Bedrijfspand kopen met een lening

Je wilt een bedrijfspand kopen met een lening: wat zijn de mogelijkheden? Een zakelijke lening voor een bedrijfspand wordt ook wel een bedrijfshypotheek genoemd.

 • Het bedrijf is gevestigd in Nederland
 • De onderneming heeft een Nederlandse zakelijke bankrekening
 • Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • De eigenaar woont in Nederland
 • De jaaromzet bedraagt minimaal €50.000

Tip: alleen door verschillende offertes op te vragen, kan je de leningen zorgvuldig met elkaar vergelijken.

Yeaz! zakelijke lening

 • Group 16 tot €50.000 lenen
 • onbeperkte looptijd

SwishFund zakelijke lening

 • Group 16 tot €1.000.000 lenen
 • 24 maanden looptijd

KredietVooruit zakelijke lening

 • Group 16 tot €250.000 lenen
 • 6 maanden looptijd

Hoeveel wil je lenen?
€ 100.000
€ 5.000 € 1.000.000
Looptijd
60 maanden
1 maand 240 maanden
Rentepercentage
10%
1% 30%
Maandelijkse kosten € 222
Totale kosten € 12,123
Rente te betalen € 789.99
ZAKELIJKE LENINGEN, VOORBEELDEN
Looptijd lening (maanden)69
Voorbeeld geleend kapitaal€15,000€25,000
Voor elke geleende euro betaald u€0.17€0.24
Totale kosten lening€2,550€6,000
Administratie- en aanvraagkostenAfhankelijk van de aanbieder kan een lening verstrekker een toeslag van 0,25% tot 2,5% vragen.

Wij leggen je uit hoeveel rente je over een lening voor een bedrijfspand betaalt. En hoe je überhaupt geld kunt lenen als je een bedrijfspand wilt financieren. Je gebruikt een zakelijke lening voor het pand, waarbij de geldverstrekker goed kijkt naar de financiën in jouw onderneming.

Zakelijke lening voor een bedrijfspand: de voorwaarden

geld met een meetlint

Zoek je een zakelijke lening voor de aankoop van een pand? Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de voorwaarden die er gelden. In veel gevallen zullen de geldverstrekkers bijvoorbeeld maximaal 70% tot 90% van de waarde van het pand financieren. Je zal de rest van de aankoop uit eigen middelen moeten doen. Houd er rekening mee dat het kan gaan om flinke bedragen. Wil je bijvoorbeeld een pand kopen ter waarde van €500.000? Bij 10% tot 30% aan eigen financiering gaat het om €50.000 tot €150.000.

Let op: een zakelijke lening zonder onderpand is doorgaans een stuk duurder dan een hypotheek mét onderpand. Een geldverstrekker loopt meer risico als hier geen onderpand tegenover staat. Gebruik het pand dat je wilt aankopen als onderpand, zodat je bijvoorbeeld een lagere rente betaalt.

De lening voor een bedrijfspand vraagt om meer voorwaarden dan een ander zakelijk krediet. Veel geldverstrekkers willen weten hoeveel omzet je maakt, hoeveel winst je maakt en welke andere zakelijke kredieten of verplichtingen je hebt. Je zal de jaarcijfers van eerdere jaren moeten laten zien, het liefst ondertekend door een boekhouder of een accountant.

bedrijfspand kopen: de bedrijfshypotheek

Een bedrijfspand kopen met een lening doe je met een bedrijfshypotheek. Geldverstrekkers bieden deze onder hun eigen voorwaarden aan. De looptijd bedraagt vaak 10 tot 20 jaar. In die periode betaal je het bedrag dat je leent terug, inclusief de rente die de geldverstrekker berekent.

Tip: zoek je een zakelijke lening voor een bedrijfspand, omdat je dit wilt verbouwen? Houd er rekening mee dat de maximale looptijd daarvoor vaak wat korter is, bijvoorbeeld 10 jaar. Het bedrag dat je wilt lenen is waarschijnlijk lager, waardoor de maandlasten per maand niet te hoog op zullen lopen.

De rente over de bedrijfshypotheek is zakelijk aftrekbaar. Je trekt de rente die je betaalt over de zakelijke lening voor het pand af van de winst die je maakt. Dat geldt zowel voor de vennootschapsbelasting van een BV als voor de inkomstenbelasting van een eenmanszaak.

Bedrijfspand kopen met een lening

Je kunt het bedrijfspand kopen met een lening. Het gaat om een bedrijfshypotheek, waarvoor de geldverstrekker goed kijkt naar de jaarcijfers van de afgelopen jaren.

Tip: betaal je op dit moment huur voor het pand waar je in zit? Geef het de geldverstrekker duidelijk aan. Dit bedrag per maand zal je straks besparen, als je een eigen pand koopt. Het maakt soms net iets meer mogelijk, omdat er meer werkkapitaal beschikbaar is om de lasten van de bedrijfshypotheek mee te voldoen.