Geld lenen voor studie: studielening of niet?

based on 0 reviews

Geld lenen voor jouw studie? Of je nu net begint aan je studie of al een tijdje bezig bent, net als de meeste studenten heb je geld nodig voor collegegeld, studieboeken en andere studiekosten. DUO kan je helpen met je studiefinanciering, maar wat als dat geen optie is of als je extra geld nodig hebt? Er zijn andere mogelijkheden om je inkomen aan te vullen en je studie te financieren zonder DUO.

een student met een studiehoedje op
|

Hoeveel is de rente op een studielening?

Voorheen was een studielening renteloos en de rentepercentages waren 0%. Sinds 1 januari 2023 betaal je echter rente over een prestatiebeurs of lening.

Lening bij DUO of collegegeldkrediet afsluiten en terugbetalen


DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is de meest bekende optie om een studie te financieren. Bij DUO kun je terecht voor je studiefinanciering, zoals de basisbeurs of het collegegeldkrediet. Daarnaast kun je als student ook geld lenen bij DUO. Je bouwt bij een prestatiebeurs of lening elke maand een studieschuld op. De totale studieschuld moet je terugbetalen, net als bij andere leningen.

Studeer je aan het hbo of de universiteit? Dan kun je collegegeldkrediet aanvragen voor het financieren van je studie. Dit krediet bij DUO is specifiek bedoeld om je collegegeld te betalen. Hoeveel je kunt lenen, wordt bepaald door de hoogte van je collegegeld. Afhankelijk van je situatie betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Voor beide opties kun je een collegegeldkrediet krijgen.

Maximale lening studiefinanciering

Soort beursThuiswonendUitwonend
Basisbeurs€ 99,94€ 490,46*
Aanvullende beurs€ 408,07€ 434,45
Rentedragende lening€ 217,72€ 217,72
Totaal 725,73 1.142,63
*tot juli 2024 verhoogt met € 164,30 per maand, vanaf augustus terug naar € 326,16

De verschillen tussen een persoonlijke lening en DUO-lening

Persoonlijke leningDUO-Lening
Relatief hoge renteRelatief lage rente
Minder flexibele looptijdLooptijd van maximaal 35 jaar
Altijd beschikbaarAlleen beschikbaar bij erkende opleiding
Geen flexibel leenbedragMakkelijk aan te passen per maand
Invloed op kredietwaardigheidMinder invloed op kredietwaardigheid

Geld lenen voor studie zonder DUO

Wat als je een particuliere opleiding volgt, in het buitenland studeert of een studie naast je baan volgt? Dan kun je tijdens het studeren geen beroep doen op studieleningen van DUO. Geld lenen bij een kredietverstrekker is dan een optie. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke leningen. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er wordt gekeken naar je inkomsten en er wordt een BKR-check uitgevoerd. Krijg je de lening? Dan wordt de schuld geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dit kan invloed hebben als je in de toekomst een hypotheek wilt afsluiten.

Persoonlijke lening als studielening: rente en aflossing

Een persoonlijke lening heeft duidelijke voorwaarden en je weet precies waar je aan toe bent. Op deze manier beperk je het risico op financiële problemen tijdens of na je studie. Bij een persoonlijke lening heb je de keuze uit verschillende leenbedragen en je ontvangt het geld in één keer op je rekening. Het aflossen van de lening gebeurt elke maand en een vaste looptijd en vast rentepercentage voorkomen onverwachte verrassingen.

Tip: ga nooit met de eerste aanbieder in zee, maar vergelijk meerdere opties. Zo weet je zeker dat je de beste deal vindt voor jouw persoonlijke situatie met aantrekkelijke voorwaarden en de laagste rente betaalt.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment