Geld lenen tegen de laagste rente

op basis van 0 beoordelingen

Geld lenen tegen de laagste rente? Ben jij ook benieuwd waar je geld kunt lenen tegen de laagste rente? Wij vertellen je in dit artikel hoe de rente op een lening wordt bepaald. We vertellen bij welke kredietverstrekkers je kunt lenen tegen de laagste rente. En we geven je tips om zelf de laagste rente te vinden.

een trechter met een euro teken
|

Geld lenen tegen de laagste rente

Om te ontdekken waar je kunt lenen tegen de laagste rente, willen we eerst kijken naar hoe de rente op een lening wordt bepaald. Zoals je wellicht weet staat de rente op een lening niet stil, maar schommelt voortdurend. Daarnaast verschillend de rentetarieven van een doorlopend krediet en een persoonlijke lening van elkaar. En dan zit er nog een verschil in de rentepercentages die de kredietverstrekkers vragen.

Een kredietverstrekker bepaald de rente op een lening aan de hand van een vijftal factoren: marktwaarde, hoogte lening, onderpand, risicoprofiel en overlijdensverzekering. We lopen de factoren stuk voor stuk met je door.

De marktrente

Met de marktrente wordt eigenlijk de inkoopprijs van geld uitgedrukt. Het is de rente die kredietverstrekkers zelf moeten betalen over geld. Hoe hoger de marktrente is, hoe meer rente zij ook door zullen berekenen naar jou en mij wanneer we geld willen lenen.

Als maatstaf voor deze marktrente worden vaak de Euribor tarieven gehanteerd. Dit zijn tarieven waartegen 57 Europese banken elkaar onderling leningen verstrekken. Elke dag worden deze tarieven opnieuw bepaald. Stijgen de Euribor tarieven, dan zal de marktrente ook stijgen. Wat vervolgens weer doorberekend wordt in de rente op de lening voor de consument. Verderop in dit artikel lees je meer informatie over de Euribor rente tarieven.

Hoogte van het te lenen bedrag

Over het algemeen kunnen we stellen: hoe hoger het te lenen bedrag, hoe lager de rente. De reden hiervoor is dat banken eenmalig handling costs maken voor het opstellen van een lening. Sluit je in één keer een flink bedrag af, dan hoeft er over dat gehele bedrag maar één keer kosten gemaakt te worden. Hoe hoog of laag het bedrag is maakt niet uit, de handling costs zijn altijd gelijk. Ze bestaan namelijk uit kosten voor een adviesgesprek en administratieve kosten.

Wel of geen onderpand

Stel je leent geld voor een huis, dan kan je ervoor kiezen je huis als onderpand te gebruiken. Dit geeft de bank meer zekerheid dan wanneer je een lening afsluit zonder onderpand. Rentetarieven op een persoonlijke lening zijn hoger dan de hypotheekrente, om deze rede.

Het risicoprofiel

Wanneer je een lening aanvraagt, wordt er een risicoprofiel van je gemaakt. In dit risicoprofiel worden vragen beantwoord over je leeftijd, inkomen, lopende krediet en je kredietverleden. De gegevens helpen de bank om een statistische inschatting te maken van de kans dat jij de lening op tijd en volledig kunt terugbetalen. Hoe hoger het risico voor de bank is dat jij de lening niet terug kunt betalen, hoe hoger de rente zal zijn.

Wel of geen overlijdensverzekering

Het feit of je wel of geen overlijdensverzekering hebt speelt ook een kleine rol in het bepalen van de rente. Je betaalt een iets hogere rente wanneer je er ook een overlijdensverzekering bij afsluit. Kom je te overlijden terwijl je de lening nog niet hebt afbetaald, dan komt deze te vervallen.

Het belangrijkste wat je kunt doen om een goede en goedkope lening te vinden, is de leningen met elkaar vergelijken.

Leningen vergelijken

Het belangrijkste wat je kunt doen om een goede en goedkope lening te vinden, is de leningen met elkaar vergelijken. Het vergelijken van leningen kan je niet doen voordat je weet welke leenvorm je wilt afsluiten. Ook zal je een indicatie moeten hebben van het bedrag dat je wilt gaan lenen en de looptijd waartegen je de rente wilt afsluiten (in het geval van een persoonlijke lening). We geven nog heel kort de belangrijkste gegevens weer van een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is de meest flexibele leenvorm die er is. Je kiest in overleg met de kredietverstrekker een maximaal leenbedrag. Vervolgens ben je er vrij in op welk moment je welk bedrag opneemt of aflost. Ook het geld dat je al eens hebt afgelost mag je opnieuw opnemen. Je betaalt alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk geleend hebt, dus niet over het totale leenbedrag. Extra aflossen kan altijd boetevrij.

De rente is bij een doorlopend krediet variabel. Dat betekent dat deze kan dalen en stijgen gedurende de periode dat jij de lening aan het aflossen bent. Omdat je het geld dat je hebt afgelost weer opnieuw mag opnemen is van te voren niet te zeggen wanneer je de lening precies zal hebben afgelost. Vaak duurt het aflossen van een doorlopend krediet wat langer dan bij een persoonlijke lening, omdat je geld opnieuw kunt blijven opnemen.

Persoonlijke lening

Waar het doorlopend krediet erg flexibel is, geeft de persoonlijke lening juist weer zekerheid en stabiliteit. Je weet nog voordat je de lening afsluit precies waar je aan toe bent. De rente voor een persoonlijke lening staat vast. In samenspraak met de kredietverstrekker bepaal je het leenbedrag en de looptijd waarin je de lening wil aflossen. Afgeloste bedragen zijn niet opnieuw op te nemen. Kortom, je weet dus precies wat je per maand kwijt zal zijn een rente en aflossing en wanneer je volledig hebt afgelost.

Tegenwoordig is het bij de meeste kredietverstrekkers ook voor een persoonlijke lening gewoon mogelijk om boetevrij extra af te lossen. Leen je het geld voor een verbouwing of het verbeteren van je koopwoning? Dan mag je de rente aftrekken van de inkomstenbelasting.

Juiste leenbedrag

Heb je een keuze gemaakt en weet je welke leenvorm voor jou het meest interessant is? Dan kan je nu een inschatting maken van het bedrag dat je wil gaan lenen. Ga je bijvoorbeeld je huis verbouwen, probeer dan zo precies mogelijk in te schatten hoeveel dit zal gaan kosten. Te weinig lenen is niet prettig, omdat je dan wellicht een extra lening af zal moeten sluiten en dat kost geld. Maar te veel lenen is ook niet de bedoeling, uiteindelijk zal ook dat geld, nu plus rente, terugbetaald moeten worden.

Start vergelijken

Nu je weet welke lening je wil afsluiten en welk leenbedrag je wil lenen, kunnen we beginnen met het vergelijken van de leningen. Let er hierbij op dat je van iedere lening de rentetarieven bekijkt voor dezelfde looptijd en hetzelfde leenbedrag. Controleer ook altijd de voorwaarden die gesteld worden aan een lening. Misschien zijn de voorwaarden in jouw geval niet gunstig en kies je liever voor een andere lening. Mag je bij deze kredietverstrekker boetevrij extra aflossen? En wat gebeurd er met de restschuld op het moment dat je komt te overlijden terwijl de lening niet volledig is afgelost?

Vind de laagste rente: 3 tips!

Tip 1: Kies de juiste leenvorm
De rente die je betaalt is afhankelijk van de leenvorm die je kiest. Let er op dat de rente van een persoonlijke lening vaststaat en die van een doorlopend krediet variabel is.

Tip 2: Kies het juiste leenbedrag
De hoogte van het leenbedrag is vaak van invloed op de rente die je betaalt op de lening. Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager de rente. Zoals we al eerder aangegeven hebben komt dat doordat de administratiekosten en advieskosten voor het afsluiten van elke lening gelijk zijn. Leen je een lager bedrag, dan zullen die kosten zwaarder meewegen in de rente. Laat je niet misleiden door lage rentetarieven bij een een hoog leenbedrag. Uiteindelijk moet het gehele leenbedrag ook terugbetaald worden. Leen je een groter bedrag, dan zal de looptijd waarschijnlijk langer zijn en ben je langer aan het afbetalen en langer rente aan het betalen.

Tip 3: Meld een onderpand
Er zijn kredietverstrekkers die korting geven wanneer je aangeeft dat je een onderpand hebt. Ben je eigenaar van een woning, dan kan je woning dienen als onderpand voor de bank. Aan die korting kunnen wel weer gevolgen zitten. Zo kan het zijn dat je niet kunt verhuizen zonder eerst toestemming te vragen aan de kredietverstrekker. Ben je van plan je huis als onderpand te gebruiken en korting te krijgen? Controleer dan eerst even wat de voorwaarden zijn.

Rentetarieven doorlopend krediet

We vergelijken de actuele rentestanden voor een doorlopend krediet. Kies je voor deze leenvorm dan heb je te maken met variabele rente. Deze kan gedurende de looptijd van de lening zowel stijgen als dalen. Hieronder zie je de hoogste en laagste rentestanden per kredietverstrekker weergegeven worden. Hoe hoog de rente is die jij moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen, je leeftijd, soort dienstverband, woonsituatie, bestaande leningen en leen verleden.

Directa Flex en Zeker

Via Santander
 • Group 16 €5000 tot €60.000 lenen
 • 64 tot 96 maanden looptijd
rente vanaf1,50%

Qander Flex en Zeker

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf1,50%

Rentetarieven persoonlijke lening

We vergelijken ook de actuele rentestanden van een persoonlijke lening. Wanneer je kiest voor een persoonlijke lening weet je dat de rentestand gedurende de looptijd van de lening gelijk zal blijven, deze staat namelijk vast. In onderstaande tabel worden de hoogste en laagste rentestanden per kredietverstrekker weergegeven. Hoe hoog de rente is die jij moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen, je leeftijd, soort dienstverband, woonsituatie, bestaande leningen en leen verleden.

Directa persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €60.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,70%

Qander persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf8,70%

BNP Paribas persoonlijke basis lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 6 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf8,50%

Defam persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,40%

Defam Huiseigenarenkrediet

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,50%

Lender & Spender persoonlijke lening

 • Group 16 €2500 tot €25.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,50%

Freo persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 6 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf6,80%

Lloyds Bank persoonlijke lening

 • Group 16 €5000 tot €50.000 lenen
 • 24 tot 60 maanden looptijd
rente vanaf6,70%

Defam GreenLoans duurzaamheidslening

 • Group 16 €5000 tot €50.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf6,60%
Laagste rente

Santander persoonlijke lening

 • Group 16 €2500 tot €50.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf10,40%

Defam persoonlijke lening premium

 • Group 16 €5000 tot 75.000 lenen
 • 12 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf7,50%

Euribor rente tarieven

Voordat we het hebben over Euribor rente tarieven, leggen we eerst aan je uit waar de afkorting Euribor voor staat. Euribor staat voor: Euro Interbank Offered Rate. De Euribor bestaat sinds 1999. Het is de rente waartegen een groot aantal Europese banken onderling leningen aan elkaar verstrekken. Elke ochtend van maandag tot en met vrijdag, om 11.00 CET, wordt de Euribor rente bekend gemaakt voor ten minste een vijftal looptijden. Alle deelnemende partijen worden op de hoogte gesteld. Vervolgens krijgt ook de pers de nieuwe rentestanden te horen.

De economische omstandigheden zoals groei of krimping van de economie en de hoogte van de inflatie zijn van invloed op de hoogte van de Euribor rente tarieven. Ook voor het vaststellen van rentes voor hypotheken en spaarrekeningen wordt de Euribor gebruikt.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

 • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
 • Gratis & up-to-date advies
 • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een zelf overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike bezig zijn Wft Basis en Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Wat kost geld lenen?
een bonnetje

Wat kost geld lenen?

Aflossing van lening berekenen
een kaart met een euro teken er op

Aflossing van lening berekenen

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Hoe werkt een lening in box 3?
een stapel biljetten

Hoe werkt een lening in box 3?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek

Ook interessant

Waarvoor kan je geld lenen?
een vergrootglas met euro lenen teken

Waarvoor kan je geld lenen?

Wat als ik ga trouwen, samenwonen, verhuizen, scheiden
een trouwring

Wat als ik ga trouwen, samenwonen, verhuizen, scheiden

Wat kost een kind?
2 kinderen

Wat kost een kind?

0 reacties

Submit a comment

Naar boven