Autolening vaak beter dan een private lease, waarom?

Kiezen voor private lease kan aantrekkelijk lijken, maar vaak kun je beter een lening afsluiten. Een auto leasen heeft namelijk een aantal grote nadelen. Voordat je kiest voor private lease moet je zeker even lezen waar wij je voor willen behoeden.

Voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto rijden kan  ideaal lijken. Je betaalt niet voor de verzekering, de afschrijving en de motorrijtuigenbelasting. Tot zover de voordelen. Sta zeker ook open voor de nadelen van private lease. Er zijn namelijk niet voor niets zoveel leasebedrijven. Ze kunnen door private lease een goed rendement halen op het door hen geïnvesteerde vermogen.

Private lease zorgt voor een vaste last voor een lange periode

Kiezen voor private lease heeft ingrijpende gevolgen voor jouw besteedbaar budget. Je gaat een contract aan voor vaak een periode van vijf jaar of zelfs nog langer. Tussentijds heb je niet kosteloos de mogelijkheid om de leaseovereenkomst weer te beëindigen. Als je een lening afsluit en van het geleende geld een auto koopt, kun je bijvoorbeeld over een paar jaar de auto weer verkopen en de lening weer (grotendeels) aflossen. Het leasen zit je aan vast, ook als de uitgaven je later niet meer zo goed uitkomen.

Na afloop van de leasetermijn profiteer je niet van de nog hoge waarde van de auto

Als je een auto koopt in plaats van gaat leasen, heb je het voordeel dat je de auto bezit. Over vijf jaar heeft je auto namelijk nog steeds een hoge waarde. Bij het leasen gaat het leasebedrijf de waarde van de auto opstrijken. De dagwaarde van de auto kan nog steeds in de tienduizenden auto’s lopen als de auto een aantal jaren oud is. Door het lenen in plaats van het leasen houd je de waarde van de auto voor jezelf.

Een nieuwe auto heeft nauwelijks onderhoudskosten de eerste jaren

Leasebedrijven promoten het leasen door aan te geven dat zij de onderhoudskosten betalen. Je kunt ervan uitgaan dat je ook weinig onderhoudskosten hebt als je zelf een nieuwe auto koopt. Onderhoudskosten vallen de eerste jaren ook nog deels onder de garantie van de auto. Daar komt nog bij dat leasebedrijven vaak zo weinig mogelijk investeren om zo hun kosten laag te houden. Je moet bijvoorbeeld lang doorrijden op oude banden.

Kiezen voor een lening voor het kopen van een jonge auto

Een nieuwe auto verliest vooral in de eerste drie jaren een groot deel van de waarde. De waardevermindering wordt ook wel de afschrijving genoemd. Je kunt ook een lening afsluiten en een paar jaar oude auto kopen. Zo bespaar je op de maandlasten en heb je nog steeds het comfort van een vrijwel nieuwe auto.

Een lening kun je versneld aflossen

Een private lease overeenkomst is niet flexibel. Een looptijd van vijf jaar kun je niet zomaar omzetten naar een contract voor een periode van vier jaar. Er kunnen mogelijkheden zijn om het contract aan te passen, maar vaak zal het jou een grote kostenpost opleveren. Een afgesloten autolening kun je vervroegd aflossen of je gaat de lening oversluiten naar een goedkopere kredietverstrekker. Met een lening ben je dus minder gebonden en flexibeler.

Private lease is eigenlijk een te dure lening

Ook private lease is een vorm van lenen. Het leasebedrijf zorgt voor een registratie van de lening bij het BKR. Tot een aantal jaren geleden werden de financiële verplichtingen voor 65% geregistreerd als een lening. Tegenwoordig gaat het om een registratie van 100% van de lasten. Sluit je een leasecontract af met een looptijd van zes jaar en een maandbedrag van €500, dan krijg je een registratie van: 72 maanden x €500 = €36.000.

Ben je er nu van overtuigd dat het lenen verstandiger is dan leasen? Ga ook nog kredietverstrekkers onderling vergelijken, en je pakt een nog groter financieel voordeel.

Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Een tweede hypotheek is niet altijd de beste oplossing
Eurobiljetten met een huis op de achtergrond

Een tweede hypotheek is niet altijd de beste oplossing

Mike
Je hebt een maatwerk advies nodig bij een stijgende rente
eurobiljetten met een liniaal

Je hebt een maatwerk advies nodig bij een stijgende rente

Mike
Alles wat je moet weten over zonnepanelen en de btw
Een aantal zonnepanelen

Alles wat je moet weten over zonnepanelen en de btw

Mike
0 reactions

Submit a comment

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals