Geld lenen voor een verbouwing

Ben je van plan om je huis te gaan verbouwen? Dan is een persoonlijke lening de ideale oplossing. Wist je dat de rente van jouw persoonlijke lening ook aftrekbaar is in box 1 waardoor deze leenvorm al snel interessanter is dan het verhogen van je huidige hypotheek?

Voer een nummer in van 5000 tot 100000.

Wat kost verbouwen?

keuken met geld en spaarvarkentje

Voordat je een aannemer in de arm neemt of zelf aan de verbouwing begint, is het verstandig eerst een inschatting te maken van wat een verbouwing gaat kosten. Vraag offertes op bij bouwbedrijven nadat je in kaart hebt gebracht wat je wensen zijn. Die inschatting helpt je uiteindelijk ook te bepalen welke lening beter bij jou past. 

Om tot een redelijk betrouwbaar bedrag te komen, kan je jezelf het volgende afvragen:

  1. Welke ruimte ga ik verbouwen en hoe groot is die?
  2. Kies ik voor luxe of eenvoudige materialen?
  3. Waarvoor moet ik iemand inhuren en wat kan ik zelf?
  4. Kan het zijn dat ik meerwerk tegen kom? (bijvoorbeeld isoleren of leidingen verleggen)

Om in aanmerking te komen voor een lening dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. We vragen je daarom op voorhand om te bevestigen dat je in het verleden niet in achterstand bent geweest op een lening of krediet. Aanvragen worden onder andere getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Resultaat
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag
€ 10.000,00
Rente
7,7%
Looptijd
60 maanden
Maandbedrag
€ 199,28
Totaalbedrag
€ 11.956,80

Bij het bedrag staat de laagst mogelijke rente aangegeven die de kredietverstrekker kan aanbieden.

Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Kosten badkamer verbouwen

Verbouwen van de badkamer is één van de verbouwingen die het meest in Nederland gefinancierd wordt. Een badkamer financieren zorgt voor meer wooncomfort, maar is ook een waardevermeerdering van de woning. Het is dus een verbouwing die je op korte termijn een hoop comfort geeft en op lange termijn ook nog wat oplevert.

De kosten voor een verbouwing van een badkamer lopen enorm uiteen. Het verbouwen van een kleine badkamer met eenvoudige sanitair is een stuk voordeliger dan een grote, luxe badkamer. Heb je een kleine badkamer van circa vier vierkante meter? Dan moet je rekening houden met een totaalbedrag van circa 7000 tot 9000 euro. Ga je een grotere badkamer van minimaal 8 m2 verbouwen en gebruik je daarvoor luxere sanitair? Dan zullen de kosten al snel oplopen tot 25.000 euro.

Een lening voor de verbouwing van je badkamer is naar jouw wens en voorkeur aan te vragen.

De verbouwingskosten voor een keuken

De keuken wordt steeds vaker het hart van het huis. We koken en eten er niet alleen, maar zitten er ook voor een goed gesprek of gezellig spel steeds vaker in de keuken. Omdat we er iedere dag komen en gebruik van maken, willen we dat het een plek is waar we lekker onze gang kunnen gaan.

Geld lenen voor een keuken begint met het opstellen van een begroting.

Hoeveel mag de totale verbouwing gaan kosten?

De kosten voor de verbouwing van een keuken lopen uiteen. Zo zal een verbouwing waarbij de duurste apparaten en een natuurstenen aanrechtblad gebruikt worden een stuk duurder uitvallen dan een basiskeuken met een eenvoudig keukenblad. De gemiddelde verbouwing van een keuken kost zo’n €20.000 euro. In dit bedrag zijn de apparaten, aanrechtblad en vloer-, wand- en plafondafwerking meegenomen.

Wil je meer informatie over wat een verbouwing precies gaat kosten? Lees dan verder op de website van Vereniging Eigen Huis. Zij hebben voor verschillende verbouwingen richtprijzen opgesteld. Het geeft je natuurlijk geen garantie dat jouw verbouwing niet duurder uit zal vallen, maar het geeft je wel een richtlijn om rekening mee te houden.

Laagste rente lening voor verbouwing

Om je een beeld te geven wat geld lenen voor een verbouwing kost hebben we voor jou de laagste rentepercentages van verschillende leensommen op een rij gezet. Uitgaande van een leensom van minimaal €10.000 en een looptijd van 120 maanden. Je kan de lening ook afsluiten met een kortere looptijd. Hierdoor zullen we maandlasten wel een stuk hoger uitvallen.

Hierboven kan je ook gebruik van maken onze rekenmodule om uit te rekenen wat globaal jouw maandelijkse lasten zijn wanneer je een lening voor jouw verbouwing afsluit.

AanbiederLeensomRente vanafMaandlasten
Lloyds Bank logo€10.0007,60%€117,91
Lloyds Bank logo€15.0006,90%€171,78
Lloyds Bank logo€20.0006,90%€229,04
Lloyds Bank logo€25.0006,50%€281,51
Freo logo€40.0006,50%€450,42
Freo logo€50.0006,50%€563,02
Freo logo€75.0006,50%€844,53

Veelgestelde vragen

Wanneer je je woning wilt verduurzamen dan is het raadzaam om een verbouwingslening aan te vragen. De persoonlijke lening heeft als voordeel dat de rente aftrekbaar is in box 1.

Je dient aan een aantal voorwaarden te voldoen zoals dat de woning in bezit is en je geen negatieve BKR-registratie hebt.

Tips voor geld lenen voor een verbouwing

Tip #1

Leen alleen het bedrag dat je nodig hebt

Geld lenen kost geld. Leen daarom enkel het bedrag dat je nodig hebt. Breng heel goed in kaart wat de verbouwing gaat kosten doormiddel van een begroting en reken voor de zekerheid 10% extra voor eventuele onvoorziene kosten. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan en sluit het bedrag dat je leent af op de verbouwingskosten.

Tip #2

Hypotheek verhogen of geld lenen voor verbouwing?

Tip: Bij bedragen tot 25.000 euro is het voordeliger een lening af te sluiten dan je hypotheek te verhogen.

Het financieren van een verbouwing kan op verschillende manieren. Het voordeligst is sparen tot je voldoende geld bij elkaar hebt om de gehele verbouwing direct zelf te betalen. Maar in de meeste gevallen is dit niet haalbaar en zal er gezocht moeten worden naar een alternatief. Je kunt er voor kiezen om een (tweede) hypotheek af te nemen of een persoonlijke lening af te sluiten.

Voorbeeldberekening verbouwing financieren

Persoonlijke leningHypotheek
Hoofdsom€25.000€25.000
Looptijd10 jaar (120 maanden)10 jaar (120 maanden)
Rentepercentage (JKP)6,70%4,00%
Maandbedrag€281,51€253,00
Financiering en notariskosten n.v.t.€4000,-
Taxatiekosten n.v.t.€550,-
Totale kosten lening€34.068,00€34.910,00

Uit bovenstaande voorbeeldberekening blijkt dat een persoonlijke lening circa €842,- voordeliger is. In bovenstaande berekeningen zijn de genoemde bedragen bruto bedragen. Dit betekent dat de netto lasten lager uitvallen door aftrek van o.a. de rente in de belastingschijf box 1.

Tip #3

De ideale looptijd van jouw lening

Besluit je geld te lenen voor een verbouwing doormiddel van een persoonlijke lening? Dan zal je van te voren na moeten denken over de looptijd van je lening.

Afhankelijk van je leendoel is het bij verbouwingen raadzaam om de lening te verspreiden over een looptijd van 60 tot 120 maanden. Dat wordt ook wel de economische looptijd genoemd. De verbouwing van je woning gaat namelijk een stuk langer mee dan bijvoorbeeld een auto.

Om de ideale looptijd van je lening te bepalen kijk je eerst naar het doel van de lening. Besluit je een dakkapel of een hele nieuwe badkamer te plaatsen, kan je je afvragen hoe lang je daar gebruik van denkt te maken.

Tip #4

Subsidie duurzame verbouwing

Wanneer je besluit je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld door de woning te isoleren of een warmtepomp aan te sluiten, dan kan je subsidie krijgen. De subsidie die je ontvangt is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Ben je benieuwd hoeveel subsidie jij kunt ontvangen voor het verduurzamen van je woning? Doe dan een handige en gratis check op verbeterjehuis.nl. De kosten dek je er doorgaans niet helemaal mee maar het zorgt wel voor een lagere lening voor verbouwing.

Tip #5

Zie de verbouwing als investering

Natuurlijk leveren een nieuwe badkamer of keuken meer woonplezier op. Maar het kan ook de waarde van je woning laten stijgen. Wanneer na verbouwing de badkamer of keuken er weer vele jaren tegenaan kan heeft dit toegevoegde waarde. Ook extra woonruimte zoals een aanbouw of dakkapel levert meerwaarde op. En daarnaast verhoog je de waarde van je woning door het goed te isoleren. Zo’n slecht idee is een lening voor een verbouwing dus niet.

Bonus tip

Rente aftrekbaar in box 1

Omdat een verbouwing een verbetering aan je woning is, is de rente daarom als aftrekpost aftrekbaar van de belasting. Dit scheelt je al snel enkele honderden euro’s op jaarbasis wat je minder aan belasting betaald.

Een verbouwing financieren in 3 stappen

1. Offerte

Vraag via onze site een offerte aan. Wanneer je vóór 17:00 uur de aanvraag doet, ontvang je binnen 24 uur een voorstel.

2. Ondertekenen

We ontvangen graag wat aanvullende gegevens van je. Je ontvangt daarna een offerte die bij je persoonlijke situatie past.

3. Uitbetaling

Zodra je hebt getekend en de offerte hebt teruggestuurd, ontvang je bij akkoord het geld de volgende dag op je rekening.