Kan je als Nederlander geld lenen in België?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je weten of je als Nederlander geld kunt lenen in België? Laten we meteen met de deur in huis vallen: als Nederlander in België geld lenen is meestal niet mogelijk.

een vlag niet ingewikkeld
|

In België geld lenen als Nederlander is alleen mogelijk in een beperkt aantal situaties, die we in dit artikel bespreken. Ook geven we een aantal alternatieven als een lening in België aanvragen als Nederlander niet mogelijk is in jouw situatie.

Is geld lenen in België mogelijk voor Nederlanders?

Geld lenen in België is als Nederlander slechts mogelijk in twee situaties: 

  • Je bent getrouwd met een Belgische partner.
  • Je hebt werk en inkomen in België.

In alle andere gevallen is als Nederlander geld lenen in België vrijwel onmogelijk.

Waarom lening aanvragen België als Nederlander?

Waarom zou je als Nederlander een lening willen afsluiten in België? Een lening in België als beste oplossing zien, kan verschillende redenen hebben. De twee meest voorkomende redenen zijn:

  • Een lagere rente
  • Een negatieve BKR-registratie in Nederland

Lage rente

Onterecht wordt vaak gedacht dat de rentetarieven in België lager zijn dan in Nederland. Of dat je zelfs zonder rente geld kunt lenen in België. In de praktijk is de rente bij Belgische banken en andere aanbieders over het algemeen vergelijkbaar met de rente in Nederland

Kan je in een specifieke situatie wel de laagste rente krijgen in België? Belgische kredietverstrekkers verstrekken doorgaans geen leningen aan Nederlanders die in België willen lenen. Het risico voor een kredietverstrekker is namelijk veel te groot. Belgische kredietverstrekkers lopen het risico dat je een lening afsluit en vervolgens niet voldoet aan de gestelde voorwaarden, zoals het terugbetalen van het leenbedrag, en van de radar verdwijnt.

BKR-registratie België

Een andere reden waarom mensen overwegen in België te lenen, is een negatieve BKR-registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Nederland. Nederlandse kredietverstrekkers zijn verplicht het BKR te raadplegen bij de aanvraag van een officiële lening of officieel krediet. Deze BKR-check vindt plaats om de kredietwaardigheid van de aanvrager te beoordelen. Als je een negatieve registratie hebt, kan het moeilijk zijn om in Nederland goedkeuring voor een lening te krijgen. Veel kredietverstrekkers zullen je aanvraag afwijzen met een negatieve BKR-notering.

Vaak wordt gedacht dat een BKR-registratie niet gecheckt wordt of terug te vinden is in België. Maar Belgische kredietverstrekkers hebben toegang tot een vergelijkbaar systeem, namelijk Accis. Dat is het samenwerkingsverband voor Europese kredietverstrekkers. Dit betekent dat je geen BKR-toetsing kunt ontwijken door in België geld te lenen.

Alternatieven voor snel geld lenen in België als Nederlander

Als je in Nederland geen lening kunt krijgen vanwege een negatieve BKR-registratie, zijn er alternatieven waarvoor je niet de grens over hoeft. 

Onderhandse lening in plaats van geld lenen België

Een van deze opties is onderhands lenen, waarbij je geld leent van vrienden of familie. Het proces van een onderhandse lening is vergelijkbaar met het afsluiten van een consumptief krediet bij een bank of kredietverstrekker, maar er vindt geen BKR-controle plaats.

Het is wel aan te raden om een formele leenovereenkomst op te stellen. Hierin worden alle details, zoals het leenbedrag, het rentepercentage, het leendoel, het aflossingsschema en de looptijd, duidelijk vastgelegd. Hiermee voorkom je eventuele onduidelijkheden over de terugbetaling van de lening.

Minilening afsluiten in plaats van lening België

Heb je geld nodig, maar heb je voldoende aan een relatief klein bedrag? Als je een negatieve BKR-registratie hebt en geld lenen in België geen optie is, heb je nog een andere mogelijkheid: de minilening.

Minileningen zijn leningen tot en met 1500 euro, die je snel afsluit en snel aflost. Het is een interessante leenvorm voor mensen die geld willen lenen, maar niet in aanmerking komen voor een persoonlijke lening.

Geen geld lenen België? Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Geld lenen in België klinkt voor sommige mensen als een voordelige manier om een lening af te sluiten of als een manier om een BKR-toetsing te voorkomen. Beide aannames zijn niet terecht. De rente bij Belgische banken en kredietverstrekkers is vergelijkbaar met de rente in Nederland en ook Belgische kredietverstrekkers kunnen je BKR-gegevens (deels) bekijken. Daarnaast is geld lenen in België als Nederlander überhaupt voor de meesten niet mogelijk. Alleen als je in België woont of werkt of getrouwd bent met een Belg. 

Houd er rekening mee dat ongeacht waar je leent, het belangrijk is om de voorwaarden en rentes zorgvuldig te vergelijken. Door aanbieders en leningen te vergelijken, kun je de beste lening vinden voor jouw situatie.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een zelf overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike bezig zijn Wft Basis en Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Hoeveel geld kan ik lenen?
een rechtopstaande liniaal

Hoeveel geld kan ik lenen?

Kan ik geld lenen met een BKR registratie?
een bank met een vlaggetje

Kan ik geld lenen met een BKR registratie?

Wat is een doorlopend krediet?
euro biljet met een stijgende pijl

Wat is een doorlopend krediet?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek

Ook interessant

Hoe kan ik mijn lening verhogen?
pijl omhoog

Hoe kan ik mijn lening verhogen?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Kan ik geld lenen met onderpand?
huis met een plusje en een checkje

Kan ik geld lenen met onderpand?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Kan je geld lenen met uitkering?
een document met een check

Kan je geld lenen met uitkering?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
0 reacties

Submit a comment

Naar boven