Hoeveel kan ik lenen?

based on 0 reviews

En hoe komt de leningverstrekker eigenlijk tot zo’n bedrag? Goede vragen om jezelf te stellen wanneer je op het punt staat om een lening aan te vragen. In dit artikel leggen we je uit hoe de leningverstrekker berekent hoeveel geld je kunt lenen. Hoeveel geld je kunt  lenen voor een auto of een huis. En hoe het zit met maximaal lenen.

een rechtopstaande liniaal
|

Zo berekent de kredietverstrekker hoeveel geld je kunt lenen

Stel je wilt een lening afsluiten, dan ben je natuurlijk benieuwd; hoeveel geld kan ik lenen? Om te berekenen hoeveel geld je kan lenen, zullen de meeste kredietverstrekker dezelfde normen hanteren. Deze normen zijn opgesteld door de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Het doel van deze normen is het controleren of je ook in de toekomst de maandlasten kunt blijven betalen. Op deze manier willen ze voorkomen dat mensen zoals jij en ik in de schulden terecht komen.

Er wordt berekent wat je, na het aftrekken van de belangrijkste kostenposten nog aan aflossing kunt betalen iedere maand. Ze berekenen dit aan de hand van een basisnorm en een leennorm. Hoe dat precies in z’n werk gaat leggen we je uit.

Tip: Leer zelf hoe je kan berekenen hoeveel je kunt lenen. Je kunt hiervoor de leennormenmethodiek consumptief krediet van de VFN raadplegen.

Stap 1: Wat is de basisnorm

De basisnorm is het minimale bedrag dat een huishouden als inkomen zou moeten hebben. Blijkt dat jouw netto inkomen lager ligt dan de basisnorm voor jouw huishouden, dan mag er uit bescherming geen lening aan je verstrekt worden.

Stap 2: Berekenen van de basisnorm

Deze basisnorm wordt bepaald door de VFN en de Nederlandse Vereniging van Banken. Elk jaar adviseert de Nibud hen met nieuwe cijfers. Aan de hand van de actuele cijfers wordt een nieuwe formule opgesteld voor het berekenen van de basisnorm.

De basisnorm bestaat uit:

 • De minimale onvermijdbare uitgaven uit de minimum begrotingen van het Nibud (exclusief huur/hypotheek uit de minimum-voorbeeldbegroting)
 • De basisbedragen voor sociale participatie (denk aan zorgverzekering)
 • Een bedrag voor lokale lasten (o.a. gemeentelijke belastingen en heffingen)
 • Bijkomende kosten van eigenwoningbezit (WOZ)
 • Een risico opslag voor alleenstaanden en alleenstaanden met kinderen
 • Een leefruimte opslag als extra buffer
AlleenstaandAlleenstaand met kinderenPaarPaar met kinderen
Huurders€1302€2122€1888€2541
Eigenwoningbezitters€1412€2233€1987€2640
Basisnorm voor consumptief krediet per 4 september 2023

Stap 3: Wat is de leennorm

De leennorm is afhankelijk van de levensstandaard van een gezin. Op het moment dat het inkomen hoger wordt, zal er ook meer uitgegeven worden. Dit vastgestelde gegeven wordt meegerekend in de leennorm.

Je berekent de leennorm als volgt:

Leennorm = basisnorm (zie tabel hierboven) + opslagpercentage (Toetsinkomen – Minimuminkomen)

Het opslagpercentage kan je uit de tabel hieronder halen. Stel je bent alleenstaand en je inkomen is onder 1,5x modaal, dan bereken je 10% van het toetsinkomen (jouw salaris) minus het minimuminkomen (€1803).

AlleenstaandAlleenstaand met kinderenPaarPaar met kinderen
Opslagpercentage10%5%10%5%
Minimuminkomen€1803€1803€1803€1803
Leennorm huur
Maximale leennorm
(1,5x modaal)
€1456€2232€2042€2640
Leennorm koop
Maximale leennorm
(1,5x modaal)
€1566€2342€2141€2739
Maximale leennorm voor consumptief krediet per 4 september 2023

Naast deze gegevens zijn er ook zogeheten surplussen. Wanneer je bijvoorbeeld eigenaar bent van een eigen woning of een auto bezit dan dien je extra kosten in rekening te brengen voor het bezit van deze zaken.

Surplus woningbezitAlleenstaandAlleenstaand met kinderenPaarPaar met kinderen
Tot modaal€79€79€79€79
1x tot 1,5x modaal€92€92€92€92
Vanaf 1,5x modaal€106€106€106€106
Surplus woningbezit
Surplus autobezitAlleenstaandAlleenstaand met kinderenPaarPaar met kinderen
Tot modaal€185€131€157€118
1x tot 1,5x modaal€181€131€150€118
Vanaf 1,5x modaal€161€128€136€114
Surplus autobezit

Stap 4: Berekenen hoeveel je kan lenen

Nu je alle informatie hebt zou je kunnen uitrekenen wat het bedrag is dat je overhoudt. Het bedrag dat hieruit komt, zou over moeten blijven voor de maandelijkse aflossing van je lening.

Stel dat, ter voorbeeld, je per maand €500 overhoudt. Dan kan je hiermee uitrekenen hoeveel je kan lenen. Dit doe je eenvoudig door het bedrag, €500, te delen door 0,02 of met een factor 50 te vergroten. Het antwoord is dan: €500 / 0,02 = €25.000. In dit geval kan je €25.000 lenen.

Hoeveel geld kan ik lenen met mijn salaris?

Jouw salaris is één van de belangrijkste factoren waarnaar gekeken wordt, wanneer je je afvraagt: hoeveel geld kan ik lenen? Want hoe hoger dat inkomen is, hoe meer je kunt lenen. Er wordt gekeken naar je bruto salaris inkomen. Maar daarbij worden overwerken, provisies, een vakantiegeld en een 13e maand niet meegerekend.

De kredietverstrekker kijkt ook uit wat voor dienstverband dat salaris verdient wordt. Stel ik wil geld lenen, maar heb geen vast dienstverband. Dan zal ik een werknemersverklaring van mijn werkgever nodig hebben om een hypotheek af te sluiten. Met die werknemersverklaring geeft een werkgever aan je wellicht in de toekomst een vast contract aan te bieden. Verdien je je salaris als ZZP’er, dan gelden er voor jou weer andere regels. Je zal wanneer je geld wil lenen als ZZP’er je financiële toekomstverwachtingen op papier moeten zetten.

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Heb je een mooi koophuis gezien? Dan wil je natuurlijk antwoord op de vraag: hoeveel kan ik lenen/ hoe hoog kan de hypotheek zijn? Je kan dit eenvoudig op de site van de bank of kredietverstrekker laten berekenen. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld, krijg je te horen hoeveel geld je kan lenen.

Bij een maximale hypotheek berekening wordt met de volgende zaken rekening gehouden:

 • Je (gezamenlijke) inkomen. Dit wordt ook wel ‘toetsinkomen’ genoemd.
 • De hypotheekrente die je betaalt of de vastgestelde toetsrente.
 • Andere financiële verplichtingen die je hebt zoals leningen, alimentatie etc.
 • Het deel van je inkomen dat je aan je hypotheek kunt besteden.

En waar wordt opgelet wanneer je jouw eigen huis wilt financieren? Het bedrag dat je kan lenen voor de financiering van jouw bestaande woning hangt af van je bruto jaarinkomen en de kosten van de bestaande woning. Hierbij spelen ook toekomstplannen en eventuele financiële verplichtingen mee.

Hoeveel geld kan ik lenen voor een auto?

Hoeveel geld kan ik lenen voor het kopen van een auto? Het bedrag, dat je kan lenen voor een autolening, is voor iedereen anders. De kredietverstrekker zal kijken of je al een andere lening hebt lopen. Hoe meer leningen je hebt, hoe lager het bedrag voor de aanschaf van de auto zal worden. Ook de leenvorm is bepalend voor de hoogte van jouw lening.

Tips voor het financieren van je auto:

 1. Laat de looptijd niet langer zijn dan de gebruiksduur
  Het is belangrijk dat je er op let dat de looptijd van de lening niet langer zal zijn dan de gebruiksduur van de auto. Of met andere woorden: zorg ervoor dat je niet nog je lening aan het afbetalen bent, wanneer je de auto al niet meer rijdt.
 2. Koop niet zomaar op afbetaling
  Je zal veel reclame voorbij zien komen waarin het aantrekkelijk wordt gemaakt om een gloednieuwe auto te kopen op afbetaling. Dit klinkt redelijk betaalbaar, maar is bij nader inzien erg duur. In sommige gevallen betaal je de maximale rente van 14%. Terwijl je de auto ook had kunnen financieren vanuit een persoonlijke lening met een rente van 3.9%.
 3. Kies een aantrekkelijke rente
  De rentepercentages verschillen per bank. Daarom is het zo belangrijk om meerdere offertes op te vragen bij verschillende banken. Vergelijk deze met elkaar en ontdek waar je kunt lenen tegen de goedkoopste rente.

Hoeveel geld kan ik maximaal lenen?

Je wilt geld lenen, hoeveel kan je dan maximaal lenen? Wanneer je een lening aanvraagt zal er rekening gehouden worden met wat je maximaal kunt lenen. Er wordt door de kredietverstrekker gekeken naar jouw financiële situatie op dat moment. Op basis van jouw inkomen, gezinssamenstelling, dienstverband en financiële verplichtingen wordt er berekend hoeveel geld je maximaal kunt lenen.

In de Wet op het financieel toezicht (Wft) en in de gedragscodes van de kredietverstrekkers is dit vastgelegd. Puur om jou te beschermen tegen een te hoge lening die je niet kunt afbetalen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is verantwoordelijk voor het gedragstoezicht.

Maximaal lenen is niet altijd verstandig. Hoe meer je leent, hoe meer je namelijk ook terug moet betalen. En hoe hoger het bedrag aan rente is dat je terug moet betalen. Ons advies is: leen wat je echt nodig denkt te hebben. Daarbij kan je letten op de maandlasten en de aflosperiode. Kan je het bedrag iedere maand missen? En verwacht je dat je dit bedrag de hele aflosperiode kan missen?

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment