De rente voor een persoonlijke lening of een tweede hypotheek is nu hoger dan een aantal jaren geleden. Toch zijn de rentes nog steeds laag. De rentes zijn lager geweest in de afgelopen jaren, maar historisch gezien zijn de rentes nog steeds laag te noemen. Wil je jouw lening aanpassen of een extra bedrag lenen? Met ons maatwerk kun je nog steeds het maximale uit de mogelijkheden halen.
De gestegen rente heb je geen last van met een persoonlijke lening of een tweede hypotheek. In een persoonlijke lening staat de rente vast gedurende de looptijd en in een tweede hypotheek staat de rente ook vaak voor een langere periode vast. Met een Flex en Zeker lening (doorlopend krediet) heb je een variabele rente. Bij deze lening ga je dus direct de gevolgen van een rentstijging merken.
Ook met gestegen rentes kun je nog steeds een lage rente krijgen
Kredietverstrekkers bepalen hun eigen rentebeleid. Dat zie je ook duidelijk als je de verschillende aanbieders van leningen vergelijkt. De ene partij vraagt een rente van 10% en de andere zit nog ver onder de 7%. Waar de verschillen door komen vind je waarschijnlijk niet zo interessant. Ervan profiteren wil je natuurlijk wel. Niet alle kredietverstrekkers laten je nu de hoofdprijs betalen voor een lening. Er zijn namelijk banken die nog steeds zeer concurrerende tarieven hanteren.
Hoe zorgt maatwerk voor de beste financiële oplossing?
Stel, je wilt jouw persoonlijke lening verhogen met een bedrag van €10.000. In tijden met lage hypotheekrentes kies je dan voor het oversluiten van je lening. In de nieuwe lening neem je dan een €10.000 hogere lening. Door de gestegen rente kies je in dit geval voor het afsluiten van een tweede lening. Dalen de rentes volgend jaar weer sterk? Dan ga je volgend jaar beide leningen oversluiten en kies je voor een nieuwe lening tegen de lagere rente. Zo kies je altijd voor de oplossing die het beste bij jou past.
Op andere manieren je maandlasten verlagen
Er zijn ook andere manieren om je maandlasten zo laag mogelijk te houden. Vallen je maandlasten hoger uit door een hogere rente? Je kunt een langere looptijd kiezen. Hierdoor los je minder per maand af en verlaag je dus de maandlasten. Liever kies je niet voor deze optie, maar als het niet anders kan, kun je ervoor kiezen. De rentelasten kun je zo laag mogelijk houden door tussentijds extra af te lossen, maar het geld daarvoor moet je uiteraard wel beschikbaar hebben.
De aankoop uitstellen en eerst sparen
Een stijgende rente heeft als voordeel dat de spaarrentes meestal ook meestijgen. Indien mogelijk kun je een gewenste aankoop ook uitstellen en eerst een spaarkapitaal opbouwen. Op deze manier verlaag je het bedrag dat je moet lenen. Helaas is dit niet de oplossing voor alle situaties, maar als het kan is het een optie. Er kleeft wel een extra gevaar aan deze optie. Bij een verdere rentestijging moet je in de toekomst tegen een nog hogere rente alsnog een lening afsluiten.
Pas op met een Flex en Zeker lening bij een stijgende rente
Heb je nog een Flex en Zeker lening? Een stijgende rente heeft geen effect op een bestaande persoonlijke lening, maar de stijgende rente heeft wel gevolgen voor een Flex en Zeker lening. Deze leenvorm heeft namelijk een variabele rente. De kredietverstrekker kan je dus een hogere rente rekenen. Door je Flex en Zeker lening over te sluiten naar een persoonlijke lening voorkom je lastenverhogingen door een stijgende rente.
Heb je een lening nodig en twijfel je nog wat je het beste kunt doen? Je kunt ook een offerte aanvragen. De rente in de offerte blijft geldig zolang de offerte ook geldig is. Zo voorkom je dat in jouw bedenktijd de rente nog verder stijgt.