Geld lenen voor vakantiehuis

Een huis kopen op een populaire vakantiebestemming kan een goede investering zijn. Een bijkomend voordeel is dat je zelf ook goedkoop vakantie kunt vieren. Hoe kun je een vakantiewoning financieren? Persoonlijke leningen kunnen uitkomst bieden, maar er zijn ook andere manieren om te financieren.

Voer een nummer in van 5000 tot 100000.

Om in aanmerking te komen voor een lening dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. We vragen je daarom op voorhand om te bevestigen dat je in het verleden niet in achterstand bent geweest op een lening of krediet. Aanvragen worden onder andere getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Resultaat
Dit zijn jouw maandelijkse lasten
Leenbedrag
€ 10.000,00
Rente
7,7%
Looptijd
60 maanden
Maandbedrag
€ 199,28
Totaalbedrag
€ 11.956,80

Bij het bedrag staat de laagst mogelijke rente aangegeven die de kredietverstrekker kan aanbieden.

Genoemde bedragen zijn indicatief. Enkel wanneer u een offerte aanvraagt kan de kredietverstrekker u een definitief voorstel doen.

Veelgestelde vragen

Een hypotheek voor een tweede woning in het buitenland is lastig. Nederlandse banken zijn bereid om je geld te lenen, maar als het onderpand (het huis) in het buitenland staat, wordt het erg lastig. Je kunt wel een tweede hypotheek afsluiten op je eigen woning. Of je kiest voor een persoonlijke lening.

Een hypotheek afsluiten bij een Nederlandse bank voor een vakantiewoning lukt als het huis in Nederland staat. Ook als het huis in Nederland staat, loop je nog steeds tegen obstakels aan. Je moet namelijk een groot deel van de koopsom met eigen geld betalen. Een tweede hypotheek op je eigen woning afsluiten is vaak eenvoudiger.

Er zijn meerdere banken waar je een hypotheek kunt afsluiten op een vakantiewoning. Je kunt in ieder geval terecht bij ASN Bank, Mogelijk, SNS Bank en BLG Wonen. Een voorwaarde is wel dat het huis in Nederland staat.

Lenen voor een vakantiewoning kan op verschillende manieren. De verstandigste manier zorgt voor de laagste rente, maximale flexibiliteit en het kleinste risico. Je sluit dus niet zomaar een lening af. Het moet een verantwoorde lening zijn tegen de laagste kosten.

Op drie manieren een vakantiewoning financieren

Het ideaal is een vakantiewoning kopen met geld dat je al hebt. Dit is de goedkoopste manier. Op deze manier maak je het hoogste rendement en lage maandlasten. Een recreatiewoning financieren kan ook met een lening met toch nog een goed rendement. Een vakantiewoning met geleend geld financieren kan op de volgende drie manieren:

  • Afsluiten van een tweede hypotheek op je eigen woning (overwaarde)
  • Kiezen voor consumptief krediet (persoonlijke lening)
  • Een hypotheek afsluiten op de vakantiewoning

De derde optie is niet altijd mogelijk. Wij gaan je meer vertellen over de eerste twee opties.

Het hebben van eigen geld is een groot voordeel bij het kopen van een vakantiewoning. Heb je een tekort? Het resterende deel lenen kan. Het volledige bedrag lenen voor een vakantiewoning gaat je mogelijk ook lukken, maar er zijn altijd bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een budget voor het verbouwen van het huis om verhuur mogelijk te maken. Met een consumptieve lening kun je ver komen, maar houd rekening met financiële tegenslagen.

Kiezen voor een consumptief krediet

geld bij een vakantiehuis

Voor een koopsom tot 150.000 euro kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Uiteraard moet je wel voldoende inkomen hebben om een dergelijk bedrag te kunnen lenen. De maximale lening verschilt per bank. Bij partijen als ABN Amro, ING en Rabobank kom je waarschijnlijk niet verder dan 50.000 of 75.000 euro. Gelukkig zijn er ook soepele banken. Een extra voordeel van de persoonlijke lening is dat de rente vaststaat en je hebt een vaste looptijd. Je kunt vaak boetevrij aflossen en vaste maandelijkse termijnen zorgen voor stabiliteit.

Financiering recreatiewoning met een tweede hypotheek

Een tweede hypotheek afsluiten zorgt voor een lagere rente dan bij het financieren met een consumptieve lening. De rente voor een hypotheek is namelijk veel lager. Dat komt doordat een huis het onderpand is van de lening. Als je niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, kan de bank ervoor kiezen om je eigen woning gedwongen te verkopen.

Nadelen van een tweede hypotheek afsluiten:

  • Je betaalt notariskosten, afsluitkosten en taxatiekosten.
  • Op je eigen woning komt een grotere hypotheekschuld.
  • Het afsluiten van een hypotheek kost meer tijd
  • Vaak een langere looptijd

Nadelen van het financieren met consumptief krediet:

  • Naar verhouding een hoge rente
  • Laag maximaal leenbedrag in vergelijking met een hypotheek
  • Pas op met een eventuele variabele rente

5 tips bij het financiering van een recreatiewoning

We hebben 5 tips die je zeker moet lezen als je plannen hebt om een vakantiewoning te kopen.

Is de vakantiewoning verhuren toegestaan?

Let goed op bij het zoeken naar een vakantiewoning. Het huis moet passen bij jouw doelen. Zoek voor de zekerheid uit of het verhuren toegestaan is. Je moet voorkomen dat je door wettelijke regels in het land niet mag verhuren. Verdiep je goed in eventuele bezwaren die het verhuren onmogelijk maken.

De betaalde hypotheekrente is niet fiscaal aftrekbaar

De rente voor je huidige hypotheek op je eigen woning is waarschijnlijk fiscaal aftrekbaar. De hypotheekrenteaftrek geldt niet voor de hypotheek voor de vakantiewoning.

spaarvarken op geld

Zorg dat boetevrij extra aflossen toegestaan is

Afgeloste bedragen zorgen voor lagere maandlasten. Laat je dus niet belemmeren in het aflossen als je extra geld beschikbaar hebt. Je hebt bijvoorbeeld een financiële meevaller of extra spaargeld voor het verlagen van je schulden. Door extra aflossingen kun je ook zorgen voor een kortere looptijd van de lening.

Houd rekening met onverwachte uitgaven

Na het kopen van de vakantiewoning krijg je tegenvallers. Het dak is bijvoorbeeld niet bestand tegen harde regen of de riolering werkt niet goed. Zorg er altijd voor dat je extra geld achter de hand hebt. Ga niet met je laatste geld een huis kopen. Hoeveel geld je achter de hand moet hebben, is sterk afhankelijk van de kwaliteit en de leeftijd van de vakantiewoning.

Ga eerst vergelijken voordat je een lening kiest

Wees kritisch en ga niet blind voor de lening die interessant lijkt. Je weet pas hoe goed een voorstel van een kredietverstrekker is als je weet wat andere kredietverstrekkers jou kunnen bieden. Je kunt flink snijden in de lasten door het kiezen voor de laagste rente.