Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting?

op basis van 0 beoordelingen

Als je een lening afsluit, betaal je altijd rente over het geleende bedrag. Wist je dat deze rente in bepaalde gevallen aftrekbaar is van de belasting? Afhankelijk van de lening en het leendoel kun je de rente als aftrekpost opvoeren tijdens je belastingaangifte.

euro teken
|

Wanneer is de rente van een lening aftrekbaar in box 1?

In box 1 is alleen de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar. Dit is alleen mogelijk als je de persoonlijke lening gebruikt voor de aankoop of verbetering van je eigen woning.

Is dit het geval? Dan mag je de rente aftrekken van je belastbaar inkomen uit werk en woning. Dit doe je door de totaal betaalde rente voor dat jaar in te voeren als aftrekpost.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar: de voorwaarden

De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar bij je aangifte in box 1 onder bepaalde voorwaarden. Zoals eerder genoemd, mag je de rente alleen aftrekken als je het geld gebruikt voor de aankoop of verbetering van je eigen woning.

Een belangrijke voorwaarde is dat je het leenbedrag voor de hoofdwoning gebruikt. Als je de persoonlijke lening inzet voor de aankoop of verbetering van een recreatiewoning of tweede huis, mag je de rente niet aftrekken.

Afhankelijk van leendoel: rente fiscaal aftrekbaar

Is iedere persoonlijke lening aftrekbaar als je het geld gebruikt voor je hoofdwoning? Nee, je kunt dan niet altijd de rente van een persoonlijke lening aftrekken. De renteaftrek geldt namelijk alleen als je de lening gebruikt voor zaken aan je hoofdwoning, die je niet kunt meenemen bij een verhuizing.

Ben je benieuwd bij welke leendoelen de rente van een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar is? Denk aan een uitbouw of dakkapel, een verbouwing van de keuken of badkamer of het laten aanleggen van de tuin. Je kunt de rente ook aftrekken als je het geleende bedrag gebruikt voor energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie of zonnepanelen (die je niet kunt meenemen als je verhuist). Sluit je de persoonlijke lening af voor de kosten koper bij de aankoop van een eigen woning? Dan mag je de rente ook afschrijven.

Wil je geld lenen voor nieuwe meubels, voor de verbouwing van een tweede huis of voor de aankoop van een auto of ander voer- of vaartuig? Dan kun je de rente niet als aftrekpost gebruiken in box 1.

Rente aftrekbaar in box 3 van Belastingdienst

Een doorlopend krediet of andere lening is nooit aftrekbaar in box 1 en hetzelfde geldt voor een persoonlijke lening die niet wordt gebruikt voor woningverbetering. Deze leningen zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar in box 3. In deze box betaal je belasting over je spaargeld en vermogen.

Heb je een doorlopend krediet of andere lening afgesloten of een persoonlijke lening die niets te maken heeft met je hoofdwoning? Dan valt deze in box 3 en mag je het bedrag van je eigen vermogen aftrekken. Er geldt wel een drempel voor leningen in deze box. De hoogte van deze drempel verschilt voor alleenstaanden of fiscale partners, en alleen het leenbedrag boven deze drempel is aftrekbaar.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike in het bezit van Wft basis en op het moment bezig zijn Wft Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Wat is de beste lening?
een kaartje

Wat is de beste lening?

Mike van den Broek portret Mike
Lening vervroegd en boetevrij aflossen
een portemonee

Lening vervroegd en boetevrij aflossen

Mike van den Broek portret Mike
Hoe werkt een lening in box 3?
een stapel biljetten

Hoe werkt een lening in box 3?

Mike van den Broek portret Mike
0 reacties

Submit a comment