De mogelijkheden voor geld lenen tijdens pensioen

Na je pensionering krijg je eindelijk tijd voor het reizen en voor andere dingen die het leven zo leuk maken. Of je woont naar tevredenheid, maar je wilt je huis verbouwen voor nog meer comfort. Ook na je pensionering kun je nog steeds een lening afsluiten. Vooral als je een eigen woning bezit zijn er ruime mogelijkheden om goedkoop te lenen.

Ook na je 65e of 67e kun je nog steeds dromen verwezenlijken als je niet voldoende geld achter de hand hebt. Met een vast en stabiel inkomen kun je ook na de pensioendatum een lening afsluiten. Laat je dus niet remmen door de verkeerde redenen. Koop de camper, verduurzaam je huis of ga op andere manieren genieten van de mogelijkheden die je nu hebt.

Hoeveel kun je maximaal lenen?

Veel factoren bepalen gezamenlijk hoeveel je maximaal kunt lenen. De belangrijkste factor is je inkomen. Met een goed pensioeninkomen kun je gewoon een lening afsluiten. Je mag hierbij de AOW en het aanvullend pensioen meerekenen. Hierdoor hoeft de leeftijd geen probleem te zijn. Een leenbedrag van €10.000 voor een droomreis of €50.000 voor een aanbetaling voor een nieuwe camper is zeker mogelijk.

Wat zijn de mogelijkheden voor huiseigenaren?

Bezitters van een huis met hierin een overwaarde hebben nog ruimere mogelijkheden. Je kunt namelijk een extra hypotheek op het huis nemen. Het leenbedrag kun je gebruiken voor het verbouwen of het verduurzamen van de woning, maar je kunt het leenbedrag ook gebruiken voor andere doelen. Je kunt het leenbedrag zelfs schenken aan de kinderen of de kleinkinderen.

De extra hypotheek op het huis niet aflossen

Je kunt een extra hypotheek afsluiten en de schuld niet weer afbetalen. De schuld blijft in dat geval bestaan tot je het huis weer verkoopt. Uiteindelijk komt het huis met de hypotheek in je nalatenschap terecht. Dit hoeft geen probleem te zijn. In een voorbeeld leggen we het uit.

Voorbeeld

Je bezit een huis met een waarde van €400.000. Hier zit geen hypotheekschuld meer op. Om meer te besteden te krijgen neem je een hypotheek van €100.000. Dit geld gebruik je om vaker op vakantie te gaan en je geeft de kinderen en kleinkinderen een bedrag. De schuld los je niet af. Na jouw overlijden erven de nabestaanden een huis met voldoende waarde met naar verhouding een kleine schuld op het huis. De waarde van het huis overtreft de schuld namelijk ruimschoots.

Ook gepensioneerde zzp’ers kunnen lenen

Banken doen vaak lastig bij het uitlenen van geld aan zzp’ers. Dat komt door de soms grillige inkomsten van zzp’ers. Na pensionering hebben zzp’ers in ieder geval recht op een AOW-uitkering en daarnaast is er vaak ook nog een via een eerdere werkgever opgebouwd pensioen. Het gebeurt vaak dat zzp’ers na hun pensioen eenvoudiger geld kunnen lenen dan voor de pensionering.

Tellen extra inkomsten ook mee als je doorwerkt na je pensionering?

Voor senioren wordt het steeds gebruikelijker om na de pensionering gewoon door te werken. Het hiermee verdiende inkomen zorgt niet voor het verruimen van de leenmogelijkheden. Dit geld kun je wel gebruiken voor het versneld weer aflossen van de lening. Door extra aflossingen kun je het lenen goedkoper maken. Extra aflossingen zorgen er namelijk voor dat je tijdens de looptijd van de lening minder aan rentelasten kwijt bent.

Hoe vind je de beste en goedkoopste lening?

Ga vooral niet naar een willekeurige bank voor het afsluiten van een lening of een tweede hypotheek. Er zijn tientallen banken/kredietverstrekkers met zeer uiteenlopende rentes die ze in rekening brengen. Wees niet het slachtoffer van een bank die een veel te hoge rente rekent voor een hypotheek of een persoonlijke lening. Vergelijk eerst voordat je kiest voor een bank. 

Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Ruil roodstand in voor een persoonlijke lening en bespaar geld

Ruil roodstand in voor een persoonlijke lening en bespaar geld

Mike
Geld lenen in 2024, wat is er veranderd?

Geld lenen in 2024, wat is er veranderd?

Mike
Welke documenten moet je aanleveren voor een persoonlijke lening?
Eurobiljetten met brieven van de belastingdienst

Welke documenten moet je aanleveren voor een persoonlijke lening?

Mike
0 reactions

Submit a comment

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht