Kan je als Nederlander geld lenen in Duitsland?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je als Nederlander geld lenen in Duitsland? Een lening afsluiten bij een Duitse bank of Duitse kredietverstrekker klinkt voor sommige Nederlanders als een aantrekkelijke optie. Wat zijn de voordelen van Duitse banken die geld lenen aan Nederlanders? Welke aannames zijn er over geld lenen in Duitsland en wat zijn goede alternatieven? In dit artikel bespreken we alles over geld lenen in Duitsland.

een vlag
|

Kan ik als Nederlander geld lenen in Duitsland?

Geld lenen in Duitsland is doorgaans alleen mogelijk onder specifieke omstandigheden. De belangrijkste situaties waarin dit kan gebeuren zijn:

  • Als je in Duitsland woont en een Duits woonadres hebt.
  • Als je werk en inkomen hebt uit Duitsland.
  • Als je als Nederlander getrouwd bent met een Duitse man of vrouw, is het ook mogelijk om geld te lenen in Duitsland. 

Waarom als Nederlander geld lenen bij Duitse kredietverstrekker?

Mensen overwegen om verschillende redenen geld te lenen bij Duitse kredietverstrekkers. De meest voorkomende redenen zijn een lage rente en een negatieve BKR-registratie.

Lage rente Duitsland

Geld lenen in Duitsland levert een lagere rente op: het is een aanname die nogal eens gemaakt wordt. In de praktijk is het renteverschil tussen Nederlandse en Duitse banken of andere kredietverstrekkers minimaal, als er al een verschil is. Het idee dat Duitse kredietverstrekkers lage rentetarieven hanteren in vergelijking met Nederland, is dus een mythe.

Meer weten over rente in Nederland? Lees alles over rentetarieven.

Negatieve BKR-registratie

Heb je een negatieve BKR-registratie? In dat geval kan het lastig zijn om in Nederland een persoonlijke lening of ander officieel krediet af te sluiten. De meeste kredietverstrekkers zullen geen lening verstrekken of je kunt alleen een lager leenbedrag krijgen.

Bij een negatieve registratie bij het Nederlandse BKR overwegen sommige Nederlanders om in Duitsland te lenen. De aanname is dat een negatieve registratie niet wordt meegenomen in Duitsland. 

In de praktijk werkt het anders. Duitse kredietverstrekkers hebben toegang tot je BKR-notering en andere financiële gegevens via Accis. Het Europese Accis is vergelijkbaar met het Bureau Krediet Registratie in Nederland en werkt in dit geval als het Duitse BKR. Hierdoor blijft een negatieve BKR-registratie van invloed, zelfs bij leningen in Duitsland.

Alternatieven voor in Duitsland geld lenen

Als je in Nederland geen persoonlijke lening kunt aanvragen vanwege een negatieve BKR-registratie en niet kunt lenen in Duitsland, zijn er alternatieve opties om geld te lenen. De meest bekende opties zijn: 

  • Onderhandse lening
  • Minilening

Lening bij particulieren in plaats van Duitse lening

Een onderhandse lening kan een optie zijn. Dit is een leenvorm die wordt afgesloten bij vrienden of familie, waardoor je niet te maken krijgt met een BKR-check of -registratie. Zorg dat je altijd duidelijke afspraken maakt en een leenovereenkomst opstelt om mogelijke misverstanden te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om voor deze particuliere lening een rente af te spreken die vergelijkbaar is met officiële leningen. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de Belastingdienst de lening ziet als een schenking. In dat geval krijg je te maken met een flinke erfbelasting. 

Flitskrediet in plaats van lening aanvragen Duitsland

Een minilening is een kortlopende lening met een laag leenbedrag. Een belangrijk voordeel van een minilening is dat er geen BKR-toetsing plaatsvindt. Dit kan een optie zijn als je snel wat extra geld nodig hebt. Houd wel rekening met hogere rentes en een kortere looptijd. Je hebt gemiddeld 1 tot 2 maanden om de lening inclusief rente terug te betalen. Dit maakt een minilening vooral geschikt als je geld nodig hebt om een korte periode te overbruggen.

Nederlandse kredietverstrekkers vergelijken

Wil je in Duitsland geld lenen om de lage rente, maar kom je niet in aanmerking voor een lening bij een Duitse bank of kredietverstrekker? Dan raden we aan om Nederlandse kredietverstrekkers te vergelijken en op zoek te gaan naar de beste deal.

Nederland heeft tal van kredietverstrekkers en iedere aanbieder hanteert zijn eigen rentetarieven en leenvoorwaarden. Door leningen te vergelijken, kun je in eigen land een geschikte en voordelige lening vinden. Zonder de complexiteit van lenen over de grens. 

Niet lenen in Duitsland? Vind deal bij Directgeld-lenen.nl

Als je denkt aan lenen in Duitsland, is het belangrijk om te kijken of je in aanmerking komt voor een lening. Wat zijn de voorwaarden en nog belangrijker, waarom is lenen in Duitsland in veel gevallen eigenlijk niet interessant voor Nederlanders? Als Nederlander geld lenen in Duitsland brengt namelijk flink wat voorwaarden met zich mee, terwijl het niet eens per se voordeliger of aantrekkelijker is.

Het vergelijken van je mogelijkheden in Nederland blijft vaak de meest praktische en voordelige keuze. Bij Directgeld-lenen.nl vind je onafhankelijk advies over geld lenen en je vergelijkt vervolgens eenvoudig je mogelijkheden met elkaar. Zo vind je de beste lening voor jouw situatie.

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht
Mike van den Broek portret
Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van de website Directgeld-lenen.nl en helpt sinds 2018 de website bezoeker een zelf overwogen en bewuste keus te maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Inmiddels is Mike bezig zijn Wft Basis en Consumptief Krediet papieren te behalen.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Wat kost geld lenen?
een bonnetje

Wat kost geld lenen?

Aflossing van lening berekenen
een kaart met een euro teken er op

Aflossing van lening berekenen

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Hoe werkt een lening in box 3?
een stapel biljetten

Hoe werkt een lening in box 3?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek

Ook interessant

Kan je als Nederlander geld lenen in België?
een vlag niet ingewikkeld

Kan je als Nederlander geld lenen in België?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Kan je als Nederlander geld lenen in het buitenland?
een wereldbol

Kan je als Nederlander geld lenen in het buitenland?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
Hoelang duurt lening aanvragen en goedkeuring?
persoon met een klok

Hoelang duurt lening aanvragen en goedkeuring?

Mike van den Broek portret Mike van den Broek
0 reacties

Submit a comment

Naar boven