Tot 1 januari 2023 zat er 21% btw in de kosten van zonnepanelen. Via een ingewikkelde constructie was het mogelijk om de btw terug te vragen. Gelukkig is het nu eenvoudig, want voor zonnepanelen geldt nu het nul tarief voor btw. Voor de panelen op een nieuwbouwwoning kan er een uitzondering gelden.
Nu de salderingsregeling vooralsnog blijft, is het weer aantrekkelijk geworden om zonnepanelen te nemen. De investering verdien je namelijk in de loop der jaren eenvoudig weer terug. Door de salderingsregeling kun je het eigen stroomverbruik wegstrepen tegen de stroom die je terug hebt geleverd aan het stroomnet tijdens zonnige dagen.
Hoe kon je de btw weer terugvragen vóór 1 januari 2023?
Particulieren die zonnepanelen bezitten werden gezien als kleine ondernemers. Met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders voor particulieren konden ze de terugvraag in gang zetten. De particulieren konden zich op deze manier ook aanmelden als kleine ondernemers. In de hoedanigheid van een ondernemer moesten de particulieren vervolgens btw-aangifte doen. Op deze manier werd de betaalde btw op de zonnepanelen teruggevraagd. Door te kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR), werden de particulieren vrijgesteld van de volgende btw-aangiftes. Eén keer aangifte doen was dus voldoende.
Waarom zijn zonnepanelen nu vrijgesteld van btw?
Door het afschaffen van de btw zijn zonnepanelen goedkoper geworden. Hierdoor zijn ze nu betaalbaar voor een grotere groep Nederlanders. Tot 2023 was het mogelijk om de btw terug te vragen, maar particulieren werden afgeschrikt door de ingewikkelde en omslachtige manier om de btw terug te krijgen.
Voor welke zonnepanelen geldt het nultarief?
Volgens de Belastingdienst is de volgende onderverdeling te maken:
Beide soorten zonnepanelen zijn vrijgesteld van btw, behalve als ze de dakbedekking vormen van een nieuwbouwwoning. De geïntegreerde zonnepanelen worden gezien als een onderdeel van de woning. Hierdoor zit er wel 21% btw in.
Ook de installatiekosten zit geen btw in
Als je zonnepanelen neemt betaal je niet alleen voor de panelen, maar ook voor het installeren van de zonnepanelen. Deze kosten zijn een groot deel van de totale nota. Ook over de installatiekosten betaal je geen btw. Dat geldt ook voor de werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor het laten functioneren van de panelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van omvormers en het trekken van kabels. Ook de eventuele demontage van oude panelen om nieuwe te kunnen plaatsen is vrijgesteld van btw.
Wat valt niet onder het nultarief?
Toch kunnen er werkzaamheden noodzakelijk zijn die betrekking hebben op de zonnepanelen, maar die niet vrijgesteld zijn van btw. Hier krijg je mee te maken als jouw dak eerst verstevigd moet worden voordat de panelen geplaatst kunnen worden. Ook het infrezen van kabels in de muren is volgens de Belastingdienst niet vrijgesteld. Andere kosten die niet onder het nultarief vallen zijn:
Een lening afsluiten voor het kopen van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn veel goedkoper geworden als je het vergelijkt met een aantal jaren geleden. Toch gaat het nog steeds om een grote investering. Je kunt het benodigde bedrag lenen met een persoonlijke lening. Geleidelijk kun je de investering terugverdienen in de vorm van een lagere energierekening. Je betaalt de lening bijvoorbeeld weer af in een periode van vijf jaar en daarna blijf je profiteren van de opbrengsten van de zonnepanelen.
Overweeg je een lening? Maak eerst een vergelijking. Zo voorkom je dat je een te dure lening afsluit. De verschillen tussen de diverse kredietverstrekkers zijn namelijk groot.