Financiering voor MKB: krediet of lening?

Om als mkb’er te groeien en investeren heb je extra kapitaal nodig. Geld lenen kan je bedrijf verder helpen, maar wat is een goede financiering voor bedrijven in het mkb? Ontdek de mogelijkheden bij Directgeld-lenen.nl en vind eenvoudig de beste kredietverstrekker voor jouw bedrijf.

 • Het bedrijf is gevestigd in Nederland
 • De onderneming heeft een Nederlandse zakelijke bankrekening
 • Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • De eigenaar woont in Nederland
 • De jaaromzet bedraagt minimaal €50.000

Tip: alleen door verschillende offertes op te vragen, kan je de leningen zorgvuldig met elkaar vergelijken.

Yeaz! zakelijke lening

 • Group 16 tot €50.000 lenen
 • onbeperkte looptijd

SwishFund zakelijke lening

 • Group 16 tot €1.000.000 lenen
 • 24 maanden looptijd

KredietVooruit zakelijke lening

 • Group 16 tot €250.000 lenen
 • 6 maanden looptijd

Hoeveel wil je lenen?
€ 100.000
€ 5.000 € 1.000.000
Looptijd
60 maanden
1 maand 240 maanden
Rentepercentage
10%
1% 30%
Maandelijkse kosten € 222
Totale kosten € 12,123
Rente te betalen € 789.99
ZAKELIJKE LENINGEN, VOORBEELDEN
Looptijd lening (maanden)69
Voorbeeld geleend kapitaal€15,000€25,000
Voor elke geleende euro betaald u€0.17€0.24
Totale kosten lening€2,550€6,000
Administratie- en aanvraagkostenAfhankelijk van de aanbieder kan een lening verstrekker een toeslag van 0,25% tot 2,5% vragen.

Waarom geld lenen als mkb’er?

Heb je niet voldoende liquiditeit om je bedrijf te laten groeien of zelfs draaiende te houden? Met extra kapitaal kan je openstaande facturen van crediteuren betalen of extra voorraad inkopen. Ook kan je het geld gebruiken om te investeren in je bedrijf. Denk aan marketing activiteiten, het aannemen van extra personeel of de aanschaf van nieuwe apparatuur.

Wat betekent mkb?

Mkb staat voor Midden- en Kleinbedrijf. Een bedrijf behoort tot het mkb als er maximaal 250 mensen werken en de jaaromzet maximaal € 50 miljoen en/of het balanstotaal maximaal € 43 miljoen is.

3 mogelijkheden voor financieren van mkb

Wil je geld lenen als MKB’er? Er zijn verschillende manieren om tegemoet te komen aan deze financieringsbehoefte. De meest bekende financieringsvormen voor mkb-ondernemers zijn:

 • Mkb-lening afsluiten
 • Zakelijk krediet aanvragen
 • Mkb-krediet aanvragen bij de overheid

Mkb-lening

spaarvarken met telefoon, notitieblok en geld

Als mkb-ondernemer kan je een zakelijke lening aanvragen. Vooral geld lenen via online kredietverstrekkers is een goede mogelijkheid voor mkb’ers. Veel mkb’ers krijgen namelijk maar lastig een lening bij een bank. Dit komt door de strenge eisen, die vaak tijdrovend en duur zijn voor iemand in het middenbedrijf of kleinbedrijf. Online kredietverstrekkers werken doorgaans met hele andere voorwaarden, waar een kleiner bedrijf makkelijker aan voldoet.

Een mkb-lening is geschikt als je eenmalig een investering wilt doen en weet hoeveel geld je ongeveer nodig hebt. Je sluit een lening af voor een vast bedrag en betaalt dit (inclusief rente) terug in maandelijkse termijnen over een afgesproken looptijd.

Zakelijk krediet aanvragen als mkb’er

Zakelijke leningen zijn niet de enige mogelijkheid. Als mkb’er kun je ook een zakelijk krediet aanvragen. Dit krediet is handig voor ondernemers die meer flexibiliteit willen of tijdelijke liquidititeitstwekorten willen opvangen. Bij deze leenvorm spreek je een kredietlimiet af en tot deze grens kun je onbeperkt geld opnemen en aflossen. Het is in principe een rekening-courant krediet waarbij je tot een afgesproken limiet rood kunt staan.

Voor dit mkb-krediet gelden ook enkele voorwaarden, al verschillen deze per situatie en kredietverstrekker. Vaak moet je minstens een jaar actief zijn als ondernemer, je jaarcijfers kunnen doorgeven en financieel gezond zijn.

Lening of krediet aanvragen als mkb’er

Wil je een zakelijke lening of zakelijk krediet aanvragen? Bij Directgeld-lenen.nl vind je in een aantal stappen een aanbieder die bij jouw wensen past.

 1. Zet je wensen op een rij. Hoeveel geld wil je lenen? Wil je eenmalig lenen of doorlopend geld kunnen opnemen? En hoeveel kun je maandelijks aflossen?
 2. Bekijk het aanbod en vergelijk de beste financiers met elkaar.
 3. Vraag een vrijblijvende offerte aan bij de geldverstrekker van je keuze. Houd er rekening mee dat je als startende ondernemer soms meer of andere documenten moet aanleveren dan als bestaande ondernemer. Waar precies om gevraagd wordt, verschilt per financier.
 4. De aanbieder controleert je aanvraag. Is alles akkoord, dan ontvang je een offerte.
 5. Neem de offerte en de bijgesloten voorwaarden goed door. Zodra je akkoord gaat, sluit je de lening officieel af.

Subsidie van de overheid: het mkb-krediet

Naast de zakelijke leningen en kredieten kun je als mkb’er ook aanspraak maken op een regeling van de overheid: het mkb-krediet. Dit mkb-krediet, ook wel BMKB genoemd, maakt het voor mkb’ers makkelijker om geld te lenen en hun bedrijf te helpen groeien. Het is specifiek bedoeld voor startende en bestaande ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Je kunt de lening aanvragen voor bedragen van € 50.000 tot 250.000 met een looptijd van 1 tot 10 jaar. Net als bij andere leningen betaal je iedere maand aflossing en rente.

MKB-krediet aanvragen

Het aanvragen van de BMKB gebeurt via kredietverstrekkers. Wil je gebruikmaken van dit mkb-krediet? Vraag dan bij de aanvraag van een lening of krediet of de geldverstrekker een borgstellingskrediet verleent.

De geldverstrekker besluit vervolgens of hij een BMKB verstrekt en onder welke voorwaarden. Gaat hij akkoord? Dan onderhandel je met hem over de kredietvoorwaarden. De geldverstrekker moet tijdens de onderhandeling wel rekening houden met de BMKB voorwaarden. Zodra de offerte is ondertekend meldt de financier het verleende mkb-krediet aan bij de RVO.

Vergelijk en vind de beste deal

Geld lenen als mkb’er? Bekijk kredietverstrekkers van zakelijke leningen op Directgeld-lenen.nl en kies met welke financier je in zee gaat. Door aanbieders te vergelijken, bespaar je eenvoudig op je zakelijke lening. Kijk daarnaast ook of je in aanmerking komt voor het mkb-krediet van de overheid.