Alles over BKR: registratie & toetsing

based on 0 reviews

Ben je benieuwd wat een BKR-registratie is en wat een registratie betekent voor jouw financiële toekomst? Lees verder om te ontdekken wat het BKR eigenlijk is en wat een BKR-registratie inhoudt. En hoe kun je een BKR-registratie opvragen? Ook leggen we uit hoe een BKR-registratie jouw leningen en financiële situatie kan beïnvloeden.

een document
|

Wat is BKR?

Het Bureau Krediet Registratie, afgekort het BKR, is een onafhankelijke stichting die nauwkeurig bijhoudt welke particulieren geld lenen en wie betalingsachterstanden heeft. Voordat banken en andere kredietverstrekkers een nieuwe lening verstrekken, raadplegen ze het BKR-systeem. Dit doen ze om een beter beeld te krijgen van je financiële situatie.

Het Bureau Krediet Registratie kan op basis van je lopende leningen en betalingsgedrag inschatten wat het risico is voor de kredietverstrekker dat hij zijn geld niet of niet op tijd terugkrijgt. Tegelijkertijd wordt op deze manier voorkomen dat je als particulier in de financiële problemen komt, omdat je een afgesloten lening niet kunt terugbetalen.

Wat is een BKR-registratie?

Het BKR registreert verschillende soorten kredieten, zoals persoonlijke leningen en afbetalingsregelingen. Zodra je een lening afsluit van minimaal 250 euro, moet de kredietverstrekker dit doorgeven aan het BKR. Dit zorgt voor een positieve registratie in het systeem.

Wanneer krijg je een BKR-registratie?

Alle officiële leningen en kredieten in Nederland worden geregistreerd bij het BKR. Maar wat houdt dit precies in? Je lening of krediet wordt onder meer geregistreerd bij het BKR in de volgende situaties:

 • Je hebt een kredietlimiet of de mogelijkheid om rood te staan op je bankrekening.
 • Je hebt een creditcard met gespreide betaling in meerdere termijnen, zelfs als je deze op dat moment niet gebruikt.
 • Je maakt gebruik van een persoonlijke lening.
 • Je hebt aankopen gedaan op afbetaling.
 • Je hebt gekozen voor private lease.
 • Je hebt een telefoonabonnement met een toestel op afbetaling.

Gevolgen van een BKR-registratie

Een BKR-registratie op zichzelf is niet per se slecht. Als je je leningen op tijd aflost volgens de afgesproken voorwaarden, is er niets om je zorgen over te maken. In feite laat je met een positieve BKR-registratie zien dat je een betrouwbare lener bent die zijn financiële verplichtingen nakomt.

Met een positieve BKR-notering kun je gewoon een nieuwe lening afsluiten, maar je registratie kan wel van invloed zijn op het maximale hypotheek- of leenbedrag. Benieuwd naar de invloed van een bestaande lening op je hypotheek? In dit artikel komt dit onderwerp uitgebreid aan bod: invloed van lening op hypotheek.

Wat is een negatieve BKR-registratie?

Een BKR-registratie wordt als negatief geclassificeerd als je een betalingsachterstand of andere betalingsproblemen hebt. Zolang je altijd keurig op tijd betaalt, blijft je BKR-registratie dus positief. Maar betaal je niet of niet op tijd? Dan verandert de positieve BKR-registratie in een negatieve BKR-notering. Deze negatieve registratie kan langdurige gevolgen hebben en het lastiger maken als je een nieuwe lening wilt afsluiten.

Wat is een BKR-code en wat betekenen de verschillende codes?

Wanneer het BKR gegevens vastlegt, maken ze gebruik van verschillende registratiecodes. Deze codes staan op je kredietoverzicht en laten zien hoe het ervoor staat met je betalingen. Een aantal van deze coderingen zijn:

 • Bij een betalingsachterstand krijg je een A-code. Werk je deze achterstand weg bij een lopend krediet? Dan wordt er een (H) naast de (A) gezet. Een melding van een betalingsachterstand én de herstelmelding blijven 5 jaar zichtbaar, ook na beëindiging van het krediet.
 • Naast de A-code gebruikt het BKR ook nog codes om te specificeren wat het stadium is van de betalingsachterstand. Er zijn verschillende codes. Zo betekent de tijdelijke code 1 bijvoorbeeld dat er een betalingsregeling is afgesproken met de kredietverstrekker.

Hoe kun je je BKR-registratie opvragen?

Het BKR heeft een overzicht van kredietregistraties en nieuwe officiële kredieten worden aan dit overzicht toegevoegd. Dankzij dit overzicht kunnen banken en andere kredietverstrekkers snel inschatten hoe jouw financiële situatie eruitziet.

Wat als je zelf wilt weten of je een BKR-registratie hebt of een gewaarmerkt kredietoverzicht wilt opvragen? Je kunt op verschillende manieren je BKR-registratie opvragen:

 • BKR-registratie opvragen en online je registratie inzien
 • BKR-registratie opvragen en per post laten versturen

BKR-registratie opvragen en online inzien

Wil je alleen je BKR-registratie inzien? Snel je BKR-registratie checken kan met een online inzage. Het online inzien van je BKR-registratie is gratis. Houd er rekening mee dat je gevraagd wordt om je te identificeren wanneer je voor het eerst je gegevens opvraagt. Zonder identificatie tijdens je eerste bezoek is je BKR inzien niet mogelijk op deze manier.

BKR opvragen en kredietoverzicht per post ontvangen

Een andere mogelijkheid is je BKR-overzicht per post laten versturen. Je BKR-registratie opvragen op deze manier? Gebruik het aanvraagformulier op de website van het BKR. Vul het formulier in, print het uit en verstuur het samen met de benodigde documenten.

Let op: als je je BKR-registratie opvraagt op deze manier, duurt het wel langer dan een online aanvraag. Houd er rekening mee dat het enkele weken duurt voordat je het kredietoverzicht met je persoonlijke BKR-gegevens in huis hebt.

BKR-registratie aanpassen of laten verwijderen

Wat gebeurt er als je het niet eens bent met een bepaalde registratie? In dat geval neem je contact op met de kredietverstrekker. Het is namelijk de kredietverstrekker die een registratie kan aanpassen, niet het BKR zelf. Houd er wel rekening mee dat het niet vaak voorkomt dat een registratie wordt aangepast door de kredietaanbieder.

Is de kredietverstrekker het niet eens met je verzoek en past hij de registratie niet aan? Je hebt dan twee opties: akkoord gaan met het antwoord of een klacht indienen bij Klachteninstituut Kifid.

Wanneer wordt mijn registratie verwijderd?

Een BKR-registratie blijft vijf jaar na beëindiging van de kredietovereenkomst zichtbaar. Na deze periode wordt je registratie verwijderd

Heb je tijdens de looptijd van de lening betaalproblemen gehad en is er bijvoorbeeld een betalingsregeling getroffen? Ook eventuele problemen met de afbetaling van het krediet blijven vijf jaar zichtbaar. Al je BKR-gegevens worden bewaard om te voorkomen dat mensen met (eerdere) betaalproblemen op een later moment alsnog in de financiële problemen komen. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een lening die financieel niet verantwoord is.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment