent geweest op een lening of krediet. Aanvragen worden onder andere getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Resultaat
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag
€ 10.000,00
Rente
7,7%
Looptijd
60 maanden
Maandbedrag
€ 199,28
Totaalbedrag
€ 11.956,80

Bij het bedrag staat de laagst mogelijke rente aangegeven die de kredietverstrekker kan aanbieden.

Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Laagste rente vakantiehuis financieren

Om je een beeld te geven wat geld lenen voor een vakantiehuis kost hebben we de laagste rentepercentages van verschillende leensommen op een rij gezet, uitgaande van een leensom van minimaal €40.000 en een looptijd van 120 maanden.

Hieronder kan je ook gebruik van maken onze rekenmodule om uit te rekenen wat globaal jouw maandelijkse lasten zijn wanneer je een lening voor een vakantiehuis afsluit.

AanbiederLeensomRente vanafMaandlasten
Freo logo€40.0006,50%€450,42
Freo logo€50.0006,50%€563,02
Freo logo€75.0006,50%€844,53
spaarvarken op geld

5 tips voor het financiering van een recreatiewoning

We hebben 5 tips die je zeker moet lezen als je plannen hebt om een vakantiewoning te kopen.

Tip #1

Is de vakantiewoning verhuren toegestaan?

Let goed op bij het zoeken naar een vakantiewoning. Het huis moet passen bij jouw doelen. Zoek voor de zekerheid uit of het verhuren toegestaan is. Je moet voorkomen dat je door wettelijke regels in het land niet mag verhuren. Verdiep je goed in eventuele bezwaren die het verhuren onmogelijk maken.

Tip #2

De betaalde hypotheekrente is niet fiscaal aftrekbaar

De rente voor je huidige hypotheek op je eigen woning is waarschijnlijk fiscaal aftrekbaar. De hypotheekrenteaftrek geldt niet voor de hypotheek voor de vakantiewoning omdat een vakantiewoning in box 3 valt in plaats van box 1.

Tip #3

Zorg dat boetevrij extra aflossen toegestaan is

Afgeloste bedragen zorgen voor lagere maandlasten. Laat je dus niet belemmeren in het aflossen als je extra geld beschikbaar hebt. Je hebt bijvoorbeeld een financiële meevaller of extra spaargeld voor het verlagen van je schulden. Door extra aflossingen kun je ook zorgen voor een kortere looptijd van de lening. Bij hypothecaire kredieten mag je doorgaans max. 10% van het totaalbedrag boetevrij aflossen. Bij Persoonlijke leningen mag je tegenwoordig 100% boetevrij aflossen.

Tip #4

Houd rekening met onverwachte uitgaven

Na het kopen van de vakantiewoning krijg je tegenvallers. Het dak is bijvoorbeeld niet bestand tegen harde regen of de riolering werkt niet goed. Zorg er altijd voor dat je extra geld achter de hand hebt. Ga niet met je laatste geld een huis kopen. Hoeveel geld je achter de hand moet hebben, is sterk afhankelijk van de kwaliteit en de leeftijd van de vakantiewoning.

Tip #5

Ga eerst vergelijken voordat je een lening kiest

Wees kritisch en ga niet blind voor de lening die interessant lijkt. Je weet pas hoe goed een voorstel van een kredietverstrekker is als je weet wat andere kredietverstrekkers jou kunnen bieden. Je kunt flink snijden in de lasten door het kiezen voor de laagste rente.

geld bij een vakantiehuis

Consumptief krediet

Voor een koopsom tot 75.000 euro kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Uiteraard moet je wel voldoende inkomen hebben om een dergelijk bedrag te kunnen lenen. De maximale lening verschilt per kredietaanbieder. Een extra voordeel van de persoonlijke lening is dat de rente vaststaat en je hebt een vaste looptijd. Je kunt vaak boetevrij aflossen en vaste maandelijkse termijnen zorgen voor stabiliteit.

Financiering recreatiewoning met een tweede hypotheek

Een tweede hypotheek afsluiten zorgt voor een lagere rente dan bij het financieren met een consumptieve lening. De rente voor een hypotheek is namelijk veel lager. Dat komt doordat een huis het onderpand is van de lening. Als je niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, kan de bank ervoor kiezen om je eigen woning gedwongen te verkopen.

Nadelen van een tweede hypotheek afsluiten:

  • Je betaalt notariskosten, afsluitkosten en taxatiekosten.
  • Op je eigen woning komt een grotere hypotheekschuld.
  • Het afsluiten van een hypotheek kost meer tijd
  • Vaak een langere looptijd

Nadelen van het financieren met consumptief krediet:

  • In verhouding met hypotheek een hogere rente
  • Tot maximaal €75.000 lenen in vergelijking met een hypotheek

Een vakantiehuis financieren in 3 stappen

1. Offerte

Vraag via onze site een offerte aan. Wanneer je vóór 17:00 uur de aanvraag doet, ontvang je binnen 24 uur een voorstel.

2. Ondertekenen

We ontvangen graag wat aanvullende gegevens van je. Je ontvangt daarna een offerte die bij je persoonlijke situatie past.

3. Uitbetaling

Zodra je hebt getekend en de offerte hebt teruggestuurd, ontvang je bij akkoord het geld de volgende dag op je rekening.

Veelgestelde vragen

Een hypotheek voor een tweede woning in het buitenland is lastig. Nederlandse banken zijn bereid om je geld te lenen, maar als het onderpand (het huis) in het buitenland staat, wordt het erg lastig. Je kunt wel een tweede hypotheek afsluiten op je eigen woning. Of je kiest voor een persoonlijke lening.

Een hypotheek afsluiten bij een Nederlandse bank voor een vakantiewoning lukt als het huis in Nederland staat. Ook als het huis in Nederland staat, loop je nog steeds tegen obstakels aan. Je moet namelijk een groot deel van de koopsom met eigen geld betalen. Een tweede hypotheek op je eigen woning afsluiten is vaak eenvoudiger.

Er zijn meerdere banken waar je een hypotheek kunt afsluiten op een vakantiewoning. Je kunt in ieder geval terecht bij ASN Bank, Mogelijk, SNS Bank en BLG Wonen. Een voorwaarde is wel dat het huis in Nederland staat.