Kan ik geld lenen met onderpand?

based on 0 reviews

Wil je geld lenen met onderpand? Bij Directgeld-lenen.nl ben je aan het juiste adres. In dit artikel lees je alles over leningen met een onderpand. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek hoe geld lenen met onderpand voor jou interessant kan zijn en vind de beste lening voor jouw situatie.

huis met een plusje en een checkje
|

Wat is geld lenen met onderpand?

Wat is een lening met onderpand? Geld lenen met een onderpand houdt in dat je een waardevol object aanbiedt als garantie voor je lening. Dit object kan bijvoorbeeld je huis of auto zijn. Als je de lening niet kunt terugbetalen, kan de kredietverstrekker het onderpand in beslag nemen. Kort gezegd is het onderpand een soort borg voor je lening. Kies je als particulier voor een lening zonder onderpand? Dit wordt een consumptief krediet genoemd.

Soorten onderpand voor lening

Welke mogelijkheden zijn er voor een leningsovereenkomst met onderpand? Het bekendste voorbeeld van een lening met onderpand is een hypotheek. Bij een hypotheek dient je huis als onderpand. Naast deze bekende vorm van een onderpand lening zijn er ook nog andere mogelijkheden. Denk aan een WOZ-krediet (ook een vorm van geld lenen met huis als onderpand) of een lening met je auto als onderpand. 

1. Hypothecaire lening

Bij een hypotheek dient je huis of ander onroerend goed als onderpand voor de lening. Dit betekent dat het huis als garantie wordt gebruikt voor de kredietverstrekker. Als je tijdens de looptijd niet voldoet aan de gestelde betalingsverplichtingen (en de wanbetaling aanzienlijk is), heeft de kredietverstrekker het recht om het onderpand in beslag te nemen en te verkopen om zo het geleende bedrag terug te krijgen. 

Dat de woning als onderpand dient, is een fundamenteel kenmerk van een hypotheeklening. Het onderpand dient als bescherming voor de kredietverstrekker en maakt het tegelijkertijd voor leners mogelijk om grote bedragen te lenen voor de aankoop of financiering van onroerend goed, zoals een huis. De extra zekerheid voor de geldverstrekker zorgt er namelijk voor dat de hypotheek tegen een lagere rente kan worden aangeboden. 

Overwaarde hypotheek

Een interessant aspect van een hypotheek met je woning als onderpand, is de mogelijkheid om de overwaarde van deze woning te gebruiken. Overwaarde ontstaat wanneer de huidige waarde van je huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Sommige kredietverstrekkers staan toe dat je deze overwaarde benut om extra geld te lenen. Dit kan handig zijn voor het financieren van renovaties, verbouwingen, of het verduurzamen van je woning. Houd er rekening mee dat de waarde van je huis kan schommelen en denk zorgvuldig na over de financiële risico’s van deze mogelijkheid.

Voorwaarden van hypotheekverstrekker

Zorg dat je de voorwaarden van je hypotheekcontract goed begrijpt voordat je iets tekent. In veel gevallen ben je verplicht om de hypotheekverstrekker om toestemming te vragen als je een tweede hypotheek of lening met overwaarde wil afsluiten. Waarom dit in veel contracten staat? Dit is om ervoor te zorgen dat hypotheekverstrekkers bij een eventuele gedwongen verkoop de opbrengst van je woning niet met andere partijen hoeven te delen. Het is verstandig om je hypotheekcontract zorgvuldig door te nemen en eventueel professioneel financieel advies in te winnen bij vragen.

WOZ-lening met huis als onderpand

Een WOZ-krediet of WOZ-lening is een leenvorm waarbij je huis als onderpand dient. Bij dit krediet wordt je huis als extra zekerheid gebruikt voor kredietverstrekkers. Dit onderpand geeft je een belangrijk voordeel: een lagere rente. Het verschil tussen een WOZ-lening en een (tweede) hypotheek is dat je bij deze leenvorm geen afsluit-, taxatie- of notariskosten betaalt. 

2. Lening met auto als onderpand

Sluit je een autolening af? Bij het afsluiten van een autolening bij een dealer wordt je auto vaak als onderpand gebruikt voor de lening. Dit betekent dat de dealer het recht heeft om je auto in beslag te nemen als je de lening niet meer kunt afbetalen. Een ander nadeel van een autolening bij een dealer is dat je als kredietnemer vaak een hoge rente betaalt. Denk dus goed na voordat je zo’n lening afsluit. 

Je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening voor je auto, waarbij je auto niet als onderpand dient en je een lagere rente betaalt dan bij de dealer.

3. Pandjeshuis

Wil je andere bezittingen als onderpand gebruiken? Een andere bekende vorm is een pandjeshuis of lommerd. Hier verkoop je een bezitting, zoals een televisie, sieraden of iets anders van waarde. In ruil voor dit object ontvang je een bedrag. Vervolgens heb je een bepaalde looptijd om het onderpand terug te kopen. Let op: terugkopen gaat meestal tegen een hoger bedrag dan je hebt ontvangen. Dit komt neer op een relatief hoge rente. Onderzoek daarom altijd eerst of je op een andere wijze geld kunt lenen voordat je bij een pandjeshuis of lommerd aanklopt.

Particulier geld lenen met onderpand

Als je geld leent van een familielid, vriend of iemand anders in je omgeving, kun je ook een onderpand aanbieden. Let wel op dat je doorgaans je woning niet als onderpand kunt gebruiken als er al een hypotheek op rust of als het om een huurwoning gaat. Je auto (als deze niet met een lening is gefinancierd) is wel een mogelijkheid voor deze leenvorm. 

Het is belangrijk dat je altijd zorgvuldig overweegt of dit de juiste keuze is. Als dat het geval is, zorg dan dat je goede afspraken maakt. Kan je de lening niet aflossen? Dan heeft de persoon van wie je leent namelijk recht op het onderpand.  

Persoonlijke lening met onderpand

Een persoonlijke lening werkt doorgaans zonder onderpand, maar soms kun je deze leenvorm ook met onderpand afsluiten. In tegenstelling tot bij normale persoonlijke leningen heb je dan een onderpand nodig als garantie voor de geldverstrekker. Dit kan bijvoorbeeld een auto, een spaarrekening, sieraden, of andere waardevolle activa zijn.

Een onderpand vermindert het risico voor de kredietverstrekker. Hierdoor kan de lening tegen lagere rentetarieven worden aangeboden, vergeleken met reguliere persoonlijke leningen. Ook kan je vaak een hoger leenbedrag afsluiten. Dit kan handig zijn als je een grote aankoop wilt financieren of als je meer geld nodig hebt voor een specifiek doel, maar je inkomsten en kredietwaardigheid niet voldoende zijn om dit bedrag te lenen.

Beste deal bij Directgeld-lenen.nl

Bij de aanschaf van een huis met een hypotheek is je huis altijd het onderpand voor de lening. In andere situaties is het vaak voordeliger om geld te lenen zonder onderpand. Bij Directgeld-lenen.nl vind je informatie over verschillende leningopties. Wil je de lening met de laagste rente vinden? Vergelijk dan beschikbare leningen met elkaar en ontdek welke kredietverstrekker de beste deal heeft voor jou.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment