Kan ik extra aflossen?

op basis van 0 beoordelingen

Wanneer je een lening afsluit, wil je van te voren ook weten of je de lening geheel of gedeeltelijk versneld kunt aflossen. Zijn daar tegenwoordig nog boetes aan verbonden of kan dit kosteloos? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over het (versneld) aflossen van je lening.

een document met een euro teken
|

Tussentijds extra aflossen

Tussentijds extra aflossen is altijd een goed idee. Je zorgt er namelijk voor dat je de lening sneller aflost dan afgesproken is. Oftewel; je verkort de looptijd van de lening. Door de looptijd te verkorten betaal je achteraf gezien minder rente en valt de lening dus goedkoper uit. Ook verlaag je je maandelijkse lasten waardoor je meer geld overhoudt voor iets anders.

Doorlopend krediet eerder aflossen

Vast wat extra aflossen op je doorlopend krediet zorgt ervoor dat je uiteindelijk de lening eerder hebt terugbetaald. Je mag met een doorlopend krediet gedurende de hele looptijd extra aflossen. Mocht je dit afgeloste bedrag nou toch nog nodig hebben? Dan mag je het opnieuw opnemen. Dit moet je natuurlijk niet eindeloos blijven doen, dan kom je nooit van je doorlopend krediet af.

Het extra aflossen op een doorlopend krediet is altijd kosteloos. Je betaalt daarbij namelijk alleen rente over het geleende bedrag in plaats van over het totaalbedrag van de lening. Los jij extra af, dan kan de kredietverstrekker er dus ook niet minder aan gaan verdienen dan verwacht.

Persoonlijke lening eerder aflossen

Extra aflossen op je persoonlijke lening doe je door dit bij je bank aan te geven. Het prettige is dat direct nadat je extra hebt afgelost je maandlasten naar beneden gaan. En het is gewoon een prettig idee dat de schuld die nog open staat bij de bank alweer wat lager is. Let er op dat je afgeloste bedragen niet opnieuw mag opnemen, dit geld ben je dus ‘kwijt’.

Het aflossen van de persoonlijke lening kan tegenwoordig bijna overal boetevrij. Kies je ervoor je persoonlijke lening sneller af te lossen en de looptijd te verkorten? Dan betekent dit dat de bank minder lang dan verwacht rente kan vragen voor het geleende geld. Besluit je in één keer de gehele lening af te lossen? Dan moet je er rekening mee houden dat het af te lossen bedrag het leenbedrag exclusief rente is. Nadat je dit leenbedrag hebt afgelost, neem je contact op met je bank. Zij berekenen voor jou hoeveel je nog bij moet betalen aan rente. Heb je ook dat bedrag overgemaakt, dan is de lening volledig afgelost.

Hoe los ik mijn lening eerder af?

Extra aflossen op je lening kan je op verschillende manieren doen.

 1. Aflossen via je digitale bankomgeving.
  Dit is een persoonlijke en beveiligde omgeving waar jij vanuit je luie stoel je bankzaken kunt regelen. Om extra af te lossen ga je op zoek naar de link ‘Direct aflossen’.
 2. Aflossen via iDEAL.
  Wanneer je het niet prettig vindt om gebruik te maken van je persoonlijke bankomgeving, kan je er ook voor kiezen direct te betalen via iDEAL. Deze optie wordt vaak op de website aangeboden.
 3. Aflossen via een overschrijving.
  Wanneer je beide opties niet prettig vindt, is een overschrijving een goed alternatief. Het IBAN-nummer waar je het bedrag naar over moet maken is op de website en/of bankpost duidelijk vermeld. Vergeet niet je contractnummer en naam duidelijk te vermelden bij de overschrijving.

Hoe lang duurt het voor een aflossing is verwerkt?

Hoe lang het precies duurt voordat een extra aflossing is verwerkt is lastig te zeggen. Dit komt doordat de verwerkingstijd verschilt per bank. Over het algemeen worden aflossingen binnen enkele werkdagen verwerkt. Dit wordt dan ook zichtbaar in je online bankomgeving. Op die manier controleer je gemakkelijk of de extra aflossing goed gegaan is.

Buffer overhouden

Denk je erover na om extra te gaan aflossen? Ga dan eerst bij jezelf na of je het geld wel echt kunt missen. Het is belangrijk om altijd een buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene zaken als het kopen van een nieuwe auto of vaatwasser. Het zou vervelend zijn wanneer je de reparatie niet direct kunt laten uitvoeren omdat je met dat spaargeld een te groot deel van je lening hebt afgelost.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

 • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
 • Gratis & up-to-date advies
 • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike in het bezit van Wft basis en op het moment bezig zijn Wft Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Wat als ik ga trouwen, samenwonen, verhuizen, scheiden
een trouwring

Wat als ik ga trouwen, samenwonen, verhuizen, scheiden

Mike van den Broek portret Mike
Geld lenen zonder inkomen: is het mogelijk?
een spaarvarken met een munt er in

Geld lenen zonder inkomen: is het mogelijk?

Mike van den Broek portret Mike
Rekening courant krediet
euro biljet met een 1 er in

Rekening courant krediet

Mike van den Broek portret Mike
0 reacties

Submit a comment