Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een flexibele manier van lenen waarbij je zelf in de hand hebt hoeveel en wanneer je geld opneemt. Afgeloste bedragen kun je gewoon weer opnieuw opnemen. De naam zegt het al: het krediet heeft geen afgesproken looptijd, maar loopt door. Het afsluiten van een doorlopend krediet is vooral een optie voor mensen die niet precies weten hoeveel geld ze nodig hebben, maar wel extra financiële ruimte kunnen gebruiken.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een consumptief krediet en werkt als volgt: samen met de kredietverstrekker spreek je een kredietlimiet af. Zolang je binnen dit afgesproken kredietlimiet blijft, kun je doorlopend bedragen opnemen. Ook kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen.

Doorlopend krediet aflossen

Als je een doorlopend krediet afsluit, betaal je alleen (variabele) rente over het opgenomen bedrag. Maandelijks betaal je een bepaald bedrag, bestaande uit rente en aflossing. Dit bedrag is een vast percentage (meestal tussen de 1,5% en 2%) van het limiet. Een doorlopend krediet kost alleen rente als je geld hebt opgenomen. Heb je geen geld opgenomen? Dan betaal je geen rente. Maar, zolang je het doorlopend krediet niet beëindigd, blijft deze doorlopen.

Waar kan je nog een doorlopend krediet afsluiten?

Je weet nu hoe een doorlopend krediet werkt, maar waar kan je een doorlopend krediet aanvragen? Het is belangrijk om te benoemen dat deze leenvorm in de afgelopen jaren flinke veranderingen heeft ondergaan. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld dat mensen met een doorlopend krediet vaker in de verleiding kwamen om geld te nemen, en hierdoor ook vaker in de financiële problemen kwamen.

Daarom werd er een maximale looptijd afgesproken voor een doorlopend krediet. Om te garanderen dat het doorlopend krediet na de hele looptijd was afgelost, kon je slechts een deel van de looptijd geld opnemen. Daarna kon je enkel nog aflossen of liep het maximale kredietlimiet terug.

Deze veranderingen hebben het doorlopend krediet minder aantrekkelijk gemaakt voor zowel consumenten als kredietverstrekkers. Sinds april 2022 is het doorlopend krediet daarom helemaal aan banden gelegd en het is niet meer mogelijk om nieuwe doorlopende kredieten af te sluiten.

Persoonlijke lening als alternatief voor doorlopend krediet aanvragen

Er zijn kredietverstrekkers die leenvormen aanbieden die sterk lijken op een doorlopend krediet. Zo’n flexibel krediet is een goed alternatief. De eerste jaren kun je onbeperkt geld opnemen en na deze jaren betaal je alleen nog af. Deze flexibele lening heeft hierdoor in de eerste jaren het meeste weg van een doorlopend krediet, maar lijkt in de jaren daarna meer op een persoonlijke lening.

In de meeste gevallen is een persoonlijke lening afsluiten het beste alternatief voor een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening lijkt wellicht geen flexibele vorm, maar je krijgt het leenbedrag in één keer volledig op je rekening gestort. Dit zorgt voor een flexibele financiële situatie. Ook weet je met persoonlijke leningen precies waar je aan toe bent. Er is een vaste looptijd en aflossing en ook de rente staat vast. En heb je een financiële meevaller? Dan kun je boetevrij extra aflossen.

Wil je meer weten over dit alternatief voor een doorlopend krediet? Bekijk dan dit artikel: wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet?