Wat is een doorlopend krediet?

based on 0 reviews

Een doorlopend krediet is een flexibele manier van lenen waarbij je zelf in de hand hebt hoeveel en wanneer je geld opneemt. Afgeloste bedragen kun je gewoon weer opnieuw opnemen. De naam zegt het al: het krediet heeft geen afgesproken looptijd, maar loopt door. Het afsluiten van een doorlopend krediet is vooral een optie voor mensen die niet precies weten hoeveel geld ze nodig hebben, maar wel extra financiële ruimte kunnen gebruiken.

euro biljet met een stijgende pijl
|

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een consumptief krediet en werkt als volgt: samen met de kredietverstrekker spreek je een kredietlimiet af. Zolang je binnen dit afgesproken kredietlimiet blijft, kun je doorlopend bedragen opnemen. Ook kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen.

Doorlopend krediet aflossen

Als je een doorlopend krediet afsluit, betaal je alleen (variabele) rente over het opgenomen bedrag. Maandelijks betaal je een bepaald bedrag, bestaande uit rente en aflossing. Dit bedrag is een vast percentage (meestal tussen de 1,5% en 2%) van het limiet. Een doorlopend krediet kost alleen rente als je geld hebt opgenomen. Heb je geen geld opgenomen? Dan betaal je geen rente. Maar, zolang je het doorlopend krediet niet beëindigd, blijft deze doorlopen.

Let op: er nog maar twee aanbieders (Qander en Directa) die een doorlopend krediet aanbieden. Maar deze leenvorm wordt steeds minder populair omdat het voor geldzorgen in de toekomst kan zorgen. Een persoonlijke lening heeft als voordeel dat je een vast bedrag, vast rentepercentage en vaste looptijd hebt zodat je exact weet wat je per maand betaald en kwijt bent aan het einde wanneer je de lening hebt afbetaald. 

Waar kan je nog een doorlopend krediet afsluiten?

Je weet nu hoe een doorlopend krediet werkt, maar waar kan je een doorlopend krediet aanvragen? Het is belangrijk om te benoemen dat deze leenvorm in de afgelopen jaren flinke veranderingen heeft ondergaan. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld dat mensen met een doorlopend krediet vaker in de verleiding kwamen om geld te nemen, en hierdoor ook vaker in de financiële problemen kwamen.

Daarom werd er een maximale looptijd afgesproken voor een doorlopend krediet. Om te garanderen dat het doorlopend krediet na de hele looptijd was afgelost, kon je slechts een deel van de looptijd geld opnemen. Daarna kon je enkel nog aflossen of liep het maximale kredietlimiet terug.

Deze veranderingen hebben het doorlopend krediet minder aantrekkelijk gemaakt voor zowel consumenten als kredietverstrekkers. Sinds april 2022 is het doorlopend krediet daarom helemaal aan banden gelegd en het is niet meer mogelijk om nieuwe doorlopende kredieten af te sluiten.

Flex en zeker lenen

Wel is er een alternatief voor in de plaats gekomen: Het Flex en Zeker lenen. Dit betreft een flexibele lening waarmee een looptijd van maximaal 120 maanden kan aangaan.

Hoe gaat dit precies in zijn werk? We leggen het hieronder uit:

 1. Je spreekt op voorhand een leenbedrag (kredietlimiet) af
 2. Gedurende de eerste 24 maanden van de looptijd kan je bedragen opnemen binnen je Flex en Zeker lening
 3. Na de opnameperiode van 24 maanden ben je verplicht om de lening af te lossen.

Voordelen van een Flex en Zeker lening

 • De rente staat bij een Flex en Zeker lening op voorhand vast. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Je betaald maandelijks minimaal 1,5% van het kredietlimiet aan rente en aflossing
 • Je betaald enkel rente en aflossing over het opgenomen bedrag.
 • Boetevrij aflossen is mogelijk.

Qander Flex en Zeker

 • Group 16 €5000 tot €75.000 lenen
 • 24 tot 120 maanden looptijd
rente vanaf8,00%

Directa Flex en Zeker

 • Group 16 €5000 tot €60.000 lenen
 • 64 tot 96 maanden looptijd
rente vanaf7,90%

Een Flex en Zeker lening is een flexibele lening met een maximale looptijd van 120 maanden. Bij aanvang spreekt u een leenbedrag (kredietlimiet) af en u kunt in de eerste 24 maanden (opnameperiode) bedragen opnemen binnen dit kredietlimiet. Na de opnameperiode bent u verplicht om uw Flex en Zeker lening af te lossen. De rente bij een Flex en Zeker lening staat vast. U betaalt maandelijks een percentage (minimaal 1,5%) van het kredietlimiet, uw maandbedrag (bestaande uit rente en aflossing). U betaalt alleen rente en aflossing over het opgenomen bedrag. Ook mag u altijd extra boetevrij aflossen. De Flex en Zeker lening van Qander is af te sluiten van € 5.000 tot en met € 75.000.

Persoonlijke lening als alternatief voor doorlopend krediet of Flex en Zeker aanvragen

Er zijn kredietverstrekkers die leenvormen aanbieden die sterk lijken op een doorlopend krediet. Zo’n flexibel krediet is een goed alternatief. De eerste jaren kun je onbeperkt geld opnemen en na deze jaren betaal je alleen nog af. Deze flexibele lening heeft hierdoor in de eerste jaren het meeste weg van een doorlopend krediet, maar lijkt in de jaren daarna meer op een persoonlijke lening.

In de meeste gevallen is een persoonlijke lening afsluiten het beste alternatief voor een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening lijkt wellicht geen flexibele vorm, maar je krijgt het leenbedrag in één keer volledig op je rekening gestort. Dit zorgt voor een flexibele financiële situatie. Ook weet je met persoonlijke leningen precies waar je aan toe bent. Er is een vaste looptijd en aflossing en ook de rente staat vast. En heb je een financiële meevaller? Dan kun je boetevrij extra aflossen.

Wil je meer weten over dit alternatief voor een doorlopend krediet? Bekijk dan dit artikel: wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Lenen als uitzendkracht? Dit zijn de mogelijkheden!

Mike
Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Mike
Wat is een flitskrediet?

Wat is een flitskrediet?

Mike
0 reactions

Submit a comment