Wie is waarvoor aansprakelijk?
Nu jullie besloten hebben uit elkaar te gaan, heeft dat gevolgen voor de financiële situatie. Er zal waarschijnlijk een inventarisatie gemaakt worden van de bezittingen en schulden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zullen zowel de bezittingen als de schulden eerlijk verdeeld worden. Let er op dat jullie beide 100% aansprakelijk waren en zijn voor de lening, wat betekent dat de gehele lening op jou verhaald kan worden indien je partner niet betaalt. Zijn jullie een geregistreerd partnerschap of huwelijk onder huwelijkse voorwaarden aangegaan? Dan is het afhankelijk van de voorwaarden hoe de bezittingen en schulden verdeeld zullen gaan worden.
Lening aanpassen
Wanneer jullie besluiten uit elkaar te gaan, zijn er drie manieren waarop de lening kan worden voortgezet:
Lening door laten lopen
Je laat de lening doorlopen totdat deze is afgelost. Er wijzigt verder niets. Je overlegt samen hoe je ervoor gaat zorgen dat de lening maandelijks optijd wordt betaalt.
Eén iemand neemt de lening over
Besluiten jullie samen dat één iemand de gezamenlijke lening over zal nemen? Dan zal degene die dat doet hiervoor een nieuwe lening aan moeten vragen. De kredietverstrekker zal kijken of er ook aan één van jullie, op een verantwoorde manier, een lening kan worden verstrekt.
Lening splitsen
Wil je de lening en bijbehorende aansprakelijkheid graag verdelen? Dan kan je kijken of je de lening kunt splitsen. Op die manier krijg je allebei een eigen deel waar je verantwoordelijk voor bent. Om de lening te kunnen splitsen, zullen er twee nieuwe leningen moeten worden aangegaan. Hiermee los je dan de oude lening in. Besluiten jullie de lening te willen splitsen, dan moet er voor jullie beide afzonderlijk worden bepaald of de nieuwe lening op een verantwoorde manier kan worden verstrekt.