Door de hoge energieprijzen is het nu interessant om te investeren in het verduurzamen van je huis. Heb je het geld op dit moment niet beschikbaar? Je kunt hiervoor een lening afsluiten of de overwaarde in je huis benutten. Zeker als je bedenkt dat de energieprijzen alleen nog maar stijgen, kan de besparing aan energiekosten groter zijn dan de kosten voor het lenen van geld voor het verduurzamen.
De energiekosten zijn in 2022 hard gestegen. In 2023 zijn de prijzen weer iets gezakt, maar ze blijven ook in 2024 en daarna op een gemiddeld hoog niveau. Voor de toekomst worden verder stijgende prijzen verwacht. Dat gaat alleen al gebeuren doordat de overheid het energieverbruik omlaag wil brengen. Het is daarom te verwachten dat de belastingheffingen in de gas- en stroomtarieven stijgen. Dat is een goede reden om snel te starten met het verduurzamen van je huis.
Met isolatie de energiekosten verlagen
Vooral als je een huis bezit met het energielabel E, F of G weet je dat je torenhoge energiekosten krijgt in de toekomst. Huizen met deze labels verbruiken meer energie dan huizen met de betere energielabels. Heb je een huis met een slecht energielabel? Start niet met het plaatsen van zonnepanelen. Nodig eerst een energieadviseur uit om vast te stellen wat voor jou de eerste stap is voor het verduurzamen. Grote kans dat je moet beginnen met vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie.
Verduurzamen levert meer op dan sparen op een spaarrekening
Het sparen levert bij de grote Nederlandse banken minder op dan 2% rente. Als je extra spaargeld achter de hand hebt, kun je er ook voor kiezen om een deel te investeren in je woning. Het rendement door het verduurzamen komt waarschijnlijk hoger uit dan de lage spaarrente van dit moment. Mogelijk kan het zelfs uit om te lenen voor het verduurzamen.
Hoe kun je lenen voor het verduurzamen van je huis?
Er zijn twee populaire manieren om het verduurzamen van je huis te financieren, namelijk de volgende twee:
Welke leenvorm het verstandigst is voor jou, hangt af van het gewenste leenbedrag en de hoogte van de rente van de leenvormen. Voor een bedrag van bijvoorbeeld €10.000 kan het afsluiten van een tweede hypotheek niet uit. Dat komt door de hoge bijkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek.
Hoe sluit je een persoonlijke lening af?
Voor een persoonlijke lening kun je zelf de verschillende kredietverstrekkers vergelijken op voorwaarden en de hoogte van de rente. Online kun je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Vervolgens vraag je de lening aan en krijg je een offerte (voorstel) toegestuurd. Als je hiermee akkoord gaat, zet je de aanvraag in werking. De kredietverstrekker zal nog gegevens en documenten bij je aanvragen om te beoordelen of je voldoet aan de voorwaarden. Ook word je bij het BKR nog getoetst.
Hoe sluit je een tweede hypotheek af?
Het afsluiten van een tweede hypotheek is een stuk lastiger en gaat via een hypotheekadviseur of via de adviseur van de bank. Mogelijk moet het huis getaxeerd worden en voor het vestigen van de hypotheek op het huis moet je nog naar de notaris. Houd er rekening mee dat een aanvraag meerdere weken in beslag neemt.
Verdiep je ook in de mogelijkheden via de overheid
Als je aan strikte voorwaarden voldoet, kun je recht hebben op subsidie. Op de website van de Rijksoverheid kun je de voorwaarden voor de lening lezen. Informeer ook bij je gemeente naar mogelijke tegemoetkomingen in de kosten. Het verschilt per gemeente welke mogelijkheden ze bieden. Niet in alle gemeenten is er een mogelijkheid om met hulp van de gemeenten te verduurzamen.