Op tijd reageren op betalingsachterstand

Betalingsachterstanden worden problemen als je niet zorgt voor een oplossing. Een oplossing vinden kan ook als je even niet het geld hebt om achterstallige betalingen naar de kredietverstrekker over te maken. Ons belangrijkste advies is: blijf in gesprek met de kredietverstrekker. In overleg is er vaak veel mogelijk.

Kredietverstrekkers kunnen zich hard opstellen als jij je niet houdt aan de gemaakte afspraken. Dat is ook goed voor te stellen, want je hebt een afspraak met ze gemaakt. Zij stellen jou geld beschikbaar en daar zijn betalingsafspraken over gemaakt. Toch wil de kredietverstrekker graag met je meedenken. Zowel jij als de kredietverstrekker zijn er bij gebaat dat jij het geleende bedrag keurig terugbetaalt.

Wat doe je als je deze maand niet kunt betalen?

Houd de kredietverstrekker op de hoogte van problemen voordat ze ontstaan. Weet je nu al dat het betalen van het maandbedrag je de volgende maand niet gaat lukken? Neem nu al contact op met de kredietverstrekker. Door een betalingsregeling kun je bijvoorbeeld deze maand een deel betalen en de rest wordt uitgesmeerd over de drie maanden daarna.

De praktijk is anders: geldzorgen ontstaan namelijk geleidelijk

Bij een dreigend probleem al contact opnemen met de bank is vaak iets te kort door de bocht. De meeste geldzorgen ontstaan namelijk zeer geleidelijk. Of ze ontstaan door een grote financiële tegenvaller. Je hebt bijvoorbeeld teveel zorgtoeslag ontvangen van de Belastingdienst en je moet in één keer honderden of zelfs duizenden euro’s terugbetalen. In dit soort gevallen ontstaan de problemen direct. Ook dan is het belangrijk om direct contact te leggen met de kredietverstrekker. Het treffen van een betalingsregeling kan de enige oplossing zijn.

Zijn de maandlasten te hoog? Dan moet je anders naar je lening kijken

Een betalingsregeling is niet de oplossing als je het financiële tekort ook in de volgende maanden weer hebt. In dat geval moet je het anders regelen. De maandlasten moeten omlaag. Dit kan op twee manieren:

  1. Neem contact op met je kredietverstrekker en overleg de mogelijkheden om de lening aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor een langere looptijd, zodat de maandlasten omlaag gaan.
  2. Ga vergelijken en zoek een bank die je hetzelfde bedrag kan lenen tegen lagere maandlasten. Zo verlaag je de kosten en verklein je het probleem.

Wij raden je optie 2 aan. De eerste optie zorgt er namelijk voor dat je nog langer aan de lening vastzit. Door het oversluiten van de lening kies je voor lagere lasten voor dezelfde lening. Met een nieuwe goedkopere lening los je de duurdere lening af. De nieuwe lagere maandlasten passen beter in je budget, en zo voorkom je tekorten.

Het oversluiten van je lening moet je ook niet te lang mee wachten

Heb je een onbetaalbare lening en wil je graag overstappen naar een goedkopere partij? Ook dan is het van groot belang dat je er niet te lang mee wacht. Je huidige bank kan de betalingsachterstand namelijk registreren bij het BKR. Door deze registratie gaat het oversluiten van de lening waarschijnlijk ook niet meer lukken. Haast is dus geboden om grotere financiële zorgen te voorkomen.

Met inzicht in je geldzaken zie je tekorten aankomen

Inzicht in je inkomsten en uitgaven helpt je om geldzorgen vroeg vast te stellen en op te lossen. Niet altijd kun je op deze manier financiële zorgen voorkomen, maar je kunt ze in ieder geval zo klein mogelijk maken. Er zijn handige apps om je geldzaken bij te houden. Het ook nog uitschrijven van de inkomsten en uitgaven in een schrift is verstandig. Door het uitschrijven krijg je nog meer inzicht.

Voordat je de lening oversluit, ga je eerst goed vergelijken. Je moet namelijk wel overstappen naar de kredietverstrekker met de beste voorwaarden en natuurlijk de laagste rente. Zo haal je het maximale uit de mogelijkheden. 

Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Je hebt een maatwerk advies nodig bij een stijgende rente
eurobiljetten met een liniaal

Je hebt een maatwerk advies nodig bij een stijgende rente

Mike
Alles wat je moet weten over zonnepanelen en de btw
Een aantal zonnepanelen

Alles wat je moet weten over zonnepanelen en de btw

Mike
Ruil roodstand in voor een persoonlijke lening en bespaar geld

Ruil roodstand in voor een persoonlijke lening en bespaar geld

Mike
0 reactions

Submit a comment

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals