Is een persoonlijke lening of een hypotheek bij een verbouwing beter?

Voor het verbouwen van je woning kun je een tweede hypotheek afsluiten, maar is dat ook de slimste manier om de verbouwing te financieren? Vaak niet! Een persoonlijke lening is vooral beter bij de goedkopere verbouwingen.

Door de hoge inflatie is het verbouwen veel duurder geworden in de afgelopen jaren. Daar komt het grote tekort aan vakmensen voor het uitvoeren van de verbouwingen nog bij. Het tekort aan personeel zorgt voor een nog verdere stijging van de kosten voor het verbouwen. Daar kunnen wij weinig aan veranderen. Wij kunnen je wel helpen aan de goedkoopste financiering voor je verbouwing.

Kiezen voor een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek?

Voor het lenen van geld voor het verbouwen en het verduurzamen van je huis gaat je eerste gedachte waarschijnlijk uit naar een hypotheek. Met voldoende opgebouwde overwaarde in het huis is een tweede hypotheek waarschijnlijk ook mogelijk, maar houd rekening met hoge kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt tot wel €4.000 aan kosten.

Welke kosten gaat het om:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten

Met een persoonlijke lening heb je geen hoge kosten

Kiezen voor een lening heeft als voordeel dat je de hoge kosten van een tweede hypotheek kunt besteden aan de verbouwing. Voor een persoonlijke lening heb je niet de hoge kosten en het afsluiten van deze lening is ook nog eens eenvoudiger en sneller. Voor de tweede hypotheek is de rente aftrekbaar van het inkomen en voor de persoonlijke lening ook.

De rente voor de persoonlijke lening is wel hoger

Het grootste nadeel van de persoonlijke lening is de hogere rente in vergelijking met de hypotheek. Met een hypotheek heb je een onderpand voor de lening, namelijk de woning. Het onderpand is een zekerheid voor de kredietverstrekker. Doordat deze zekerheid ontbreekt in een persoonlijke lening, betaal je een hogere rente.

Kiezen voor hoge kosten of een hogere rente?

Voor het financieren van de verbouwing moet je dus een keuze maken tussen eenmalige hoge kosten of een hogere rente. Voor een grondige verbouwing voor een bedrag van €50.000 moet je waarschijnlijk kiezen voor een tweede hypotheek. Voor een verbouwing van €10.000 ben je beter uit met een persoonlijke lening.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van de hoogte van de kosten voor de hypotheek en de verschillen in rente tussen de hypotheek en de lening. Het omslagpunt kan bij €20.000 liggen, maar het kan ook €30.000 of nog meer zijn. Je krijgt maar op één manier inzicht. Vraag een offerte aan voor een persoonlijke lening en laat je hypotheekadviseur berekenen wat een extra hypotheek jou in totaal kost.

Door de lange looptijd van een hypotheek wordt de financiering erg duur

In een tweede hypotheek kun je de terugbetaling van de schuld uitsmeren over 30 jaar. Toch is dit geen aanrader, want door de lange looptijd betaal je alsnog veel aan rente over deze lange looptijd. Je bent financieel beter uit als je kiest voor een persoonlijke lening met een looptijd van bijvoorbeeld 10 jaar. Door het snel aflossen van de schuld krijg je weer meer geld beschikbaar om anders uit te geven.

Ga je verbouwen? Pak het verduurzamen ook gelijk mee

De energiekosten gaan stijgen de komende jaren. De focus van de overheid is namelijk het energieverbruik terug te dringen. Een effectieve manier om dit voor elkaar te krijgen is door energie zwaarder te belasten. Vooral als je nu geen energiezuinig huis hebt, kun je er maar beter voor zorgen dat je gaat isoleren. De investering verdien je weer terug door ieder jaar weer te besparen op de energielasten. 

Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Welke impact heeft een rentestijging op jouw lening
geld in een waaier in het gras

Welke impact heeft een rentestijging op jouw lening

Mike
Zo zet je een dure Flex en Zeker lening eenvoudig om naar een persoonlijke lening 
eurobiljetten en een liniaal

Zo zet je een dure Flex en Zeker lening eenvoudig om naar een persoonlijke lening 

Mike
Geld lenen voor verduurzaming erg aantrekkelijk door torenhoge energierekeningen
Eurobiljetten met zonnepanelen op de achtergrond

Geld lenen voor verduurzaming erg aantrekkelijk door torenhoge energierekeningen

Mike
0 reactions

Submit a comment

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals