Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting?

based on 0 reviews

Als je een lening afsluit, betaal je altijd rente over het geleende bedrag. Wist je dat deze rente in bepaalde gevallen aftrekbaar is van de belasting? Afhankelijk van de lening en het leendoel kun je de rente als aftrekpost opvoeren tijdens je belastingaangifte.

euro teken
|

Wanneer is de rente van een lening aftrekbaar in box 1?

In box 1 is alleen de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar. Dit is alleen mogelijk als je de persoonlijke lening gebruikt voor de aankoop of verbetering van je eigen woning.

Is dit het geval? Dan mag je de rente aftrekken van je belastbaar inkomen uit werk en woning. Dit doe je door de totaal betaalde rente voor dat jaar in te voeren als aftrekpost.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar: de voorwaarden

De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar bij je aangifte in box 1 onder bepaalde voorwaarden. Zoals eerder genoemd, mag je de rente alleen aftrekken als je het geld gebruikt voor de aankoop of verbetering van je eigen woning.

Een belangrijke voorwaarde is dat je het leenbedrag voor de hoofdwoning gebruikt. Als je de persoonlijke lening inzet voor de aankoop of verbetering van een recreatiewoning of tweede huis, mag je de rente niet aftrekken.

Afhankelijk van leendoel: rente fiscaal aftrekbaar

Is iedere persoonlijke lening aftrekbaar als je het geld gebruikt voor je hoofdwoning? Nee, je kunt dan niet altijd de rente van een persoonlijke lening aftrekken. De renteaftrek geldt namelijk alleen als je de lening gebruikt voor zaken aan je hoofdwoning, die je niet kunt meenemen bij een verhuizing.

Ben je benieuwd bij welke leendoelen de rente van een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar is? Denk aan een uitbouw of dakkapel, een verbouwing van de keuken of badkamer of het laten aanleggen van de tuin. Je kunt de rente ook aftrekken als je het geleende bedrag gebruikt voor energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie of zonnepanelen (die je niet kunt meenemen als je verhuist). Sluit je de persoonlijke lening af voor de kosten koper bij de aankoop van een eigen woning? Dan mag je de rente ook afschrijven.

Wil je geld lenen voor nieuwe meubels, voor de verbouwing van een tweede huis of voor de aankoop van een auto of ander voer- of vaartuig? Dan kun je de rente niet als aftrekpost gebruiken in box 1.

Rente aftrekbaar in box 3 van Belastingdienst

Een lening is nooit aftrekbaar in box 1 en hetzelfde geldt voor een persoonlijke lening die niet wordt gebruikt voor woningverbetering. Deze leningen zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar in box 3. In deze box betaal je belasting over je spaargeld en vermogen.

Heb je een persoonlijke lening die niets te maken heeft met je hoofdwoning? Dan valt deze in box 3 en mag je het bedrag van je eigen vermogen aftrekken. Er geldt wel een drempel voor leningen in deze box. De hoogte van deze drempel verschilt voor alleenstaanden of fiscale partners, en alleen het leenbedrag boven deze drempel is aftrekbaar.

LeendoelIs de rente aftrekbaar?
Auto, motor, caravan, boot, enz.nee
Renovatie of verbouwing zoals nieuwe keuken, badkamer of tuinaanlegja
Energiebesparingen zoals kozijnen, dubbel glas, zonnepanelen, isolatieja
huurwoning opknappennee
Tweede woning, chalet, recreatiewoningnee
Aanbouw, serre, dakkapelja
Verhuizemnee
inboedel aanschaffennee

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment