Geld lenen voor studie: studielening of niet?

Geld lenen voor jouw studie? Of je nu net begint aan je studie of al een tijdje bezig bent, net als de meeste studenten heb je geld nodig voor collegegeld, studieboeken en andere studiekosten. DUO kan je helpen met je studiefinanciering, maar wat als dat geen optie is of als je extra geld nodig hebt? Er zijn andere mogelijkheden om je inkomen aan te vullen en je studie te financieren zonder DUO.

Aanbieder
Product
Rente
Aanvragen
Defam GreenLoans Duurzaamheidslening
- via Kredietconcurrent
vanaf 6,60%
button laagste rente
Freo Persoonlijke lening
- via kredietconcurrent
vanaf 6,80%
Lloyds Bank Persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 6,90%
Lender & Spender Persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,50%
Defam Premium persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,50%
Directa Persoonlijke lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,70%
Defam Huiseigenarenkrediet
- via Kredietconcurrent
vanaf 7,90%
Qander Persoonlijke Lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 8,00%
Defam Persoonlijke Lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 8,30%
BNP Paribas Persoonlijke basis lening
- via Kredietconcurrent
vanaf 8,70%
Santander Persoonlijke lening
- via Santander
vanaf 10,40%

Hoeveel is de rente op een studielening?

Voorheen was een studielening renteloos en de rentepercentages waren 0%. Sinds 1 januari 2023 betaal je echter rente over een prestatiebeurs of lening.

Berekening maandelijkse leninglasten
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag Rente Looptijd Maandbedrag
€ 10.000,00 7,7% 60 maanden € 199,28

Totaalbedrag € 11.956,80

  • Bij het bedrag staat de laagst mogelijke rente aangegeven die de kredietverstrekker kan aanbieden.
  • Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Lening bij DUO of collegegeldkrediet afsluiten en terugbetalen

geld lenen voor studie

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is de meest bekende optie om een studie te financieren. Bij DUO kun je terecht voor je studiefinanciering, zoals de basisbeurs of het collegegeldkrediet. Daarnaast kun je als student ook geld lenen bij DUO. Je bouwt bij een prestatiebeurs of lening elke maand een studieschuld op. De totale studieschuld moet je terugbetalen, net als bij andere leningen.

Studeer je aan het hbo of de universiteit? Dan kun je collegegeldkrediet aanvragen voor het financieren van je studie. Dit krediet bij DUO is specifiek bedoeld om je collegegeld te betalen. Hoeveel je kunt lenen, wordt bepaald door de hoogte van je collegegeld. Afhankelijk van je situatie betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Voor beide opties kun je een collegegeldkrediet krijgen.

Geld lenen voor studie zonder DUO

Wat als je een particuliere opleiding volgt, in het buitenland studeert of een studie naast je baan volgt? Dan kun je tijdens het studeren geen beroep doen op studieleningen van DUO. Geld lenen bij een kredietverstrekker is dan een optie. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke leningen. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er wordt gekeken naar je inkomsten en er wordt een BKR-check uitgevoerd. Krijg je de lening? Dan wordt de schuld geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dit kan invloed hebben als je in de toekomst een hypotheek wilt afsluiten.

Persoonlijke lening als studielening: rente en aflossing

Een persoonlijke lening heeft duidelijke voorwaarden en je weet precies waar je aan toe bent. Op deze manier beperk je het risico op financiële problemen tijdens of na je studie. Bij een persoonlijke lening heb je de keuze uit verschillende leenbedragen en je ontvangt het geld in één keer op je rekening. Het aflossen van de lening gebeurt elke maand en een vaste looptijd en vast rentepercentage voorkomen onverwachte verrassingen.

Tip: ga nooit met de eerste aanbieder in zee, maar vergelijk meerdere opties. Zo weet je zeker dat je de beste deal vindt voor jouw persoonlijke situatie met aantrekkelijke voorwaarden en de laagste rente betaalt.

Geld lenen voor andere leendoelen