Bedrijfspand kopen met een lening

Je wilt een bedrijfspand kopen met een lening: wat zijn de mogelijkheden? Een zakelijke lening voor een bedrijfspand wordt ook wel een bedrijfshypotheek genoemd.

Wij leggen je uit hoeveel rente je over een lening voor een bedrijfspand betaalt. En hoe je überhaupt geld kunt lenen als je een bedrijfspand wilt financieren. Je gebruikt een zakelijke lening voor het pand, waarbij de geldverstrekker goed kijkt naar de financiën in jouw onderneming.

Aanbieder
Informatie
Aanvragen
Yeaz!
- €50.000 lenen met onbeperkte looptijd
SwishFund
- €1.000.000 lenen tot 24 maanden looptijd
Qeld
- €100.000 lenen tot 18 maanden looptijd
Krediet Vooruit
- €250.000 lenen tot 6 maanden looptijd
BridgeFund
- €250.000 lenen tot 24 maanden looptijd

Zakelijke lening voor een bedrijfspand: de voorwaarden

Zoek je een zakelijke lening voor de aankoop van een pand? Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de voorwaarden die er gelden. In veel gevallen zullen de geldverstrekkers bijvoorbeeld maximaal 70% tot 90% van de waarde van het pand financieren. Je zal de rest van de aankoop uit eigen middelen moeten doen. Houd er rekening mee dat het kan gaan om flinke bedragen. Wil je bijvoorbeeld een pand kopen ter waarde van €500.000? Bij 10% tot 30% aan eigen financiering gaat het om €50.000 tot €150.000.

Let op: een zakelijke lening zonder onderpand is doorgaans een stuk duurder dan een hypotheek mét onderpand. Een geldverstrekker loopt meer risico als hier geen onderpand tegenover staat. Gebruik het pand dat je wilt aankopen als onderpand, zodat je bijvoorbeeld een lagere rente betaalt.

De lening voor een bedrijfspand vraagt om meer voorwaarden dan een ander zakelijk krediet. Veel geldverstrekkers willen weten hoeveel omzet je maakt, hoeveel winst je maakt en welke andere zakelijke kredieten of verplichtingen je hebt. Je zal de jaarcijfers van eerdere jaren moeten laten zien, het liefst ondertekend door een boekhouder of een accountant.

bedrijfspand kopen: de bedrijfshypotheek

Een bedrijfspand kopen met een lening doe je met een bedrijfshypotheek. Geldverstrekkers bieden deze onder hun eigen voorwaarden aan. De looptijd bedraagt vaak 10 tot 20 jaar. In die periode betaal je het bedrag dat je leent terug, inclusief de rente die de geldverstrekker berekent.
Tip: zoek je een zakelijke lening voor een bedrijfspand, omdat je dit wilt verbouwen? Houd er rekening mee dat de maximale looptijd daarvoor vaak wat korter is, bijvoorbeeld 10 jaar. Het bedrag dat je wilt lenen is waarschijnlijk lager, waardoor de maandlasten per maand niet te hoog op zullen lopen.

De rente over de bedrijfshypotheek is zakelijk aftrekbaar. Je trekt de rente die je betaalt over de zakelijke lening voor het pand af van de winst die je maakt. Dat geldt zowel voor de vennootschapsbelasting van een BV als voor de inkomstenbelasting van een eenmanszaak.

Bedrijfspand kopen met een lening

Je kunt het bedrijfspand kopen met een lening. Het gaat om een bedrijfshypotheek, waarvoor de geldverstrekker goed kijkt naar de jaarcijfers van de afgelopen jaren.

Tip: betaal je op dit moment huur voor het pand waar je in zit? Geef het de geldverstrekker duidelijk aan. Dit bedrag per maand zal je straks besparen, als je een eigen pand koopt. Het maakt soms net iets meer mogelijk, omdat er meer werkkapitaal beschikbaar is om de lasten van de bedrijfshypotheek mee te voldoen.

Andere categorieën over zakelijk financieren