Persoonlijke lening

Wat is een persoonlijke lening? En wanneer is het interessant om te kiezen voor een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet? Kiezen voor deze lening is handig wanneer je vooraf weet welk bedrag je wilt gaan lenen, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto. Deze lening wordt ook wel een ‘autolening’ genoemd, omdat veel mensen hem hiervoor gebruiken.

Let op: heeft u een BKR registratie? Leen dan uw geld via Saldodipje of Ferratum. Beide partijen kunt u geld lenen zonder BKR toetsing.

Indien u geen BKR registratie heeft kunt u via onderstaande partijen geld lenen.

Aanbieder
Product
Min. - Max. Rente
Aanvragen
Huiseigenarenkrediet
- via Krediet Groep Nederland
3,9 - 7,2%
Interbank Persoonlijke lening
- via Krediet Groep Nederland
4,3 - 11,3%
Defam Premium persoonlijke lening
- via Krediet Groep Nederland
4,4 - 7,8%
Defam Persoonlijke Lening
- via Krediet Groep Nederland
4,6 - 11,2%
NN Persoonlijke lening
- via Krediet Groep Nederland
4,7 - 11%
Qander Persoonlijke Lening
- via Krediet Groep Nederland
5,3 - 8,6%

Tip: Alleen door verschillende offertes op te vragen, kan je de leningen zorgvuldig met elkaar vergelijken.

Inhoud

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een stabiele vorm van geld lenen. Met een persoonlijke lening weet je vooraf duidelijk waar je aan toe bent. Je sluit een lening af met een vaste looptijd, een vaste rente en een vast maandtermijn. Ideaal voor mensen die zekerheid zoeken met hun lening en die geen opnamen meer willen doen uit hun krediet. Dit laatste is namelijk niet mogelijk bij de persoonlijke lening. Ben je opzoek naar een lening waar je wel opnieuw geld kunt opnemen en de looptijd niet vast staat? Wellicht is een doorlopend krediet dan iets voor jou.

Voorwaarden persoonlijke lening

Je ontvangt een leencontract wanneer je de lening afsluit. Hierin staan het leenbedrag, de rente en de looptijd allemaal beschreven. Dit is mogelijk omdat deze vast staan. Hier dien je je vervolgens aan te houden. Er zijn nog een aantal andere voorwaarden:

 • Afgeloste bedragen kan je niet weer opnemen
 • Tussendoor kan je het leenbedrag niet wijzigen, dan moet je je lening oversluiten
 • Je contract wordt beëindigd als de lening is afbetaald
 • Bij betalingsachterstand of faillissement kan de verstrekker het contract vroegtijdig beëindigen

Voor- en nadelen persoonlijke lening

Aan een persoonlijke lening zitten zowel voor- als nadelen. Wij zetten deze voor je op een rijtje, zodat het overzichtelijk wordt.

Voordelen

 • Je hebt te maken met een vaste looptijd en weet hierdoor wanneer deze afgelost is
 • Je betaald een vast maandbedrag
 • De rente staat vast en kan niet hoger worden tijdens de looptijd
 • Het geleende bedrag wordt direct en volledig op je rekening gestort
 • Lening voor verbouwing/ verbeteren van koopwoning is aftrekbaar voor inkomstenbelasting

Nadelen

 • Afgeloste bedragen zijn niet opnieuw op te nemen
 • Bij een enkele verstrekker kan je niet tussentijds boetevrij aflossen

Persoonlijke lening berekenen

De kredietverstrekker berekent voor jou welk bedrag je kunt lenen. Hiervoor worden normen gehanteerd die opgesteld zijn door de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Kredietverstrekkers zorgen ervoor dat je in de toekomst ook je maanlasten kunt blijven betalen, wanneer daar het aflossen van een lening bijkomt.

Basisnorm en leennorm

Aan de hand van een Basisnorm en een Leennorm wordt er precies berekend wat jij kunt lenen.

Basisnorm: ‘minimum netto inkomen’
De basisnorm wordt bepaald door het bedrag dat je als huishouden als inkomen zou moeten hebben. Wanneer jouw netto inkomen lager ligt dan de basisnorm kan men helaas geen lening aan je verstrekken. De basisnorm voor jouw persoonlijke situatie wordt bepaald aan de hand van de samenstelling van het huishouden.

Leennorm: ‘levensstandaard’
De leennorm is de basisnorm + 15% van het netto inkomen. Het bedrag wat over zou moeten blijven voor de maandelijkse uitgaven van jouw gezin.

Vergelijken, aanvragen en afsluiten

Voordat je een lening aanvraagt is het verstandig verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Hierbij let je op de rentes die worden gevraagd en de voorwaarden die worden gesteld. Door beide zaken te controleren en vergelijken ontdek je welke lening in jouw situatie het goedkoopst uitpakt. Offertes zijn altijd vrijblijvend aan te vragen. Je betaald er niets voor en zit nog nergens aan vast.

Oversluiten

Als je je lening oversluit, dan wordt de oude lening afgelost en wordt er een nieuwe lening afgesloten. Vaak worden lagere maandlasten als belangrijkste reden gezien om een lening over te sluiten. Of heb je een lening gevonden met betere voorwaarden? Een persoonlijke lening is niet altijd boetevrij af te lossen. Als de kredietverstrekker hier kosten voor in rekening brengt, dan staat dat in de overeenkomst. Dit mag maximaal 1% van het af te lossen bedrag zijn. Deze kosten verdien je vaak binnen een paar maanden terug, wanneer je overstapt naar een lening met een lagere rente.

Sommige kredietverstrekkers werken met een oversluitservice. Dat betekent dat de nieuwe kredietverstrekker het oversluiten van de lening regelt.
Is er geen oversluitservice? Dan moet je het oversluiten zelf doen.

 1. Het bedrag wordt overgemaakt op je rekening.
 2. Je lost zelf de schuld in bij de oude kredietverstrekker.
 3. Dien een verzoek in bij de oude verstrekker om het doorlopend krediet officieel te beëindigen. Zo blijf je niet meer als kredietnemer geregistreerd staan bij de bank.
 4. De oude lening is afbetaald, vanaf nu betaal je de nieuwe lening.

Rente van een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening heb je te maken met een vaste rente. Hierdoor weet je vooraf welk percentage je per maand kwijt bent aan rente. Het bedrag kan enigszins wisselen per maand, omdat het een vast rentepercentage betreft en geen vast bedrag.

Particulier lenen zonder BKR-toetsing

Allereerst willen we je erop wijzen dat een BKR-registratie niet perse negatief is. Want je krijgt pas een negatieve BKR-registratie wanneer je een betalingsachterstand hebt of een faillissement op je naam hebt staan. Is dit niet het geval? Dan levert een BKR-toetsing in jouw geval helemaal geen problemen op en kan je die persoonlijke lening gewoon aanvragen.

Heb je wel een negatieve BKR-registratie op je naam staan, dan wil je het liefst de BKR-toetsing vermijden. Het is dan alsnog mogelijk om geld te lenen, maar dan in een andere vorm. Er zijn kredietverstrekkers die geld lenen zonder de BKR-toetsing uit te voeren. Het eenvoudigst geld lenen kan je nu in de vorm van een minilening. Dit is een lening van maximaal 1500 euro die je in korte termijn ook weer af moet betalen. Het is een andere lening dan een persoonlijke lening. Met andere rentepercentages en andere voorwaarden. Kies je voor een minilening? Verdiep je dan opnieuw goed in de rentes en voorwaarden.

Direct geld lenen met een persoonlijke lening?

Alles draait natuurlijk om snelheid. De vraag is dan ook of je met een persoonlijke lening direct geld lenen mogelijk maakt. Het aanvragen van een persoonlijke lening kan al binnen 10 minuten geregeld zijn. Je kunt zelfs ook binnen deze 10 minuten al de offerte in je mailbox hebben staan. Het aanvragen kan je eenvoudig online regelen. Je weet dan vaak al binnen een korte tijd wat de mogelijkheden voor je kunnen zijn en of je de lening ook kunt krijgen.

Voordat het geld op je rekening staat gaat er echter wel een iets langere periode overheen. Houd hierbij rekening met 24 tot 48 uur voordat het geld daadwerkelijk op je rekening staat. Dit is overigens wel afhankelijk van de bank waar je jouw lening aanvraagt. Defam verwerkt over het algemeen contracten vele malen sneller dan de concurrent zoals Nationale Nederlanden en Freo, waarbij alleen de uitbetaling van een contract al enkele dagen kan duren.

Zekerheid met een persoonlijke lening

Het fijne van een persoonlijke lening is de absolute zekerheid. Door de vaste rente, het vaste maandtermijn en daardoor de vaste looptijd, heb je alle zekerheid. Je weet dus precies wanneer de lening afgelost zal zijn. Mits je natuurlijk iedere maand gewoon je maandtermijn betaalt, daar gaan we voor het gemak wel vanuit. Nog een ander bijkomend voordeel is dat de rente op de persoonlijke lening op dit moment ontzettend laag is. Je hebt dus niet alleen meer zekerheid, maar ook nog eens een lagere rente. Heb je nu al een lening lopen met een hogere rente? Dan kan een lening oversluiten voor jou een veel betere oplossing zijn.

Snel je persoonlijke lening terugbetalen

Zoals al aangegeven is een persoonlijke lening een vorm van geld lenen waarbij de rente en de aflossing vast staat. Je kunt dus niet, zoals bij het doorlopend krediet, bedragen in depot laten staan. Het voordeel is wel dat je je persoonlijke lening tegenwoordig vaak zonder boete kunt terugbetalen. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens een vaste rente. Je hebt dus geen risico dat de rente gaat stijgen. Al met al heb je met deze vorm van geld lenen dus een mooie, stabiele en zekere lening.

Verantwoorde lening

Over het algemeen wordt deze vorm van geld lenen ook wel aangeduid met de verantwoorde manier van geld lenen. Het is natuurlijk ook fijn om duidelijk te weten waar je aan toe bent, wat je kunt verwachten. Door de vaste rente en de vaste looptijd van de lening heb je volledige duidelijkheid over de duur van de lening en wat je in totaliteit gaat terugbetalen aan de lening. Daarom is dit ook een leenvorm die uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto. Je weet namelijk vooraf al hoe lang je met de auto wilt gaan rijden. Daar kan je de looptijd van de lening dan prima op aanpassen. Als de looptijd van de lening goed is afgestemd op de verwachte levensduur van de auto dan ben je natuurlijk verantwoord aan het financieren.