Seniorenlening afsluiten

op basis van 0 beoordelingen

Geld lenen als je op leeftijd bent, is niet altijd even eenvoudig. Als je de pensioengerechtigde leeftijd nadert of al hebt bereikt, kan het verkrijgen van een lening een uitdaging zijn. Waarom is een lening voor ouderen lastiger te realiseren en wat zijn de mogelijkheden als je geld wilt lenen met 65 jaar of ouder?

Senior met een wandelstok
|

Tot welke leeftijd reguliere persoonlijke lening afsluiten?

Voor banken en kredietverstrekkers ligt de maximale leeftijd om een lening af te sluiten gemiddeld tussen de 68 en 69 jaar. Dit betekent dat een lening boven de 70 jaar bij traditionele geldverstrekkers vaak niet mogelijk is. Er zijn uitzonderingen op deze regel, zoals een seniorenlening. Deze lening voor senioren is specifiek bedoeld voor mensen die 65 jaar of ouder zijn.

Kan je op 65 jaar nog lening aangaan bij de bank of kredietverstrekker?

De maximale leeftijd om een lening aan te vragen, ligt zoals eerder gezegd gemiddeld tussen de 68 en 69 jaar. Dit heeft te maken met de leeftijd waarop mensen gemiddeld met pensioen gaan. Als 65-jarige is het dus in principe nog mogelijk om reguliere leningen af te sluiten, zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet (tegenwoordig flexibele lening genoemd).

Waarom is er een maximum leeftijd voor een lening?

Er zijn verschillende redenen waarom geldverstrekkers een maximum leeftijd hanteren voor het afsluiten van leningen. De voornaamste reden is dat het risico op overlijden groter is op latere leeftijd. Als dit tijdens de looptijd van de lening gebeurt, kan dit leiden tot onbetaalde schulden.

Daarnaast kijken kredietverstrekkers bij het verstrekken van een persoonlijke lening, doorlopend krediet of andere leningen naar het inkomen van de lener. Na de pensioengerechtigde leeftijd kan het inkomen aanzienlijk lager zijn, wat invloed heeft op hoeveel iemand op latere leeftijd kan aflossen. Geldverstrekkers willen er zeker van zijn dat de financiële situatie van de lener stabiel is tijdens de looptijd van de lening. Dit geldt met name voor senioren, omdat hun financiële situatie na pensionering kan veranderen.

Ben je ook benieuwd naar de minimumleeftijd voor een lening? Bekijk dan dit artikel: hoe oud voor lening?

Wat is een seniorenlening?

Het instellen van een maximale leeftijd voor leningen helpt geldverstrekkers om een verantwoorde kredietverlening te waarborgen en hun risico’s te beheren. Dit betekent echter niet dat mensen op latere leeftijd geen leningen kunnen krijgen. Zo zijn er zogeheten seniorenleningen beschikbaar. Wat een seniorenlening is? Een seniorenlening is een lening voor gepensioneerden of mensen die binnenkort met pensioen gaan. Met een seniorenlening kun je financiële flexibiliteit behouden, zelfs na je pensioen.

Waarop letten bij senioren lening afsluiten?

Wil je een seniorenlening afsluiten? Bij het aanvragen van een seniorenlening zijn er enkele belangrijke overwegingen te maken.

Aflossen voor je 81e jaar

Wil je geld lenen boven 75 jaar? Een seniorenlening is af te sluiten tot je 78e levensjaar, maar de lening moet volledig zijn afgelost voordat je 81 jaar wordt. Dit kan de looptijd en maandelijkse aflossing van de lening beïnvloeden. Bij een kortere looptijd krijg je namelijk te maken met hogere maandlasten.

Alleen of met een partner geld lenen

Je kunt een seniorenlening zowel alleen als met een partner afsluiten. Sluit je de seniorenlening af met een partner, dan zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het aflossen.

Vast inkomen en pensioeninkomsten

Je moet over een vast inkomen beschikken om in aanmerking te komen voor een seniorenlening. Geldverstrekkers kijken naar je huidige inkomen als je nog in loondienst bent, maar ook naar je AOW-uitkering en eventueel werkgeverspensioen als je met pensioen bent of met pensioen gaat tijdens de looptijd van de lening.

Maximale leenbedrag

Het maximale leenbedrag voor een seniorenlening varieert. De kredietverstrekker berekent het maximale leenbedrag aan de hand van diverse factoren, zoals je inkomen.

Persoonlijke lening voor senioren als enige optie

Een seniorenlening is meestal een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet (flexibele lening) is lastiger af te sluiten op latere leeftijd, omdat de maximale leeftijd voor een doorlopend krediet doorgaans tussen de 67 en 69 jaar ligt. Boven de 70 jaar is een doorlopend of flexibel krediet dus meestal niet meer af te sluiten.

Persoonlijke leningen vereisen maandelijkse aflossingen, waardoor het openstaande bedrag geleidelijk afneemt. In deze situatie brengt dit voor geldverstrekkers minder risico’s met zich mee. De seniorenlening kun je afsluiten tot een leeftijd van 78 jaar.

Maximale leeftijd om lening af te lossen

Naast een maximale leeftijd om een seniorenlening af te sluiten, hanteren geldverstrekkers vaak ook een aflosleeftijd. Dit is de leeftijd waarop je de lening volledig moet hebben afbetaald. Bij een seniorenlening is de aflosleeftijd in de meeste gevallen 81 jaar, maar dit kan per situatie en kredietverstrekker verschillen.

Let op: de vastgestelde aflosleeftijd kan ervoor zorgen dat je maandelijks meer moet aflossen, omdat het terug te betalen leenbedrag over minder maanden wordt verdeeld. De maandelijkse aflossing wordt hierdoor hoger.

Seniorenlening afsluiten? Controleer hoeveel je kunt lenen

Bij een seniorenlening moet je het geleende bedrag soms binnen een kortere periode terugbetalen, vergeleken met een normale persoonlijke lening. Om deze reden verstrekken banken meestal alleen lagere leenbedragen aan oudere mensen. Dit helpt om de maandtermijn betaalbaar te houden. Bereken altijd hoeveel je verantwoord kunt lenen op basis van je financiële situatie voordat je een lening afsluit.

Seniorenlening met kwijtschelding bij overlijden

In het geval van overlijden voordat de lening is afbetaald, zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de resterende schuld. Bij een seniorenlening is er geen automatische kwijtschelding bij overlijden.

Om te voorkomen dat je nabestaanden met een restschuld blijven zitten, kun je overwegen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij je seniorenlening. Deze verzekering zorgt ervoor dat de lening wordt afgelost als je komt te overlijden, waardoor je nabestaanden niet met een schuld worden belast.

Financiering voor senioren aanvragen

Wil je geld lenen en ben je al 65 jaar, 70 jaar of ouder? Een seniorenlening is een handige financieringsmogelijkheid voor gepensioneerden of bijna gepensioneerden die extra financiële middelen nodig hebben. Het is belangrijk om de voorwaarden en leeftijdsbeperkingen van geldverstrekkers te begrijpen voordat je een seniorenlening afsluit. Op Directgeld-lenen.nl helpen we je graag bij het vinden van de juiste lening die past bij jouw financiële behoeften en persoonlijke situatie, ongeacht je leeftijd.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een zelf overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike bezig zijn Wft Basis en Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Particulier geld lenen
euro biljet met 1

Particulier geld lenen

Persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen
een huis met een plus teken

Persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Geld lenen voor studie: studielening of niet?
een student met een studiehoedje op

Geld lenen voor studie: studielening of niet?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek

Ook interessant

Kan je geld lenen met uitkering?
een document met een check

Kan je geld lenen met uitkering?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Kan je als Nederlander geld lenen in België?
een vlag niet ingewikkeld

Kan je als Nederlander geld lenen in België?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Kan je als Nederlander geld lenen in Duitsland?
een vlag

Kan je als Nederlander geld lenen in Duitsland?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
0 reacties

Submit a comment

Naar boven