Lening vervroegd en boetevrij aflossen

op basis van 0 beoordelingen

Je hebt een lopende lening en betaalt maandelijks een bedrag af. Wat als je meer wilt aflossen dan afgesproken: kan dit zomaar of wordt er een boeterente gerekend?

een portemonee
|

Wat is boetevrij aflossen?

Boetevrij aflossen betekent dat je je lening (deels) eerder aflost dan afgesproken. Bij een persoonlijke lening geldt een vaste looptijd en rente. De kredietverstrekker weet hierdoor precies hoeveel rente hij ontvangt. Wil je meer betalen dan dit vaste maandbedrag en brengt je kredietverstrekker hier geen extra kosten voor in rekening? Dan heet dit boetevrij aflossen.

Als je extra boetevrij aflost, kost dit de kredietverstrekker rente-inkomsten. Om die inkomsten te compenseren werd voorheen vaak een boeterente in rekening gebracht. Tegenwoordig is die boete vrijwel overal verdwenen en kun je zonder boeterente aflossen.

Waarom lening vervroegd aflossen?

Er zijn verschillende redenen om een lening vervroegd af te lossen. Bij een persoonlijke lening betaal je je kredietverstrekker een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en deels uit rente. Je betaalt gedurende de looptijd iedere maand een vast percentage aan rente over het nog af te lossen bedrag.

Lening eerder aflossen

Geld lenen kost geld. Wanneer je extra aflost, verlaag je het openstaande bedrag. Bij een persoonlijke lening staat het maandbedrag vast, maar je looptijd wordt wel korter. Dit betekent dat je de lening eerder aflost dan afgesproken, waardoor je ook minder maanden rente betaalt.

Hypotheek afsluiten

Een hoger hypotheekbedrag kan ook een reden zijn voor vroegtijdig aflossen. Wil je een woning kopen? Als het financieel mogelijk is, kan het verstandig zijn om lopende leningen af te lossen voordat je de hypotheek afsluit. Lopende leningen hebben namelijk invloed op je maximale hypotheekbedrag.

Persoonlijke lening boetevrij aflossen

Wil je een persoonlijke lening extra of vervroegd afbetalen? Hoe je de persoonlijke lening extra aflost, verschilt per kredietverstrekker. Check dus altijd bij je kredietverstrekker of je boetevrij mag aflossen en hoe dit precies werkt.

Goed om te weten: is de rente van de lening fiscaal aftrekbaar en los je de lening vervroegd af? Dan heeft dit invloed op je fiscale voordeel. Hoe meer je aflost, hoe minder rente je betaalt en hoe lager je renteaftrek wordt.

Doorlopend krediet boetevrij aflossen

Tot nu toe hebben we het gehad over persoonlijke leningen, maar kan je ook een doorlopend krediet vervroegd aflossen? Het antwoord is: ja, dat kan. Een doorlopend krediet kan je altijd zonder boete extra betalen, er wordt geen boeterente in rekening gebracht.

Los je het volledige openstaande bedrag in één keer af? Houd er rekening mee dat het contract bij een doorlopend krediet gewoon doorloopt. Als je het krediet wilt opzeggen, moet je dit doorgeven aan de kredietverstrekker.

Lees meer over het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet.

Hypotheek zonder boete extra afbetalen

Heb je een financiële meevaller en wil je je hypotheek extra aflossen? Jaarlijks mag je een bepaald percentage van je hypotheek zonder boete vervroegd aflossen. Los je een hoger percentage af? Dan kan je te maken krijgen met een boeterente. Omdat het percentage en een eventuele boeterente verschilt per hypotheekverstrekker, is het altijd verstandig om de voorwaarden van je eigen hypotheek goed te bekijken voordat je een extra aflossing doet.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike in het bezit van Wft basis en op het moment bezig zijn Wft Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Wat als ik ga trouwen, samenwonen, verhuizen, scheiden
een trouwring

Wat als ik ga trouwen, samenwonen, verhuizen, scheiden

Mike van den Broek portret Mike
Geld lenen voor een vakantie
een vliegtuig

Geld lenen voor een vakantie

Mike van den Broek portret Mike
Rekening courant krediet
euro biljet met een 1 er in

Rekening courant krediet

Mike van den Broek portret Mike
0 reacties

Submit a comment