Ruil roodstand in voor een persoonlijke lening en bespaar geld

Rood staan op je betaalrekening is een inkomstenbron voor de bank waar je de betaalrekening hebt. Sta je iedere maand weer rood op je betaalrekening? Zorg voor verandering en voor lagere kosten door het afsluiten van een persoonlijke lening. Het lijkt tegenstrijdig, maar het werkt. Wij leggen uit waar het voordeel van een persoonlijke lening in zit.

Het rood kunnen staan op een betaalrekening is tegenwoordig standaard. Hoeveel de maximale roodstand bedraagt, verschilt per rekening. Daar heb je ooit afspraken over gemaakt met de bank. In veel gevallen werd je verplicht om akkoord te gaan met roodstand op je betaalrekening. Af en toe een paar tientjes rood staan hoeft geen probleem te zijn, maar besef goed dat het een erg dure vorm van lenen is.

Wat betaal je voor het rood staan op je betaalrekening?

Bij de meeste banken kost roodstand je 10% rente. De kosten voor €150 rood staan aan het eind van de maand zijn laag. Het begint duur te worden als het iedere maand weer gebeurt en ook steeds voor grotere bedragen. Je zult schrikken als je alle bedragen die je aan de bank betaalt voor het rood staan bij elkaar optelt. Het probleem is dat je een financieel gat aan het graven bent. In een voorbeeld leggen we het uit.

Voorbeeld

Het eind van de maand sta je €350 rood. Hierdoor betaal je de bank een vergoeding. Na een half jaar is het probleem gegroeid en je staat nu al maandelijks vanaf de 15e minimaal €1.100 in het rood. Door het tekort en de rentevergoeding voor de bank weet je dat het bedrag verder op gaat lopen. Je moet het tekort aanvullen om te voorkomen dat je over weer een paar maanden een nog groter tekort hebt en je de vaste lasten niet meer kunt betalen.

Kies liever voor een persoonlijke lening tegen een lagere rente

Een persoonlijke lening kun je al afsluiten tegen een rente van 6,5%. Dat is een groot verschil met de rente voor het rood staan. Voor roodstand kun je namelijk uitgaan van een rente van 10%. Sluit liever een persoonlijke lening af om extra financiële ruimte te krijgen en om roodstand te voorkomen. Zo kun je er ook voor zorgen dat je extra geld achter de hand hebt voor andere noodzakelijke uitgaven.

Met de persoonlijke lening je roodstand aflossen

Na het afsluiten van een persoonlijke lening is je eerste actie het storten van een bedrag op je betaalrekening. Door de extra storting voorkom je dat je jezelf steeds dieper ingraaft in een veel te duur krediet bij je bank. De persoonlijke lening heeft een vaste maandelijkse aflossing tegen een vaste rente. Zo houd je de schuld onder controle en los je de schuld in kleine stappen weer af.

Hoe ruil je roodstand in voor een persoonlijke lening?

De eerste stap is het maken van een vergelijking. Je wilt namelijk de laagste rente en de overige voorwaarden van de lening moeten ook goed zijn. Je wilt bijvoorbeeld boetevrij extra af kunnen lossen. Zodra je de beste lening gevonden hebt, sluit je de lening af. Het aanvragen kan binnen een paar dagen en ook het leenbedrag krijg je snel uitgekeerd. Na de uitbetaling is het probleem mogelijk al opgelost. Je kunt het leenbedrag namelijk laten storten op je betaalrekening.

Verlaag je kredietlimiet

Je kunt zeer eenvoudig grote en kostbare schulden opbouwen met een kredietlimiet die veel te hoog is. Dit voorkom je deels door het verlagen van je kredietlimiet. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je maximaal €1.000 rood kunt staan in plaats van €2.500. Zo voorkom je niet het rood staan zelf, maar wel het rood staan voor grote bedragen.

Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

De mogelijkheden voor geld lenen tijdens pensioen

De mogelijkheden voor geld lenen tijdens pensioen

Mike
Geld lenen in 2024, wat is er veranderd?

Geld lenen in 2024, wat is er veranderd?

Mike
Welke documenten moet je aanleveren voor een persoonlijke lening?
Eurobiljetten met brieven van de belastingdienst

Welke documenten moet je aanleveren voor een persoonlijke lening?

Mike
0 reactions

Submit a comment

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • Eenvoudig & goed geïnformeerd geld lenen
  • Gratis & up-to-date advies
  • Alle aanbieders in een handig & onafhankelijk overzicht