Consumptief krediet

based on 0 reviews

Wil je geld lenen, maar weet je niet welke lening het beste is voor je situatie? Als je het geld nodig hebt voor privégebruik is een consumptief krediet in veel gevallen de beste optie. Maar wat is een consumptief krediet en welke vormen van consumptief krediet zijn er eigenlijk?

biljet
|

Wat is een consumptief krediet?

Een consumptief krediet is een krediet waarmee je consumptiegoederen of -diensten financiert. Kort gezegd zijn consumptieve kredieten alle leningen die consumenten kunnen afsluiten, met uitzondering van hypotheken. Maar wat houdt dat nu precies in?

Een consumptieve lening of krediet is een leenvorm specifiek bedoeld voor privégebruik. Met een consumptief krediet kunnen particulieren geld lenen voor persoonlijke aankopen, zoals een nieuwe auto, een droomvakantie, of het financieren van een verbouwing. In tegenstelling tot een hypothecair krediet, bedoeld voor het kopen van onroerend goed, is consumptief krediet veel breder inzetbaar.

Welke soorten consumptief krediet zijn er?

Er zijn verschillende soorten krediet. Maar welke vormen van consumptief krediet zijn er? De twee bekendste en meest gebruikte consumptieve lening is de persoonlijke lening. Maar er zijn nog andere consumptieve leningen, zoals rood staan op je betaalrekening, een private leaseauto of een creditcard. We leggen de verschillende vormen van een consumptief krediet kort uit.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de meest bekende consumptieve financiering. Mensen die een consumptief krediet afsluiten, komen het vaakst bij deze leenvorm uit.

Een persoonlijke lening is een consumptief krediet waarbij het geld in één keer op je rekening wordt gestort en er zijn duidelijke afspraken over de rente en aflossing. Heb je extra financiële ruimte nodig voor een specifiek leendoel en weet je hoeveel geld je nodig hebt? Dan is deze leenvorm erg geschikt.

Persoonlijke leningen zijn een vorm van consumptief krediet met veel zekerheid. Net als bij andere leenvormen is er altijd een risico, maar door de heldere voorwaarden blijft dit risico beperkt.

Rood staan op betaalrekening

Rood staan op je bankrekening is een andere vorm van consumptief krediet. Deze leenvorm wordt vooral gebruikt om kleine en korte uitgaven te financieren. Voor deze consumptieve lening betaal je een hoge rente, waardoor je een roodstand zo snel mogelijk wilt aflossen om hoge kosten te voorkomen.

Financial lease

Financial lease (of private lease) is ook een soort consumptief krediet. Vooral het leasen van auto’s is een optie die stijgt in populariteit. Bij financial lease betaal je de kosten van de auto in termijnen. Aan het einde van de looptijd word jij de eigenaar van de auto. Deze leasevorm is dus niet hetzelfde als operational lease, waarbij je geen eigenaar wordt van de auto.

Creditcard

Een ander consumptief krediet waarbij je achteraf betaalt, is de creditcard. In feite schiet de kredietverstrekker je het benodigde bedrag voor wanneer je iets koopt. Er is een bestedingsruimte afgesproken en tot die limiet kun je geld opnemen.

Aan het einde van de maand ontvang je een rekening met al je uitgaven. Als je dit openstaande bedrag binnen de betaaltermijn betaalt, is er niets aan de hand. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag gespreid terug te betalen. In dat geval betaal je ook rente over het openstaande bedrag. De maximale rente is wettelijk vastgelegd, maar houd alsnog rekening met een hoog rentetarief.

Koop op afbetaling

Kopen op afbetaling houdt in dat je iets koopt, maar niet direct betaalt. Het aflossen van dit soort consumptief krediet gebeurt in maandelijkse termijnen. Naast de maandelijkse aflossing betaal je ook rente.

Koop op afbetaling is vooral populair bij (web)winkels, maar houd rekening met een hoge rente. Denk ook altijd goed na of de looptijd van de lening niet langer is dan dat je deze consumptieve lening gebruikt.

Welke consumptieve lening of consumptief krediet past bij mij?

De keuze voor het juiste consumptieve krediet hangt sterk af van je leendoel. Leen je geld voor een specifieke grote aankoop, zoals een auto of een keuken? Dan is een persoonlijke lening wellicht de beste keuze. Met een persoonlijke lening leen je een vast bedrag tegen een vaste rente. Dit betekent dat je precies weet hoeveel je elke maand terugbetaalt.

Als je echter gedurende een langere periode financiële flexibiliteit wilt hebben, is een ander consumptief krediet wellicht een betere optie. Denk bijvoorbeeld aan een creditcard, kopen op afbetaling of een betaalrekening waarbij je rood kunt staan.

Hoeveel kan ik lenen met een consumptief krediet?

De hoogte van je leenbedrag met een consumptief krediet is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen geldt: hoe hoger je inkomen, hoe meer je verantwoord kunt lenen. Maar het is ook van cruciaal belang dat je voldoende financiële ruimte houdt om je lopende uitgaven te dekken. Kredietverstrekkers kijken dan niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je maandelijkse verplichtingen.

Rente bij consumptieve kredieten

Je betaalt rente bij een consumptief krediet, zoals bij elke manier van geld lenen. De rente op een consumptief krediet kan op verschillende manieren worden bepaald, afhankelijk van de kredietverstrekker. Sommige kredietverstrekkers hanteren een vaste rente, gebaseerd op het geleende bedrag en de looptijd van de lening. Anderen kijken naar je persoonlijke risicoprofiel om de rente te bepalen. Hoe hoger het risico dat je je lening niet kunt terugbetalen, hoe hoger het rentepercentage.

Consumptieve kredieten vergelijken

Wil je een consumptief krediet aanvragen? Dan wil je natuurlijk de optie die het beste bij je past en de gunstigste voorwaarden heeft. Verschillende aanbieders van een consumptief krediet vergelijken, helpt je bij het vinden van de beste mogelijkheid. Door deze consumptief krediet vergelijking, zie je namelijk eenvoudig welke aanbieder en lening de laagste rente heeft of aansluit bij andere voorwaarden die jij belangrijk vindt. Heb je een geschikte lening of krediet gevonden, dan sluit je deze vervolgens snel en gemakkelijk af bij de aanbieder van je keuze.

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment