Welke impact heeft een rentestijging op jouw lening

Een renteverhoging kan jouw lening veel duurder maken. Een renteverlaging kan jouw lening juist goedkoper maken. In hoeverre heeft een aanpassing van de rentestand invloed op een lening? Wij leggen uit wat de gevolgen zijn van een verandering in de rentes.

De hoogte van de rente maakt het lenen duur. Voor een schuld op een creditcard of bij het roodstaan op je betaalrekening, betaal je een rente boven de 10%. Voor een persoonlijke lening ligt de rente een stuk lager. Maar een stijging van de rentestand kan ook het lenen in een persoonlijke lening of Flex en Zeker lening (doorlopend krediet) duurder maken. Door het kiezen van de juiste leenvorm zal een rentestijging jou geen hoofdpijn opleveren. De rente staat namelijk vast als je de juiste lening hebt.

De rente kan stijgen om meerdere redenen

Sinds begin 2022 zijn de rentes hard gestegen. Dat kwam voor een groot deel door het ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de inflatie af te remmen zijn er sinds begin 2022 meerdere renteverhogingen doorgevoerd. Hierdoor moeten kredietverstrekkers meer betalen voor het aantrekken van geld, en dus berekenen ze ook een hogere rente door aan de klanten. In 2024 worden er geen sterke rentestijgingen verwacht, maar dat is niet met zekerheid te zeggen.

Wat merk je van een renteverhoging met een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en een vaste rente. Een verhoging van de rentestand heeft dus niet tot gevolg dat je huidige persoonlijke lening duurder wordt. De renteverhoging ga je mogelijk wel merken bij het afsluiten van een nieuwe lening. Een renteverlaging ga je ook niets van merken met een bestaande lening. Toch kun je wel profiteren van de lagere rentestand. Je kunt je persoonlijke lening namelijk oversluiten en dus kiezen voor een goedkopere lening.

Wat merk je van een renteverhoging met een Flex en Zeker lening?

Een Flex en Zeker lening heeft een variabele rente. De rente staat dus niet vast tijdens de looptijd van de lening. De kredietverstrekker kan jou een hogere rente gaan rekenen. Ook dan kun je ervoor kiezen om de lening over te sluiten. Je sluit de Flex en Zeker lening bijvoorbeeld over naar een goedkopere persoonlijke lening. Het kan ook zonder een renteverhoging verstandig zijn om je Flex en Zeker lening over te sluiten naar een persoonlijke lening. De persoonlijke lening is namelijk goedkoper dan de Flex en Zeker lening.

Wat merk je ervan met andere vormen van leningen?

De rente voor schulden op een creditcard of voor het rood staan op je betaalrekening is variabel. Bij een rentestijging kan het op deze manier lenen van geld ook duurder worden. Een kredietverstrekker mag sinds 1 januari 2024 niet meer dan 15% rekenen over een schuld. Dit is een wettelijk maximum. Bij een verdere stijging van de rentestand kan dit percentage in de toekomst wel verhoogd worden.

De verschillen in rente tussen de kredietverstrekkers zijn groot

Hoe is het mogelijk dat de duurste bank jou meer dan 10% in rekening brengt voor een persoonlijke lening en de goedkoopste kan geld uitlenen tegen een tarief van iets meer dan 6%? Het verschil is niet goed te onderbouwen, maar je kunt wel profiteren van de grote verschillen in rente tussen de vele kredietverstrekkers. Ga daarom niet voor de eerste de beste bank als je geld nodig hebt. Iedere euro die je niet uitgeeft aan rentebetalingen kun je gebruiken voor het sneller aflossen van de schuld.

Betaal je op dit moment een hoge rente over jouw schulden? Kijk en vergelijk om te zien wat andere kredietverstrekkers jou rekenen aan rente. De meeste leningen kun je eenvoudig oversluiten en op deze manier je vaste maandlasten verlagen.

Over Mike

Mike schrijft sinds 2018 voor de website bezoeker de nodige informatieve stukken om ze zelf een overwogen en bewuste keus te laten maken als het gaat om het afsluiten van een lening. Mike is in het bezit van de Wft Consumptief Krediet papieren.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike

Is een persoonlijke lening of een hypotheek bij een verbouwing beter?
eurobiljetten met een hamer

Is een persoonlijke lening of een hypotheek bij een verbouwing beter?

Mike
Zo zet je een dure Flex en Zeker lening eenvoudig om naar een persoonlijke lening 
eurobiljetten en een liniaal

Zo zet je een dure Flex en Zeker lening eenvoudig om naar een persoonlijke lening 

Mike
Geld lenen voor verduurzaming erg aantrekkelijk door torenhoge energierekeningen
Eurobiljetten met zonnepanelen op de achtergrond

Geld lenen voor verduurzaming erg aantrekkelijk door torenhoge energierekeningen

Mike
0 reactions

Submit a comment

Geld lenen: vergelijk leningen bij Directgeld-lenen.nl

Ga je geld lenen? Het vergelijken van leningen zorgt ervoor dat je een passende lening vindt voor jouw situatie en niet te veel betaalt. Je vergelijkt alle beschikbare leningen eenvoudig bij Directgeld-lenen.nl en sluit hier ook eenvoudig de beste lening af.

Voordelen geld lenen via Directgeld-lenen.nl

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals