Goederenkrediet

op basis van 0 beoordelingen

Met een goederenkrediet sluit je een lening, waarvan het leenbedrag gebruikt wordt voor het kopen van een dienst of een product. Geld uit een persoonlijke lening kun je ook gebruiken voor het kopen van producten en diensten, maar het hoeft niet. Met een goederenkrediet staat vast wat je koopt op afbetaling. Voor een verbouwing is een goederenkrediet niet geschikt, maar wel voor het kopen van producten.

|

Voordat je een lening afsluit, ga je eerst vergelijken. Op deze manier voorkom je een te hoog maandelijkse bedrag. Lagere maandlasten geven jou financiële ruimte en geeft je de kans om de lening zo snel mogelijk weer af te betalen. Door een kortere looptijd verbeter je jouw financiële situatie. Sluit geen goederenkrediet af zonder een vergelijking te maken. Een persoonlijke lening kan namelijk goedkoper zijn.

Wat is een goederen krediet?

Het is een leenvorm waarin je leent voor het kopen van een product. In principe is het ook mogelijk voor het afrekenen voor een dienst, maar dat komt niet of nauwelijks voor. Je koopt of huurt een product en leent om de lasten te kunnen dragen. Er zijn twee vormen. Bij de ene vorm ben je direct eigenaar van het product en bij de andere vorm word je pas eigenaar zodra je alle lasten betaald hebt.

Welke vormen van goederenkrediet zijn er?

Je hebt de keuze uit twee leenvormen, namelijk:

 • Koop op afbetaling
 • Huurkoop

Bij huurkoop blijft de verkoper eigenaar van het product tot de lening is afbetaald. Huurkoop is alleen mogelijk voor roerende zaken, dus bijvoorbeeld niet voor het kopen van een huis. Bij koop op afbetaling wordt er vaak gewerkt met een slottermijn. Tijdens de looptijd houdt de kredietverstrekker de lasten laag door het instellen van een slottermijn. Beide leenvormen worden vastgelegd in een overeenkomst. Als de looptijd korter is dan drie maanden, is er geen sprake van huurkoop.

Goederenkrediet aanvragen

Een goederenkrediet aanvragen kan bijvoorbeeld bij een autodealer. Je koopt een auto in de vorm van een koop op afbetaling. Huurkoop is ook een mogelijkheid bij het kopen van een auto, maar bijvoorbeeld ook voor het kopen van een laptop of een ander duur gebruiksvoorwerp. Kredietverstrekkers kun je vaak niet bij terecht voor een goederenkrediet. Bij het aanvragen zal de aanbieder van het krediet informatie aanvragen om jouw identiteit vast te stellen. Ook vragen ze informatie over je inkomen en je woonlasten. Als er sprake is van andere schulden en leningen, kan het gebeuren dat je geen goederenkrediet kunt afsluiten.

Slottermijn

Ga je het goederenkrediet terugbetalen met een slottermijn? Dan worden de maandlasten naar verhouding laag gehouden. Na het betalen van de laatste maandlast, moet je nog een groot bedrag in één keer betalen. Zodra je het slottermijn hebt betaald, is de schuld verrekend met de verkoper.

Verschil goederenkrediet en geld krediet

Het grootste verschillen worden gevormd door het onderpand bij een goederenkrediet, maar ook het rentepercentage kan sterk verschillen. Het goederenkrediet kan veel goedkoper zijn. Dat zien we vooral bij autoverkopers die een sterk commercieel belang hebben bij het krediet. Door dit belang zijn ze bereid om de rente laag te houden. Ze verdienen vooral op de producten met een hoge aankoopprijs. De organisaties die het goederenkrediet aanbieden zijn wel beperkt. Zeker als je het vergelijkt met de aanbieders van een persoonlijke lening of een hypotheek.

Voordelen & nadelen

Kiezen voor een goederenkrediet heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Vooral met het lenen van geld moet je goed overwogen een keuze maken voor een soort lening of krediet.

Wat zijn de voordelen?

 • Het is mogelijk goedkoper dan een persoonlijke lening
 • De rente is vaak aantrekkelijk
 • Je kunt kopen, terwijl je het geld niet beschikbaar hebt

Wat zijn de nadelen?

 • Je raakt het onderpand mogelijk weer kwijt als je niet aan je betalingsverplichtigingen kunt voldoen
 • Je kunt niet extra lenen.
 • Afbetaalde bedragen kun je niet weer opnemen. Dit is wel mogelijk in een doorlopend krediet
 • Bij huurkoop is het product pas van jou als de lening afbetaald is

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde is dat je inkomen hoog genoeg is om de lening ook weer terug te betalen. Tijdens de looptijd moet je voldoende geld beschikbaar hebben om de rente en de aflossingen over te maken aan de kredietverstrekker. Andere voorwaarden zijn:

 • Pas na het betalen van de slottermijn ben je eigenaar van het product.
 • Vooraf wordt door de kredietverstrekker berekend of je voldoende kredietwaardig bent.
 • Je wordt vooraf getoetst bij het BKR. Het hebben van een lening kan tot gevolg hebben dat je geen krediet meer kunt afsluiten.
 • Iedere maand moet je aan je verplichtingen voldoen. Bij huurkoop is het mogelijk dat de kredietverstrekker het product weer terugneemt bij het niet betalen van de maandlasten.
 • Je moet een vast en stabiel inkomen hebben om te kunnen lenen.

Wat is een niet doorlopend goederenkrediet?

Hiermee bedoelen kredietverstrekkers dat het een krediet is dat stopt zodra de einddatum bereikt is. In tegenstelling tot een doorlopend krediet, kun je tijdens de looptijd niet weer afbetaalde bedragen opnemen binnen het krediet. De looptijd ligt vast en is ook niet meer aan te passen.

Wanneer geschikt?

Een goederenkrediet is maar in een beperkt aantal gevallen geschikt in vergelijking met een lening. In de meeste gevallen kun je zelfs niet kiezen voor een krediet. Je komt deze leenvorm vooral tegen bij het kopen van een auto. Ook dan doe je er verstandig aan om toch na te gaan of je niet beter een lening kunt afsluiten. Je moet namelijk kiezen voor de laagste lasten.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

 • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
 • Gratis & up-to-date advies
 • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike in het bezit van Wft basis en op het moment bezig zijn Wft Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

BKR registratie verwijderen
het uiteinde van een vulpen

BKR registratie verwijderen

Mike van den Broek portret Mike
Geld lenen zonder BKR toetsing? Kies voor een minilening
een rondje met een kruis er in

Geld lenen zonder BKR toetsing? Kies voor een minilening

Mike van den Broek portret Mike
Alles over BKR: registratie & toetsing
een document

Alles over BKR: registratie & toetsing

Mike van den Broek portret Mike
0 reacties

Submit a comment