In 5 stappen een lening aanvragen

based on 1 review

Een lening aanvragen doe je niet zomaar, daar komt veel bij kijken. Welk type lening past het beste bij jouw situatie? Welke documenten moet je allemaal opsturen en hoelang duurt het dan voor je weet of je aanvraag is goedgekeurd? Zomaar wat vragen waar iedereen het antwoord op wil weten. Wij leggen je in 5 eenvoudige stappen uit hoe jij een lening aan vraagt.

een euro biljet
|

Persoonlijke lening of minilening

Voordat je een lening aan gaat vragen is het natuurlijk eerst de vraag voor welke type lening je wilt gaan. Wij leggen kort de verschillende leenvormen aan je uit.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de meest stabiele vorm van geld lenen. Dit komt doordat je voordat je de lening afsluit een aantal zaken al vast hebt staan. Allereerst heb je te maken met een vaste rente, deze kan niet meer stijgen of dalen in de tijd dat jij de lening aflost. Voordat je de lening afsluit, bespreek je met de kredietverstrekker welk bedrag je wil gaan lenen. Dit bedrag wordt direct en volledig op je rekening gestort. Vervolgens betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Op deze manier is ook de looptijd van de lening al vast te stellen en weet je dus al wanneer je de lening volledig hebt afgelost. Afgeloste bedragen zijn later niet opnieuw weer op te nemen. Dit heeft als voordeel dat je de lening ook echt op de vastgestelde datum hebt afgelost en dit niet kunt uitstellen. Leen je het geld voor een verbouwing of het verbeteren van je koopwoning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Leen je het geld voor een verbouwing of het verbeteren van je koopwoning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Om in aanmerking te komen voor een lening dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. We vragen je daarom op voorhand om te bevestigen dat je in het verleden niet in achterstand bent geweest op een lening of krediet. Aanvragen worden onder andere getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Resultaat
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag
€ 10.000,00
Rente
7,7%
Looptijd
60 maanden
Maandbedrag
€ 199,28
Totaalbedrag
€ 11.956,80

Bij het bedrag staat de laagst mogelijke rente aangegeven die de kredietverstrekker kan aanbieden.

Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Minilening

Er bestaan situaties dat een persoonlijke lening aanvragen erg lastig wordt. Denk bijvoorbeeld eens aan een negatieve BKR registratie die je in de weg zit of het feit dat je geen contract of inkomen hebt op dit moment. Gelukkig is er dan alsnog een mogelijk om een relatief klein bedrag tot 1500 euro te lenen in de vorm van een minilening. Dit relatief kleine bedrag los je vervolgens ook snel weer af, in maximaal 62 dagen. Het aanvragen van een minilening gaat enorm snel en eenvoudig. In 7 minuten heb je online, zonder allerlei documenten te moeten versturen, je aanvraag ingediend. Wordt deze goedgekeurd, dan staat het bedrag binnen 24 tot 48 uur op je rekening. Let er wel op dat de rentetarieven die gevraagd worden voor een minilening maximaal 13.99% mogen bedragen. Dat is een stukje hoger dan de rente voor een persoonlijk lening. Maar wanneer het jou op dit moment uit de brand helpt, kan het toch verstandig zijn een minilening af te sluiten.

Online kredietverstrekkers hebben geen groot kantoornetwerk, met veel medewerkers wat gefinancierd moet worden. Op die manier kunnen zij leningen tegen een lager rentetarief aanbieden dan de grote, bekende banken.

Lening aanvragen in 5 stappen

Een lening aanvragen hoeft niet ingewikkeld te zijn, wanneer je goed weet wat je wil lenen, in welke vorm en tegen welke looptijd. Het aanvragen kan tegenwoordig volledig online. Een groot voordeel vinden wij. Zo kan het nu op je eigen tijd en zonder de druk van de kredietbemiddelaar aan de overkant van de tafel. Maak gebruik van deze vrijheid door de tijd te nemen verschillende offertes goed door te lezen en met elkaar te vergelijken. Daar komt bij dat online kredietverstrekkers geen groot kantoornetwerk hebben, met veel medewerkers wat gefinancierd moet worden. Op die manier kunnen zij leningen tegen een lager rentetarief aanbieden dan de grote, bekende banken. Dan vertellen we je nu snel hoe dat online aanvragen van een lening precies in zijn werk gaat.

Stap 1: Kom je in aanmerking voor een lening?

Je komt in aanmerking voor een lening wanneer je ouder dan 18 jaar bent en nog geen 70 jaar oud. Ook is het van belang dat je aan kunt tonen dat je een inkomen hebt en in Nederland woont.

Stap 2: De lening aanvragen

Je kunt ervoor kiezen volledig online je lening aan te vragen, maar in de meeste gevallen kan je altijd contact opnemen wanneer je de voorkeur geeft aan persoonlijk contact. Voor het aanvragen van een lening zal je de volgende gegevens paraat moet hebben:

 • Persoonsgegevens
 • Inkomsten (dienstverband, ingangsdatum contract, netto maandinkomen)
 • Uitgaven (woonlasten, alimentatie, overige leningen)

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan komt de lening op naam van jullie beiden te staan. Er zijn dan twee contractanten. Beiden zijn jullie verantwoordelijk voor het volledig aflossen van de lening.

Stap 3: De aanvraag wordt getoetst

Een lening aangaan kan alleen verantwoord gebeuren wanneer je nu en in de toekomst voldoende financiële middelen hebt om de lening ook af te lossen. De bank neemt hierin haar verantwoordelijkheid en toetst daarom bij het BKR je persoonlijke financiële situatie. Blijkt nou dat de lening niet bij jouw situatie past, of dat het aangevraagde leenbedrag te hoog is? Dan krijg je dit van de bank te horen en wordt de aanvraag afgekeurd. Stijgt je inkomen of dalen je vaste lasten, dan kan je opnieuw een aanvraag indienen. Past de aanvraag wel direct bij jouw situatie, dan wordt deze goedgekeurd.

Stap 4: Je ontvangt een offerte

Nadat de aanvraag is goedgekeurd ontvang je meestal binnen een paar werkdagen een offerte via de mail. Neem ruim de tijd om deze offerte door te nemen. Vergelijk deze offerte eventueel met offertes die je bij andere kredietverstrekkers hebt opgevraagd. Twijfel je nog of wil je niet akkoord gaan met de offerte? Dan hoef je verder niet te doen. Wil je wel akkoord gaan met deze offerte? Dan mag je die ondertekend terug sturen. Hierbij stuur je de volgende aanvullende documenten mee:

 • Salarisspecificatie, waarmee je inkomen wordt vastgesteld
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Eventueel: jaarrekening van afgelopen twee jaar als je eigen zaak hebt
 • Eventueel: brief ‘beëindigen andere lening’ wanneer je lening oversluit
 • Eventueel: verblijfsdocument voor nationaliteiten van buiten de EU

Stap 5: Controle documenten

Nadat je de ondertekende offerte en aanvullende documenten hebt teruggestuurd, worden deze door een medewerker van de bank gecontroleerd. Je zal binnen een paar werkdagen bericht ontvangen ter bevestiging van de goedgekeurde aanvraag. Dat is direct het moment dat jij de lening kunt gaan gebruiken. Ook na de aanvraag en goedkeuring mag je elk moment contact opnemen met de kredietverstrekker. Zij zullen ook daarna je vragen blijven beantwoorden.

Documenten versturen

Nog even alle documenten op een rijtje die de kredietverstrekker van jou nodig heeft, van de aanvraag tot de goedkeuring.

 1. Persoonsgegevens
  Deze kan je tonen in de vorm van een kopie van een geldig legitimatiebewijs. Onder een geldig legitimatiebewijs vallen een ID-kaart, nieuw paspoort of rijbewijs. Vergeet niet een foto van de achterkant mee te sturen, waarop je handtekening zichtbaar is.
 2. Inkomsten
  Maak een kopie van een recente specificatie, niet ouder dan twee maanden, van het hoofdinkomen. Hierbij kan je gebruik maken van een salarisstrook, pensioen- of uitkeringsspecificatie. Zorg in het geval van een salarisstrook dat de volgende zaken zichtbaar zijn: het type dienstverband, de ingangsdatum van het contract en het netto maandinkomen.
 3. Uitgaven
  Maak een kopie van een recent bankafschrift, niet ouder dan twee maanden, van een bijschrijving van je salaris en afschrijving van de woonlasten. Betaal je alimentatie of heb je overige leningen die je afbetaald? Zorg ervoor dat die ook op het afschrift staan. Een uitdraai van internetbankieren maken mag ook, zolang je deze maar in een PDF format download en meestuurt.
 4. Aangifte inkomstenbelasting
  Maak een kopie van de aangifte van je inkomstenbelasting van het afgelopen jaar. Heb je een eigen zaak? Dan zal je een jaarrekening mee moeten sturen van de afgelopen twee jaar.
 5. Brief ‘beëindigen andere lening’
  Besluit je een andere lening over te sluiten? Stuur dan ter bevestiging hiervan een kopie van deze brief ter beëindiging mee.
 6. Verblijfsvergunning
  Het is nodig een kopie van je verblijfsvergunning mee te sturen wanneer je een Zwitserse nationaliteit hebt of een nationaliteit van buiten de Europese Unie/ de EER-landen.

Goedkeuring lening aanvraag

Wanneer je de lening hebt aangevraagd hoop je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk wordt goedgekeurd en je gebruik kunt gaan maken van de lening. In de praktijk zal je tweemaal een aantal (2 à 3) werkdagen op de kredietverstrekker moeten wachten. Nadat jij je aanvraag hebt ingediend zal deze beoordeeld moeten worden. Wordt deze goedgekeurd, dan ontvang je een offerte. Ga je vervolgens akkoord met de offerte? Dan stuur je de aanvullende gegevens en de ondertekende offerte terug. Vervolgens wacht je weer een aantal (2 à 3) werkdagen tot de aanvraag definitief wordt goedgekeurd. Is dit ook goedgekeurd, dan ontvang je hiervan een bevestiging en kan je de lening gaan gebruiken.

Goedkoopste lening aanvragen

Terwijl je nog op zoek bent naar een geschikte lening, of misschien op het punt staat er één af te sluiten is het goed nog even te controleren of je ook daadwerkelijk de goedkoopste lening hebt gevonden. Dit kan je doen aan de hand van de volgende 5 handige tips.

Tip 1: Vergelijk verschillende offertes

We hebben het al eerder in het artikel aangegeven: het belang van vergelijken. Pas wanneer je bij verschillende kredietverstrekkers een lening aanvraagt, krijg je een eerlijk beeld van wat een dure of juist goedkope lening is. Bij zo’n aanvraag geef je jouw specifieke situatie door en krijg je te horen wat jij aan rente zal moeten betalen. Dit is zo op een eerlijke manier te vergelijken met het rentetarief van een andere lening. 

Tip 2: Kies de juiste voorwaarden

Naast de rentes met elkaar vergelijken is het ook goed om de voorwaarden goed door te nemen. Het zal even wat tijd kosten, maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Controleer of het mogelijk is boetevrij extra af te lossen. Kijk of verzekeringen inbegrepen zitten in de prijs, of dat je verplicht bent deze af te sluiten. 

Tip 3: Kies de juiste looptijd

Kies je een persoonlijke lening dan kies je ook een looptijd waarin je de lening zal gaan aflossen. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten zijn. Maar, laat je er niet door misleiden. Doordat je langer over het aflossen doet, betaal je ook langer rentekosten. Zo wordt de lening uiteindelijk duurder dan wanneer je de looptijd zo kort mogelijk houdt. 

Tip 4: Vraag aan met extra rentekorting

Ben je eigenaar van een woning? Dan kom je bij sommige kredietverstrekkers in aanmerking voor een korting die alleen geldt voor huiseigenaren. Je gebruikt je eigen woning dan namelijk als onderpand. Vaak gelden er wel speciale voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld je huis niet verkopen zonder eerst toestemming te vragen aan de kredietverstrekker. Oftewel, lees je ook in dit geval weer goed in. 

Tip 5: Ga extra aflossen

Een persoonlijke lening mag bij bijna elke kredietverstrekker vervroegd afgelost worden, zonder dat daar een boete aan kleeft. Het voordeel aan extra aflossen is dat je de looptijd van de lening er mee inkort. Hierdoor betaal je minder lang rentekosten en bespaar je uiteindelijk op je lening. 

Trap niet in deze valkuilen

Een lening aanvragen doe je niet zomaar even. Je wil graag een weloverwogen besluit maken, zonder in valkuilen te trappen. Daarom zetten wij deze voor je op een rij.

 • Neem de tijd
  Wanneer er gevraagd wordt of je op kantoor kunt langskomen of er moet iemand bij jou thuis langskomen, teken dan nooit direct een offerte. Vraag zo’n offerte altijd mee naar huis en neem minimaal 7 dagen bedenktijd. Gaat een kredietverstrekker hier niet mee akkoord, dan heeft hij mogelijk wat te verbergen.
 • Controleer op instaprentes
  Het kan zijn dat er sprake is van een instap- of tijdelijke rente. Deze wordt vervolgens stapsgewijs verhoogd. Is dit het geval, dan is het goed om uit te rekenen wat de lening je over de gehele looptijd gaat kosten aan rente. Enkel op die manier is het nog te vergelijken met andere leningen die een stabiele rente hebben.
 • Verzekeringen
  Het kan zijn dat je verplicht wordt een overlijdensverzekering af te sluiten. Deze prijs betaal je dan waarschijnlijk bovenop het bedrag dat je maandelijks gaat betalen aan rente en aflossing.
 • Fiscaal voordeel
  Let er op of er in de prijsberekeningen gerekend wordt met een fiscaal voordeel van 52%. Deze fiscale aftrek is alleen mogelijk wanneer je het geld gebruikt voor het verbeteren of verbouwen van je koopwoning. Gebruik je het voor een ander doeleinde dan zijn de prijzen die genoemd worden dus niet reëel voor jou.

Lening oversluiten

Een lening oversluiten kan je best wat geld besparen op jaarbasis. Heb je je lening in het verleden tegen een hoog rentepercentage afgesloten, dan heb je grote kans dat je op dit moment te veel betaald voor je lening. Een lening oversluiten is met name interessant wanneer er nog een behoorlijk deel van de lening afgelost moet worden en de looptijd nog even duurt.

Specifieke informatie over een bepaald type lening oversluiten is op onze website ook te vinden op de volgende pagina’s:

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment