Als je regelmatig geld leent of als je een hypotheek met variabele rente hebt, dan zul je gemerkt hebben dat de rentes het afgelopen kwartaal flink gestegen zijn. De spaarrentes stijgen veel minder hard. Daardoor verdienen banken momenteel fors aan het uitlenen van spaargeld.
Banken beheren ons spaargeld. Dat spaargeld wordt door banken uitgeleend in de vorm van hypotheken en persoonlijke leningen. Als je geld leent, dan betaal je daarover rente aan de bank. Aan de andere kant betalen banken een bedrag aan rente over het spaargeld wat bij de bank staat. Deze rente ontvang je elk kwartaal op je spaarrekening.
Stijging van de rentemarge
De rente die je betaalt voor een hypotheek of lening is hoger dan de rente die je ontvangt over je spaartegoed. Het verschil tussen de rente-inkomsten en de rente-uitgaven noemen we de rentemarge van de bank. Deze marge loopt al sinds het najaar van 2022 op en is nu gestegen tot maar liefst 1,5 procent.
Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo steeg de maximale kredietrente per 1 januari 2024 naar 15%. Die rentestijging werkt door in de rentes die banken kunnen rekenen voor leningen en hypotheken. De rentemarge loopt ook op omdat banken de rentes op spaargeld minder snel verhogen dan de rentes voor leningen. Veel banken zagen hierdoor hun halfjaarwinsten verdubbelen.
Wordt jouw persoonlijke duurder?
Betekent dit nu dat alle leningen veel duurder worden? Niet direct. Voor bestaande persoonlijke leningen geldt de stijging van de kredietrente namelijk niet. Als je in het verleden een persoonlijke lening hebt afgesloten, dan heb je een overeenkomst getekend met een vast rentetarief gedurende de looptijd. Je betaalt dus steeds dezelfde rente, totdat je lening is afgelost. Als je na 1 januari 2024 een nieuwe persoonlijke lening afsluit, dan krijg je wel te maken met een hoger rentepercentage.
Heb je in het verleden een doorlopend krediet afgesloten? Dan betaal je zeer waarschijnlijk een variabele rente. Deze rente wordt wel beïnvloed door de huidige rentestijgingen. Je kunt dan te maken krijgen met een stijgende rente, waardoor je maandelijks meer gaat betalen voor je lening. Oversluiten kan dan een oplossing zijn. Of het verstandig is om je lening over te sluiten, kun je zien in onze vergelijker voor persoonlijke leningen.
Wordt geld lenen lastiger door de hogere rente?
De hogere rente kan het lastiger maken om een lening te krijgen. Kredietverstrekkers kunnen strengere criteria gaan gebruiken om te bepalen aan wie ze geld uitlenen en aan wie niet. Door de hogere rente stijgen de maandbedragen die je betaalt na het afsluiten van de lening. Als je door de hogere rente het maandbedrag moeilijker kunt betalen, dan kan dit voor een bank een reden zijn om geen lening te verstrekken. In dat geval kun je nog wel gebruik maken van een minilening zonder BKR-toetsing.
Kijk niet alleen naar de rente
Bij het afsluiten van een persoonlijke lening is de rente niet het enige waarop je moet letten. Wil je weten wat een lening kost? Let dan ook op de voorwaarden en eventuele aanvullende kosten, zoals een boete bij eerder aflossen. Het is daarom verstandig om verschillende geldverstrekkers te vergelijken voordat je een beslissing neemt.